Konya'da güncel odun ve kömür fiyatları belli oldu! Elinizi çabuk tutun zam gelecek

Odun ve kömür fiyatlarına zam geleceğini belirten Karatay Odun ve Kömür Pazarı esnaflarından Mustafa Önge, “Yılbaşına kadar zam bekliyoruz” dedi.

Kışa kısa bir süre kaldı. Sonbahar ayında olunmasına rağmen hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Buna rağmen birçok vatandaş, odun ve kömür işini bitirdi. Bir kısım vatandaş ise havanın daha da soğumasını bekliyor. Kömürcüler ise vatandaşa “Elinizi çabuk tutun, fiyatlar artacak” çağrısı yapıyor. Vatandaş, 2021 yılında kömürün tonunu bin 500 liraya alıyordu. 2023 yılında bu fiyat en düşük 4 bin 500 liraya çıktı. Önümüzdeki günlerde odun ve kömür fiyatlarının daha da artacağı öngörüldü.

YILBAŞINDAN ÖNCE FİYAT ARTIŞI BEKLİYORUZ

Odun ve kömür fiyatlarının geçen yıla oranla fazla artmadığını vurgulayan Karatay Odun ve Kömür Pazarı esnaflarından Mustafa Önge, “Odun ve kömür fiyatları geçen yıl ile hemen hemen aynı. Döviz yükseldikçe, mazot fiyatı arttıkça bizim sektörümüzde de fiyat artışları olur. Şu anda odun ve kömür fiyatları uygun. Yılbaşından sonra veya birkaç gün önce odun ve kömürde fiyat artışı bekliyoruz. 1 ton kömürün fiyatı kaliteye göre değişiyor ve 4 bin 500 liradan başlıyor. 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor bu fiyat. 4 bin 500 liralık kömür ucuz ve kullanabilecek en uygun kömür. Kükürt değeri düşük. Diğer kömürlere göre çevre kirliliği oranını az. Onun için Konyalılar sürekli bu kömürden kullanır. Hem ucuz hem iş görür düzeyde. Kömürü sadece ısınma aracı olarak görmüyoruz. Kömür ve odun yakarak elektrik üretimi yapılıyor. Konya’nın birçok ilçesinde ve köylerde soba kullanımı hala devam ediyor. 1 ton odun ise 5 bin liradan satışa çıkıyor. Geçen yıllara göre odun fiyatı kömüre göre daha çok yükseldi. Her şeye nasıl zam geliyorsa bu alanda fiyat artışı yaşanacaktır. Konyalılar odun ve kömürü hemen almalı. Yılbaşına kadar zam gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

MERAM VE KARATAY’DA KÖMÜR KULLANIMI DAHA YAYGIN

Kömür ile ısınma ihtiyacını karşılayacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Önge, sözlerine şöyle son verdi: “Kömür ile ısınma ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlarımız kömürlerini odunlarını sezon başında almalı. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte fiyatlarda bir artış yaşanabilir. Kömür ve odunu saklamak için uygun yeri olanlar kömür ve odunlarını şimdiden almalarını tavsiye ediyoruz. Havaların soğuması, yağışların artması ile taşınma noktasında sıkıntı yaşanabilir. Hem de fiyatlar artabilir. Bu anlamda vatandaşlara kömür alışverişini erken yapmasını tavsiye ediyoruz. Meram ve Karatay çevrelerinde kömür kullanımı daha yaygın. Hava sertleşince bizim iş yükümüz artar. Kömür kullanımı azalıyor. Kömürcü sayısı eskisi gibi fazla değil. Bir dönem kömürcülük yapanlar, bugün farklı işlere yöneldi. Ancak mevcut kömürcüler de piyasadaki kömür ihtiyacını rahat bir şekilde karşılıyor.”

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri