Konya'da ikamet edenler her kış mevsiminde aynı sorunu yaşıyor

Kirlilik arttı, Konya'nın hava kalitesi düştü. Kömür kullanımının ve araç sayısının artması, Konya'ya beklenilen yağışın bir türlü düşmemesi, kirliliği tetikleyen en önemli unsurların başında geldi.

Kirlilik arttı, Konya'nın hava kalitesi düştü. Kömür kullanımının ve araç sayısının artması, Konya'ya beklenilen yağışın bir türlü düşmemesi, kirliliği tetikleyen en önemli unsurların başında geldi. Sabah ve akşam saatlerinde şehirdeki hava kirliliği daha da artıyor.

 

Konya'nın kronikleşen sorunlarından biri haline gelen hava kirliliği kış aylarının gelmesiyle birlikte kabus gibi şehrin üzerine çöktü. Özellikle akşam saatlerinde şehir merkezinde, Karatay ve Meram bölgesinde nefes almak işkence haline geliyor. Hava kirliliği sorunu sadece Konya'nın değil Türkiye'nin birçok şehrinin en önemli sorunlarının başında geliyor. Konya'da kuraklığın kendini daha çok hissettirmesi, Ocak ayının bitmesine kısa bir süre kala, yağışın şehir merkezine ve ilçelere düşmemesi, kirliliği artıran en önemli faktörlerin başında geliyor. 

BAKANLIK 'İYİ' DİĞER SİTELER 'KÖTÜ' DİYOR

Konya'da hava kirliliği arttı. Şehrin önemli problemlerinin arasında yer alan hava kirliliğine bir türlü çözüm bulunamaması da dikkatlerden kaçmadı. Konyalı, her yıl kış aylarında aynı konuyu konuşmaktan ise yorulduğunu dile getiriyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konya'nın hava kalitesinin 'iyi' olduğunu söylese de, birçok veriye göre siteler Konya'nın hava kalitesi için 'kötü' yazıyor. Bakanlık verilerinde Karatay, Meram ve şehir merkezi için hava kalitesinde 'Orta' yazıyor. 

KONYA'NIN ORTALAMA HAVA KALİTESİ DÜŞÜK

AccuWeather sitesine göre Konya'nın hava kalitesi kötü durumda. Hava kalitesi ölçeğine göre Konya'nın değeri AQI 51 (Kötü) yazıyor. Verilere göre hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı. Hassas gruplar için sağlıksız bir durum söz konusu olduğu belirtildi. 'Nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş gibi belirtiler varsa dışarıda geçirdiğiniz süreyi azaltın' uyarısı yapıldı. Yine bu sitenin verileri göre Konya'nın 24 saatlik hava kalitesi ortalaması da kötü olarak belirtildi. Önümüzdeki hafta boyunca Konya'nın hava kalitesinin kötü olacağı vurgulandı. 

SELÇUKLU'DA DA KİRLİLİK HİSSEDİLİR OLDU

Bazı aileler, “Doğalgaz faturası yüksek gelir” düşüncesiyle soba yakmaya başladı. Hava kirliliğinin daha önce görülmediği Selçuklu'da da bazı noktalarda soba yakımına bağlı olarak hava kirliliği arttı. Sabah ve akşam saatlerinde boğazı yakan bir kirliliğin olduğu hissediliyor.  Kömür kullanımının yanı sıra, sanayi sitelerinin şehrin içinde kalması, araç kullanımının artması ve kot farklarının olması hava kirliliğine sebep olan faktörler arasında yer alıyor. 
Konya’da yaşayan vatandaşlar, hava kirliliğinin kendilerini derinden etkilediğini belirterek, “Özellikle akşam saatlerinde genzimizi yakan bir durum oluyor. Bu durum sağlığımızı tehdit ediyor. Bu duruma karşı önlemler gecikmeden alınmalı” diye konuştular.  

EMRE ÖZGÜL 
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri