Özellikle sobalı evlerde kullanılan kömürün fiyatı geçen yıla aynı seviyelerde. Kömürcü Abdülcelil Kurtulan, kömür fiyatlarını Merhaba Gazetesi’ne değerlendirdi. Kömür fiyatlarının geçen seneye göre aynı seviyede olduğunu kaydeden Kurtulan, “Kömürün torbası 25 TL ile 35 TL arasında farklılık gösteriyor. Bir ton kömür ise 1000 TL ile 1400 TL arası. Geçen yıl da müşteriye kömürü bu fiyatlarda ulaştırırdık. Bu sene depo çıkışlarında zam görülse de bu zam kömürün satış fiyatına pek etki etmedi” dedi.
İthal kömürün döviz kurundan etkilendiğini fakat bu etkinin Türk Lirası ile dengelendiğini de belirten Kurtulan, “İthal kömürlerde kalori oranı yerliye göre biraz daha yüksek yine de ağırlıklı olarak yerli kömür satıyoruz. Zaten yerli kömürün kalori miktarı standartları tam karşılamayabiliyor bu durumda yerli kömürün içine ithal kömür de katılabiliyor” ifadelerini kullandı.
Kömürcülük ile birlikte hırdavat malzemeleri de satan Kurtulan, yerli üretim olmadıklarından ötürü hırdavat malzemelerinde geçen yıla karşı yüzde 25 oranında fiyat artışının olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Malzemenin dışa bağlı oluşu pahalılıkta ilk etkendir. Bunun yanında hırdavat türündeki malzemenin yüzde 60-70’i yurt dışından temin edilmektedir.”
BİZİM İŞİMİZ HAVA ŞARTLARINA BAĞLI
Şehirde kömür kullanımını değerlendiren kömürcü Abdulcelil Kurtulan, artış gösteren apartmanlara da dikkat çekti. Özellikle Selçuklu bölgesinde artan apartmanlar ile birlikte kömür kullanımının azaldığını belirten Kurtulan, “Meram ve Karatay çevrelerinde kömür kullanımı daha yaygın. Özellikle hava şartlarının soğuması bizim işimizi artırır” dedi. Kömür kullanımı ile birlikte kömürcülüğün da kısmen azaldığını ifade eden Kurtulan “Kömür kullanımı azalıyor evet ama kömürcüler de eskiye oranla fazla değil. Bir dönem kömürcülük yapanlar farklı işlere yöneldi. Haliyle mevcut kömürcüler de piyasadaki kömür ihtiyacını rahat bir şekilde karşılar oldu” diye konuştu.
KÖMÜRCÜLÜK BİTECEK BİR MESLEK DEĞİL
Şehirde doğalgaz kullanımının yaygınlığına karşın kömür kullanımının da azımsanamaz ölçüde olduğunu söyleyen kömürcü Abdülcelil Kurtulan, “Soba kullanımı ayrı bir kültür ve gelenektir. Bunun yanında Konya’da sobalı evler de az değil. Haliyle kömür kullanımı devam edecektir. Ben önümüzdeki bir 10 yıl içinde kömürcülüğün devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Son olarak kazançlarını değerlendiren Kurtulan, şunları kaydetti: “Malum pandemi döneminden geçiyoruz. Bu süreçte işini kaybeden, dükkânını açamayan birçok vatandaş oldu. Bizler en azından dükkânımızı açtık müşterimize hizmet verdik. Soğuk havaların da etkisiyle evlerinde kömürle ısınan vatandaşlara kömürü en uygun fiyatıyla ulaştırdık.”
EYYÜB KARAKUZU