KTO Karatay Üniversitesi, 2017 yılında çok büyük paralar harcayarak, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi yanına 3 aylık bir süre içinde bir film platosu kurdu. 25 dönümlük araziye kurulu, 66 bin metrekaresi açık, 20 bin metrekaresi kapalı toplam 86 bin metrekarelik platoda tonlarca demir, çelik ve ahşap kullanıldı. O dönem bu plato için “Avrupa'da bile eşine az rastlanır plato” manşetleri atıldı.
Tarih danışmanların öncülüğünde tamamını Konyalı ustaların inşa ettiği plato, Selçuklu dönemini eksiksiz yansıtırken, tarih eksenli Hollywood film setlerindeki görsellik ve kaliteyi de aratmadı. Kılıçarslan Köşkü, Sultan Kapısı, Ertaş Kapısı gibi tarihi yapıların gerçeğe yakın prototiplerinin bulunduğu platoda, sokaklar, döneme ait kasap, manav, fırıncı, kumaşçı ve benzeri meslek sahiplerinin dükkanları yer almıştı.. Gelinen süreçte milyonlar harcanarak yapılan bu film platosu harabeye döndü. Platonun demirleri paslandı, bazı noktalarda da ahşapları söküldü. Karatay film platosu, yalnızlığına terk edildi. Plato, atıl bir vaziyette dururken, eski ihtişamını da kaybetti.
PLATO VE ÇEKİMLER İÇİN MİLYONLAR HARCANDIĞI İDDİASI!
Plato ve çekimler için KTO Karatay Üniversitesi tarafından milyonlar harcandığı iddia edildi. Hatta bu platonun “Direniş Karatay” filmi çekimlerinden sonra, çok tarihi projelere, belgesellere ve filmlere ev sahipliği yapacağı, bunun için görüşmelerin de başlatıldığı söylenmişti. Ayrıca (KTO) Karatay Üniversitesi, "Direniş Karatay" filmi için kurduğu film platosunu Hollywood film yapımcılarına kiralamak için 2018 yılının son aylarında çalışma başlattı.
PLATO İÇİN HOLLYWOOD GÖRÜŞMELERİ YAPILMIŞTI
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, Direniş Karatay filmi için dönem filmlerinin hepsinin çekilebileceği çok güzel bir plato oluşturduklarını 2017 yılında basına verdiği demeçle duyurmuştu. Başkan Öztürk, Direniş Karatay filmi çekimleri sonrasında bu plato sayesinde Konya’nın değişik film ve dizilere de ev sahipliği yapacağını düşündüklerini belirtmişti. Ayrıca bu platoyu sadece dizi ve filmlerin çekiminde değil, eğitim amaçlı da kullanmak istediklerini de notlarının arasına eklemişti. Öztürk, ayrıca “Burası aynı zamanda Selçuklu dönemini anlatan da bir alan oldu. Konya için güzel bir hizmet olduğunu düşünüyorum” demişti. Öztürk, Hollywood yapımcılarına ulaşmak için New York'da temsilciliği bulunan bir Türk şirketiyle görüşmeler yaptıklarını da anlatmıştı.
DİRENİŞ KARATAY'IN REYTİNGİ DÜŞÜK KALDI!
Direniş Karatay filmi, 1243 yılında yapılan Kösedağ savaşını anlatan ilk Selçuklu devleti filmi ünvanını da taşıyor. KTO Karatay Üniversitesi'nin yapımcılığını üstlendiği filmin başrollerinde ise Mehmet Aslantuğ, Furkan Palalı, Latif Koru, Nik Xhelilaj, Yusuf Aytekin, Bahadır Yenişehirlioğlu, Burcu Özberk, Yurdaer Okur, Fikret Kuşkan oynadı. 2018 yılında vizyona giren film ise beklentileri karşılamadı. Filmin reytingi çok düşük kaldı.
PLATONUN DÜZENLİ BİR GÖREVLİSİ YOK!
KTO Karatay Üniversitesi ise platonun kendilerine ait, platonun aktif olduğunu söyledi. Üniversite tarafından platonun kiralandığı belirtildi. Platoya yapımcıların geldiği, platonun ara ara tadilat ve bakımının yapıldığı söylendi. Platonun düzenli bir görevlisinin olmadığı da öğrenildi. Ayrıca birçok platonun çekimler sonrası yıkıldığı, bu platonun yıkılmadığı, film çekmek isteyenler için kullandığı belirtildi. Üniversite ayrıca platonun bakımlarının da kiralamak ve çekim yapmak isteyenler tarafından karşılandığını söyledi.
EMRE ÖZGÜL