Konya'da işçiler hak ettiği ücreti alamıyor! Emekçilere bu reva mı?

Konya'da resmi olmayan verilere göre işçilerin yaklaşık yüzde 50'si asgari ücretle çalışırken, geriye kalan işçilerin büyük kısmı da asgari ücretin az üzerinde bir maaşla çalışıyor.

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2,431 lira, yoksulluk sınırının ise 7,918 lira olduğunu açıkladı. Türkiye’de çalışan nüfusun üçte birinden daha fazlasının asgari ücret civarında bir ücretle geçinmeye çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücret civarında bir ücretle çalışıyor. İşsizliğin Türkiye ortalamasının altında olduğu söylenen Konya'da da ekonomik olarak üzücü tablo yaşanmaya devam ediyor. Her fırsatta kayıt dışı istihdamın Konya'da çok az olduğunun söylenmesine rağmen, resmi olmayan verilere göre Konya'nın kayıt dışı istihdam oranı yüzde 35'leri aştı. Tüm bu verilere göre Konya'nın yaklaşık yüzde 80-85'inin 2 bin 300 TL ile 2 bin 500 TL arasında bir ücrete çalıştığı gerçeği gözler önüne serildi. Konya'nın yaklaşık yüzde 5 ile 10 arasındaki bir kesiminin refah seviyesinin yüksek olduğu öğrenildi.

İŞÇİNİN AİDİYET BAĞI GÜÇLÜ TUTULMALI

Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, şunları söyledi: “Öncelikle Konya'da işçiye yeterince değer verilmediği bilinmeli. Sabah saatlerinde işçileri alan servislere, minibüslere bir bakın. Hurdaya çıkmış ne kadar otobüs, servis varsa işçi taşıyor. Bu bile Konya'da işçiye önem verilmediğini gözler önüne seriyor. İşçi, böyle olunca işe moralsiz gidiyor, işçiye böyle değer verilmez. İşçiye hak ettiği değeri veren Konyalı firmalar da var. İşçisine iyi ücret veriyorlar fakat genel olarak Konya'da bir sıkıntı var. İmkânı iyi olan işçinin, iş yerine aidiyeti artar. İş yerini korumak için gece gündüz çalışır. Bir insanın insanca yaşayabilmesini sağlayamayınca o işçiden gerçek anlamda verim alınamaz. Konya'daki işverenlerin bu konuya kafa yorması gerekir. Konya'da maalesef işçilere hak ettiği ücretler verilmiyor.”

İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMASI GEREKİR

“Yine Konya'da asgari ücret almayan, sigortası olmayan ama çalıştırılan binlerce insan var” diyen Tamakş “Bursa veya İzmit'te asgari ücret diye bir şey yok. Bizim Konya'da vasıflı işçiler bile, bu şehirlerdeki vasıfsız işçiler kadar maaş alamıyor. Konya'daki en büyük sıkıntı işçilerin sendikalı olamaması. Sendikalı bir toplum olsak, kayıt dışılık kalmaz. Kimse asgari ücretin altında işçiye para veremez. İş kazalarında ölen işçilerimiz var. Türkiye'de günde 5 işçi, iş kazasına kurban gidiyor. Sendikalı olan yerlerinde bu tarz iş kazaları daha az yaşanıyor. Çünkü sendika, üyesine sahip çıkıyor. Üyesinin iş yerini denetliyor, yaşanan olayların da takipçisi oluyor” şeklinde konuştu.

MUHARREM DURSUN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri