Selçuklu Belediyesi’nin Büyükkayacık Mahallesi Aliye İzzet Begoviç Caddesi üzerinde kurulan kurban satış yerinde büyük bir durgunluk yaşanıyor. Besiciler, günün büyük kısmını oturarak geçiriyor. Selçuklu Kurban Pazarı'na geçen yıla oranla daha az hayvan getirilmesine rağmen, satışın yok denecek kadar az olduğu görülüyor. Bazı besiciler, bir haftadan beri siftah dahi yapamadığını söylüyor. Fiyatların artması, vatandaşın alım gücünün azalması kurbanlık satışlarını darbe vurdu. Ekonomide gelinen nokta, en net bu pazarda görülüyor. Geçen yıl bu vakitlerde çok yoğun olan ancak şu an yeterince ilgi görmeyen pazarda Cumartesi günü hareketlilik bekleniyor.
HAYVANLARA BAKIYORLAR FİYAT SORUP GİDİYORLAR!
Sarıkamışlı Besici Adem Yeşil de şunları dile getirdi: “Pazara ilgi yok. Selçuklu Kayacık Kurban Pazarı'nda geçen yıla kıyasla hayvan sayısı üçte bir oranında azaldı. Geçen yıl bu pazarda 800 erkek hayvan satılmış. Bu yıl pazara getirilen erkek sayısı 200. Gerisini siz düşünün. Vatandaş, gelip sadece hayvanlara bakıp, fiyat alıp gidiyor. Satış çok çok az. Geçen yıl burada kurban satan komşularımızla sohbet ettik. İşlerin, satışlarının, ilginin geçen yıl daha fazla olduğunu söylüyorlar. Her geçen yıl satışların biraz daha azalmasından dertliyiz. Geçen yıla kıyasla pazara getirilen hayvan sayısı da azaldı ancak satış yine de az. Besici de vatandaş da şikayetçi. Hayvan fiyatları, enflasyondaki artışa nazaran ideal ancak vatandaşın alım gücü düştü. 500 kiloluk bir hayvan 130-140 bin TL civarında. Besici, bu ağırlıktaki hayvanı 150 bin liranın altında satarsa zarar eder ama biz mecburi olarak 130-140 bin liraya satışa çıkarıyoruz. Biz, vatandaşa da bir şey demiyoruz. Emeklinin maaşı 10 bin, asgari ücretlinin maaşı 17 bin TL. Ne denilebilir ki? Bu insanlar evinin geçimini mi yapsın yoksa kurban mı alsın? Emin olun, insanımızın yüzde 60'ı bu yıl kurban kesmeyecek. İşin üretici boyutuna gelecek olursak da maliyetler çok yükseldi. Besiciler, üretimden kaçıyor. Her yıl yüzde 20 oranında besici bu işi bırakıyor. Bu iş, 5-6 firmanın tekeline bırakıldı. Küçük esnaf diye bir şey kalmadı. Devletin bu soruna çözüm bulması gerekir. Maliyet düşmüş olsa, hayvancılar da kâr etmiş olur, vatandaş da rahata hayvan alabilmiş olur. Bugün bir torba yem, 600 lira oldu. Bir hayvanı büyütmek, kurbanlık haline getirmek zor bir iş. Sarıkamış'tan hayvanları Konya'ya getirmek için 60 bin TL sadece nakliye parası ödedim. Biz ne kadara hayvan satacağız da kâr edeceğiz? Geçen yıl bu vakitlerde 150-200 hayvan satan besiciler, bu yıl 30 hayvan bile satamamış.”
KONYALILAR PAZARLIĞI ABARTIYOR!
İsmet Karagöz isimli bir başka besici de “25 yıldır bu işi yapıyorum. Pazarda kalabalık yok. Alım-satım yok. 7 gündür buradayım daha satış yapamadım. Vatandaş fiyatlara 'pahalı' diyor. Kardeşim yem pahalı. Çoban maaşı arttı. Nakliye ücreti arttı. 130 kilometrelik yol için 13 bin lira nakliye ücreti verdim. Besici kendine göre vatandaş da kendine göre haklı. Bu ibadet, yılda bir gerçekleştirilen bir ibadet. Konyalılar, pazarlığa çok asılıyor. Bu kadar da olmaz. Ekonomi kötüyse, bu arabalar kimin? Akşam olunca trafik kilitleniyor. Her evde bugün 4 araba var. Allah, daha çok versin ama alım gücü herkeste var. Bu dükkânlar kimin? Sanayide çalışanlar kim? Yapmayın ya! Bedava almak istiyorlar. Besiciler de zorlu şartlarda hayvan büyütüyor, bu işi yapıyor. 7 gündür buradayım, kahvaltıdan başka bir şey yemedim.
VATANDAŞ DERTLİ: ALIM GÜCÜMÜZ AZALDI!
Pazara kurbanlık alışverişine gelen vatandaşlar da Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar, şunları söyledi: “Aslında hayvan fiyatları günümüz şartlarına, enflasyona göre iyi ama bizde para yok. Alım gücü azalınca fiyatlar bize pahalı geliyor. 90-100 bin TL gibi bir bütçe ayırdık ama büyükbaş fiyatı ortalama 130-140 bin TL. Ayrıca pazar çok sakin. Buranın çok yoğun olması gerekir ama kimse yok. İlgi az. Ekonomik şartlardan dolayı yaşanıyor tüm bunlar. Emekli nasıl kurbanlık alabilsin? Vatandaşın da üretenin de Allah yardımcısı olsun. Gerçekten at izi it izine karışmış durumda. 15-20 bin lira biriktirip, ibadetimizi yerine getirmek için neler çektiğimizi bir Allah biliyor bir biz.” Orhan Gücüm isimli bir vatandaş da “Fiyatlar uçuk. Herkes kurban kesemez. 4-5 kişi bir araya gelip hayvan almayı düşünüyoruz. Büyükbaş fiyatı 130 bin ile 170 bin lira arasında değişiyor. Geçen yıl iyi bir hayvan almıştık. 40 bin lira vermiştik. Fiyatlar, şimdi dörde, beşe katlamış. Geçen yıl aldığımız hayvan çok iyiydi. Eti boldu. Bugün 120-130 bine satılan hayvan bile geçen yılki büyükbaş ile aynı kalitede değil. Adam bir torba yemi 600 liraya alırsa, fiyatlar artar. Kendi bütçemize göre bir hayvan bulamadık. Pazara gelenler hayvanlara bakıp, gidiyor” diye konuştu.
PAZARA DAİR BESİCİLERİN ANALİZLERİ:
-Selçuklu Kurban Pazarı'nda hayvanlara su verme olanağı var.
-Yer güzel.
-Bölmelerin üstü kapalı değil. Acilen kapalı sisteme geçmek gerek.
-Geçen gün yağmur yağdı, rüzgâr esti. Birçok besici kendi cebinden 4-5 bin TL vererek, üstüne çadır aldı. Birçok çadır, tekrar yırtıldı. Tekrar masraf etmek zorunda kaldık.
-Yol, hayvanların bulunduğu alandan biraz daha yüksek. Yağmur yağınca kotraları (hayvanların bulunduğu alan) su bastı.
EMRE ÖZGÜL-MESUT TURAN