Konya'da ev kiraları neden artıyor?

Üniversitelerde yüz yüze eğitim kararının ardından on binlerce öğrencinin eğitim gördüğü Konya'da kira artışlarına sebep oldu.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya’da kiralık daire bulmanın oldukça zorlaştığını talebin arttığını ancak yeteri kadar ev olmadığını söyledi. Yüz yüze eğitim kararı alındıktan sonra piyasalarda ciddi bir hareketlenme olduğunu belirten Altınay, şunları ifade etti: “Okullar online eğitim kararı aldıktan sonra öğrenci evlerinin bir çoğu boşalmıştı. Ancak yüz yüze eğitim kararı alındıktan sonra evlere talepler arttı. 4 üniversitesiyle önemli bir öğrenci potansiyelini barındıran Konya’da konut problemi okulların açılmasıyla çok daha belirgin hissedilecektir. Pandeminin getirmiş olduğu zorluklar ve kiralık evlerinin sayısının azalması kira fiyatlarında bir artışa sebep oldu. Öğrenci kardeşlerimiz yavaş yavaş şehrimize gelmeye kiralık evler ve yurtlar bakmaya başladı ancak son dönemde kira fiyatlarında bir artış söz konusu başlıca sebepleri arasında kiralık evlerin az olması pandemi şartlarından sonra vatandaşlar kiralara zam yapma başladı. Tüm vatandaşlarımızı zan altında bırakmak istemeyiz ancak yüz yüze eğitim kararından sonra bazı ev sahipleri de kira fiyatlarını artırdı piyasada ki hareketlenme fiyatlarda artışa sebep oldu.”

EV SAHİPLERİNE MÜDAHALE EDEMEYİZ

Konut sahiplerinin ev kira fiyatlarına müdahale edeneklerini belirten Altınay şunları kaydetti: “Ev sahiplerine kira fiyatlarını sabit bir noktada tutmaları noktasında bir zorunluluk getiremeyiz. Kiralar konut sahiplerinin taleplerinin doğrultusunda yükseliyor. Çünkü emlakçı arkadaşlarımız aracılık hizmeti vermektedirler. Mal sahibinin talebi doğrultusunda fiyat artışı gerçekleşmektedir. Şuan Konya özelinde bir konut sıkıntısı yaşıyoruz özellikle öğrencilerin yoğun olduğu Selçuklu bölgesinde bir sıkışma var. Kiralık evler azalınca kiralarda haliyle arttı şuan Bosna mahallesinde 1+1 2+1 evler 900 ile 1200 TL arasında fiyatlara kiraya veriliyor.”

MAL SAHİPLERİ DUYARLIKLA HAREKET ETMELİ

Konutlardaki fiyat artışlarının emlak sektörünün durmasına neden olduğunu vurgulayan Altınay, “İnşallah gayrimenkul satacak mal sahipleri, duyarlılıkla hareket edip alıcılara yardımcı olurlarsa sektör çok daha hareketli olacaktır. Ülkemiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Tüm dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Biz hep birlikte el ele vererek, hem emlakçılar hem satıcı vatandaşlar hem yapıcı firmalar olarak bu sıkıntılı günleri el birliğiyle aşmaya çalışacağız. İnşallah hem öğrenci kardeşlerimiz hem vatandaşlarımız daha ucuza evlerde oturma fırsatı bulacaklardır” diye konuştu.

BELEDİYELER ARSA ÜRETMELİ

Konut ihtiyacının karşılanması için belediyelerin  arsa üretmesi gerektiğini vurgulayan Sedat Altınay, “Öncelikle belediyelerimiz arsa üretmeli. Konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki araziler de imara açılmalı. Birinci şart bu. İmara yeni arsalar açıldığı zaman konut fiyatları otomatikman daire başı 30 bin lira düşecek.  Konuta yatırım yapan her vatandaş, ihtiyaç fazlası konut alırsa, evi boş durmaz. Kiraya verir. Kira gelirinden de elde edeceği gelir kendisine katkı olur. Devletimiz, tapu harçlarını, stopajları ve KDV oranlarını düşürürse konut piyasası yeniden canlanır. Konya’daki konut sorunu giderilir” dedi.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri