Küresel ekonomik krizin etkileriyle Konya ve Türkiye genelinde yüzlerce firma iflas etti. Bazı firmalar ise durumu kurtarmak adına konkordato yöntemine başvuruyor. Ticaret ve üretimle uğraşan işletmeler zorlu günlerden geçiyor.
'İFLAS EDECEK FİRMALAR' LİSTESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Konya Ticaret Odası’nın Temmuz ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantıda, Konya Ticaret Odası tarafından hazırlanan Konya Ekonomi Raporu’nda yer alan verileri değerlendirdi. Sosyal medya üzerinden firmaların batacağına yönelik dedikoduların arttığı bir dönem yaşadıklarını ifade eden Başkan Öztürk, “Firmalarımızın itibarını zedelemeye yönelik ‘batacak firmalar’ şeklinde listeler dedikodu ile dolaşıma sokulmaktadır. Bu fitnenin amacına ulaşmasına kimsenin fırsat vermemesi gerekmektedir. Şehrimizi, sektörlerimizi, firmalarımızı küresel çapta tanıtımını sağlamak amacıyla çok önemli faaliyetler yürütmekteyiz. Dünyanın dört bir köşesinde gururla, Konya özel sektörünün, müteşebbislerimizin başarılarını muhataplarımızla paylaşmaktayız. Konya’yı dünyada başarı ile temsil eden firmalarımız, aynı zamanda ülkemiz içinde istihdam yapmakta, katma değer üretmekte, şehrimiz ve ülkemizin ekonomik büyüklüğüne katkı sağlamaktadır. Bu açıdan her kesimi firmalarımıza karşı sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.
KONYA DIŞ TİCARETTE ÇOK İYİ BİR KONUMDA
Öztürk “Özetle öne çıkan başlıklara bakıldığında; Konya’nın tarım sektöründe Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Tahıl ve tohum üretimi, lisanslı depoculuk ve hayvancılıkta ilk sırada gelmekteyiz. Dış ticaret verilerinde ise ülkemiz son yıllarda dış ticaret dengesinde sürekli açık verirken, Konya’nın bu durumun aksine fazla verdiği görülüyor. Konya’nın dış ticaret dengesi 2011 yılı hariç son 15 yıldır fazla vererek üretimi tüketiminden daha yüksek bir şehir olma statüsünü devam ettirmektedir. Konya’nın dış ticareti 2023 yılında 1.74 milyar dolar fazla vermiştir. 2023 yılında ülkemizde yatırım teşvik belgeleri sayısına bakıldığında ilk sırada 1.580 belge ile İstanbul ili geliyor. 750 belge ile Konya 5. sırada yer alıyor. Faydalı model tescilleri incelendiğinde, Konya 97 faydalı model başvurusuyla Türkiye’de 5. sıradaki yerini koruyor. Patent istatistiklerine bakıldığında, 2023 yılında Konya’nın patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre %18,3 artış göstererek 181 olduğu görülüyor. Endüstriyel tasarımda Konya, Türkiye sıralamasında 7. sırada yer aldı. 2023 yılında Konya’da 1.690 endüstriyel tasarım başvurusundan 1.675’nin endüstriyel tasarım tescili yapıldı” dedi.