Konya’da motosikletli sağlık ekibi oluşturuluyor

Motosikletli sağlık ekipleri, şubat ayı içerisinde 15 ille birlikte Konyada faaliyete geçecek.
2 kişiden oluşan acil timleri, dar sokaklarda ve trafiğin yoğun olduğu durumlarda hizmet verecek. Sağlık Bakanlığı; Şubat ayı içerisinde Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla, Aydın, Denizli, Eskişehir, Samsun, Van, Trabzon ve Nevşehir olmak üzere 16 ilde motosikletli sağlık timlerini devreye sokacak.
Motosikletli acil timlerin, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen çağrıların değerlendirilmesi ile yönlendirileceği; timlerin özellikle ani kalp durması gibi durumlarda, ambulansların giremeyeceği dar sokaklarda ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde devreye gireceği aktarıldı.
Motor ambulanslar, çoklu yaralanmaların oluştuğu büyük yangınlar, trafik kazaları, patlama gibi olağanüstü durumlarda da olay yerine ulaşarak yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştirecek. Ayrıca triajını (müdahale ve nakil önceliğini belirleme) yapacak.
Paramedik ve acil tıp teknisyeninden oluşan 2 kişilik ekiplerin, sağlıkta 'altın dakikalar' olarak nitelendirilen ilk 5 dakikada olaya müdahalesi amaçlanıyor. Bu kişiler motor sürüşünü ve olay yerine ulaştıklarında ilk müdahaleyi gerçekleştirecek. Hastaneye sevk edilmesi gereken kişileri, nakle hazır hale getirerek, kara ambulanslarına teslim edecek. Acil timlerin kullandıkları motorların, üzerindeki ekipmanla birlikte 25 bin TL olduğunu dile getiriliyor.
Motor ambulanslarda kalp canlandırma, solunum destek, boyunluk, yanık seti, solunum tüpü gibi acil tıbbi müdahalenin yapılabilmesini sağlayan ilaç, serum ve her türlü cihazın bulunduğu ifade ediliyor. 
Timler, kasklarında bulunan cihaz sayesinde, seyir halinde ekip arkadaşı ve merkezle iletişim sağlayabilecekler.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri