Konya'da galericiler sinek avlıyor! İki gerekçeyle satış yok

İkinci el piyasasında geçen yıllara kıyasla durgunluk devam ederken, araç fiyatları da yüzde 10 oranında geriledi. Ekonomik kriz ve yüksek faiz politikasından dolayı insanlar arabaya yatırım yapmıyor. Konya'daki galericiler sinek avlıyor

Ekonomik daralma, yüksek enflasyon ve faiz oranları, vatandaşın otomobile yönelimini azalttı. Konya'da özellikle 6 aydır araç satışı durma noktasına gelmişti. Peşin paraya ihtiyaç duyan ve arabasını satmak isteyenler son 3 haftada piyasada bir hareketlilik oluştursa da, şehirde geçen yıllara oranla gerek 0 gerekse de ikinci el araç satışı geriledi. Talep olmayınca sıfır araçlarda kampanyalar yapıldı, ikinci elde fiyatlar yüzde 10 civarında geriledi. Galericiler, araba almayı düşünenlere 'elinizi bu dönemde çabuk tutun' dedi.

PİYASADA BÜYÜK BİR NAKİT DARLIĞI VAR!

Rahim Birer Otomotiv İşletme Sahibi Vehbi Birer, sektör ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Birer, son 3 haftadır piyasada bir hareketlilik yaşandığını söyleyerek, “Ancak geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde hareketlilik çok daha fazla olurdu” dedi. İnsanların parasını daha çok faize yatırmayı tercih ettiğine dikkat çeken Birer, “Piyasanın genelinde büyük bir nakit sıkıntısı var. Çek ödemelerini yapamayanlar, galericilere gelip araç bozduruyor. Ödeme yapmak için arabasını satışa çıkaranlar, sektörde bir hareketliliğe sebep oldu” şeklinde konuştu.

KONYALILAR ORTA SEGMENTLİ ARAÇ TERCİH EDİYOR

Araç almak isteyenlerin ise fiyat yüksekliğinden dolayı 0 otomobilleri değil de ikinci el araçları tercih ettiğini dile getiren Rahim Birer Otomotiv İşletme Sahibi Vehbi Birer, 0 araçlarda da kampanyaların yapıldığını ifade etti. “Ufak tefek araç alım satımı oluyor diyen” Birer, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeterli talep olmayınca hem 0 hem de ikinci el araçların fiyatlarında düşüş oldu. İkinci el araç piyasasında fiyatlar yüzde 10 geriledi. Konya'da bugün araç almak isteyenler daha çok orta segmentli araçları tercih ediyor. 700 bin ile 1 milyon 500 bin TL arasındaki araçlar alınmak isteniyor. 0 araçlarda da kampanyaların olduğunu ifade etmiştik. Bu araçlarda fiyat düşüşleri devam ederse, ikinci elde de fiyatlar geriler. Bu yılın durağan geçeceğini düşünüyoruz. Zaten önümüz sonbahar. Yüksek faiz politikası böyle devam ederse 2025 yılı da durağan geçer. Galericilerin 'öldük bittik' ifadesi doğru değil. İyi kötü herkes iş yapıyor ancak geçen yıllara kıyasla araç satışlarının azaldığı da doğru.”

SANAYİ MASRAFLARI HAKİKATEN ÇOK YÜKSEK

İnsanların araca yatırım yapmaktan ziyade bugün geçim mücadelesi verdiğinin altını çizen Rahim Birer Otomotiv İşletme Sahibi Vehbi Birer, ayrıca şunları kaydetti: “Eylül ayından sonra sektörde durgunluk daha da artar. Çünkü okullar açılacak, insanlar çocuklarının eğitimi için masraf yapacak. Aracın bakımı gerçekten zorlaştı. Sanayi masrafları hakikaten çok yüksek. Vergi, vize, muayene ücretleri arttı. İnsanlar bu sebeple geçimini düşünüyor. Araba almayı öteliyorlar. Biz de diyoruz ki; araç almayı düşünenler için tam zamanı. Fiyatlar uygun.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri