Konya'da et yiyen örümcek alarmı

Halk arasında; böğü, sarı kız ve et yiyen örümcek olarak bilinen böcek Konya'nın birçok bölgesinde görülmeye başlandı. Özellikle taşra ilçelerinde sık sık ortaya çıkan et yiyen örümcek halk arasında da paniğe neden oluyor

Halk arasında; böğü, sarı kız ve et yiyen örümcek olarak bilinen böcek Konya'nın birçok bölgesinde görülmeye başlandı. Evlerin balkonlarında bile ortaya çıkan sarı kız örümceği vatandaşların adeta kabusu haline geldi. Yetkililer "Genelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan sarı kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Bu nedenle et parçalarını kolayca kopara biliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan sarı kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor.  Sarı kız örümceğinin diğerlerinden ayıran en önemli ve tehlikeli özelliği ise saldırgan bir yapıya sahip olması. Güçlü çene yapısına sahip olan sarı kız örümceği, kendisinden büyük canlılara bile saldırmaktan çekinmiyor. Vatandaşlarımızın ve özellikle çocuklarımızın bu böcek türünü gördüğünde ellerine almamaları, uzaklaşmaları ve hemen belediye ekiplerine haber vermeleri rica olunur" açıklamasında bulundu.

BALKONDA 2 TANE ÖRÜMCEK ÖLDÜRDÜM

Böceği görüp öldüren vatandaşlar ilgili kurumlara haber verdiklerini, tedirgin olduklarını ve acilen bir önlem alınması gerektiğini belirtti. Geçen hafta da balkonunda 2 tane “Sarı kız örümceği” öldürdüğünü söyleyen bir vatandaş, “Bu hayvanı daha önce de bu bölgede görmüştüm. Hatta komşularımızın evinde, ahırlarda da çıkmıştı. Gördüğümüz bu örümceğin türünü bilmiyorduk. Olaydan sonra bir veteriner hekime danışıp, gerçeği öğrenince şok olduk. Ailemiz panik içinde, sabaha kadar uykusuz kalıyoruz. Bölgede gerekli tetkiklerin yapılmasını istiyoruz. Bu hayvanlar zehirli olan tür olabilir mi şüphesiyle yaşıyoruz” diye konuştu.

ETİN HER TÜRLÜSÜNÜ YİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Veteriner Hekim Ali Kaya, Anadolu’da Böğü olarak bilinen Galeodes graecus, yani sarı kız örümceğinin en çok Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Sarı kızın aslında örümcek olmadığını belirten Kaya, “Böğü; akrep, örümcek ve kene gibi hayvanların ortak özelliklerini gösterse de aslında bir böcek değildir. Genellikle çöllerde ve bozkır bölgelerde yaşarlar. Ülkemizde 30 civarında türü vardır. Böğüler; genelde taş, ağaç kovukları, ahır gibi bölgelerde yaşar. Gündüz dinlenip, gece avlanırlar. Etçil bir beslenme zincirine sahiptirler. Her türlü, böcek, örümcek, akrep, fare, kertenkele, kurbağa, kuş gibi canlıları yiyerek beslenirler. Özellikle Afrika bölgesinde zehirli türleri yaygındır fakat Anadolu’da henüz bir zehirlenme vakası görülmemiştir. Bu hayvanların çeneleri çok güçlü bir yapıya sahiptir ve özellikle zehirli olan türleri çok tehlikelidir” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

3. Sayfa Haberleri