Konya'da Karaciğer ve Kemik İliği nakline izin

KONYA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. HASAN KÜÇÜKKENDİRCİ: KONYADA BÖBREK NAKİLLERİNİN YANI SIRA KARACİĞER VE KEMİK İLİĞİ NAKLİ DE YAPILABİLECEK
KONYA (İHA) - Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde kurulan Karaciğer Nakil ve Kemik İliği Transplantasyon Merkezi’nin organ nakli yapabilmesi için gerekli izinlerin alındığını açıkladı.
Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, hastane yöneticileri ve personelin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, organ bağışının önemine değindi.
Kurban Bayramı ile aynı tarihe denk gelmesi nedeniyle bu yıl Organ Bağışı Haftası etkinliklerini öne aldıklarını belirten Dr. Küçükkendirci, hafta boyunca Konya’daki hastaneler ile bazı alışveriş merkezlerinde açtıkları stantlarla organ bağışı duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye’de 65 bin kişinin organ yetmezliği ile mücadele ettiğini, 18 bin kişinin organ nakli bekleme listesinde olduğunu, nakil sırası beklerken yılda 6 bin ila 6 bin 500 hastanın hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Küçükkendirci, “Bu nedenle Sağlık Bakanlığımız bu alanda çalışmalara hız kazandırdı. Ulusal Koordinasyon Sistemi oluşturarak organ bekleyen hastalarımız için en güvenilir listeler düzenlendi. Ayrıca organ nakli merkezlerinin ve donör temin edilen hastanelerin sayısı artırılarak nakil sayılarında yükselişe geçildi” dedi.
Konya’nın organ naklinde ülke ortalamasının üzerinde olduğunu anlatan Dr. Küçükkendirci, 2010 ve 2011 yılının ilk altı ayında şehirdeki hastanelerde 42 beyin ölümü gerçekleştiğini ve bunların 13’ünün ailesinin bağışı ile 30 kişinin sağlıklı bir yaşama adım attığını dile getirdi. Dr. Küçükkendirci, Konya’da geçen yıl 241, bu yılın ilk 6 ayında da 109 kişinin organ ve doku bağışı kartı aldığını ancak ailelerin onayı olmadığı sürece beyin ölümü gerçekleşen hastalardan nakil yapmanın mümkün olmadığını hatırlattı.

“KONYA’DA KARACİĞER VE KEMİK İLİĞİ NAKLİ’NE İZİN”
İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, böbrek nakil ameliyatları yapılan SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde artık karaciğer ve kemik iliği nakli de yapılabileceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’ndan Karaciğer Nakil ve Kemik İliği Transplantasyon Merkezi’nin nakil yapabilmesi için gerekli izinlerin alındığını duyuran Dr. Küçükkendirci, Organ Bağışı Haftası’nda bu iznin verilmesinin sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri