Konya'da göçmenlere özel işçi vizesi verilecek! Amaç belli oldu

Türkiye genelinde vatandaşın göçmen sayısının artmasıyla ilgili şikayetleri devam ediyor. Konya, en çok yabancıların yerleştiği şehirlerden birisi. Son olarak Konya'da istihdam edilen göçmen sayısının artması için bir proje sunuldu.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM), sanayi, inşaat ve tarım sektörlerinde işgücü ihtiyacının karşılanması için "Akredite Göçmen İşçi Vizesi" önerisinde bulundu.

'BÖYLECE REKABET GÜCÜ ARTACAK'

KOSAM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Can Başaran, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin göçmen işçi politikalarını analiz ederek, "Türkiye İçin Yeni Akredite Göçmen Çalışma Vizesi: Bir Model Önerisi" raporunu hazırlandıklarını bildirdi. Başaran, sanayi, inşaat ve tarım sektörlerinde kritik noktaya gelen kalifiye işçi arayışına çözüm niteliği taşıyan raporu, Türkiye'nin sosyo-politik gündemiyle birleştirerek hazırladıklarını, böylece işletmelerin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Göçmen işgücünün, gelişmiş ülkelerin ekonomisine önemli katkılar sağladığını savunan Başaran, şöyle devam etti:

"Türkiye ise yüksek nitelikli ve kalifiye yabancı çalışanlar için büyük bir potansiyel taşıyor. Ancak bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için yabancıların çalışma koşullarının yeniden gözden geçirilmesi, incelenmesi ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin küresel işgücü piyasasında rekabeti artırmaya yönelik özgün politikalar üretmesi gerektiğini biliyoruz. Raporumuzda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu işgücünü 'yüksek nitelikli' ve 'kalifiye' olarak iki başlık altında sınıflandırarak konuyu inceledik. Bu sayede önerdiğimiz modeller için çok daha verimli ve uygulanabilir sonuçlar elde ettik."

Uygulamaya geçmesi halinde "Akredite Göçmen İşçi Vizesi"nin piyasada güvenli bir ortam oluşturacağına değinen Başaran, şunları kaydetti:

"Ülkemizde hali hazırda mevcut olan Turkuaz Kart uygulaması genişletilmeli ve güncellenmelidir. Turkuaz Kart ile odaklanılan yüksek nitelikli işgücü modelinin bilim, teknoloji ve sanayi alanlarında ülkemize katkı sağlayacak profesyonelleri çekmek için ideal bir uygulama olduğu kanısındayız. Ela Kart ise bu karttan farklı olarak kalifiye işçi ihtiyacını karşılamak amacıyla projelendirildi. Bu model özellikle ara eleman açığını kapatarak, iş dünyasında verimliliği artıracak."

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri