Konya'da Eski Sanayi ve Karatay Sanayi bu tarihte taşınacak!

Konya’da Yeni Motorlu Sanayi Sitesi’nin teslim tarihi merak ediliyor. Bazı esnaflar süreçte aksamaların yaşandığını söylerken, Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok da “Sabırlı olmak lazım, az kaldı” dedi

Fiziki ömrünü tamamlayan, kirli görüntüsüyle Konya'ya yakışmadığı söylenen Eski Sanayi ve Karatay Sanayi siteleri, Yeni sanayi sitesinin (Yeni Motorlu Sanayi Sitesi) tamamlanmasının ardından yıkılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile 2 bin 690 dükkan ve 134 ticari iş yerinin hizmet vereceği , 2 milyon 80 bin metrekarelik bir alana yapılan Yeni Motorlu Sanayi Sitesi'ndeki dükkânların bu yıl sonunda esnaflara teslim edilmesi planlanıyor. Bazı esnaflar ise projenin söz verilen tarihte bitirilmediğini, mağdur olduklarını ileri sürüyor.

ESNAFLAR: HER YAĞMUR SONRASI AYNI!

10 ve 11 Temmuz'da etkili olan yağıştan sonra Eski Sanayi'yi yine su bastı. Sanayi bölgesinde alt yapı kısa süreli yağış sonrası resmen çöktü. 'Eski San. Karatay San. Kentsel Dönüşüm' adlı Facebook sayfasında bazı esnaflar paylaşım yaptı. Mevlüt Durgun isimli bir esnaf, şunları belirtti: “2022'de verilmesi hedeflenen dükkânların pandemi, deprem mana edilerek verilmeyişi lakin Millet Bahçesi, Ihlamur Parkı, kütüphane inşaatına öncelik verilip, Yeni Motorlu Sanayi projesini ertelemenizin bedelini biz ödüyoruz. Her yağmur yağdığında bu rezilliği çekiyoruz. Bir an önce dükkânlar konusunda birlik olup, sesimizi duyurmamız lazım. Yoksa biz sessiz kaldıkça daha çok bekleriz.” Mevlüt Durgun isimli esnafın yanı sıra, başka esnaflar da aynı problemleri yaşadığını söyledi.

'BİZE BİLGİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Veli Tosun isimli bir sanayi esnafı da şunları ifade etti: “Sayın başkanlarımız, bizler Eski Sanayi ve Karatay Sanayi esnafları olarak yapılmakta olan Yeni Motorlu Sanayi için bizlere tanınan haklarımız olan iş yerlerimiz için başlangıç tarihinden bu yana hep 'yapılıyor' denilip arada göstermelik olarak birkaç yarım iş yerleri gösterilmiş ve de seçim zamanı billboardlarda reklam yapılmış, rant olarak kullanılmıştır. Bu zaman içerisinde bize hiçbir şekilde net bilgi verilmeyip, projenin ne zaman biteceği, projeye ne kadar ödeneceği belirtilmemiştir. Kura ile ilgili de hiçbir şekilde bilgi verilmemektedir. Bizlere net bilgi verilmesini istiyoruz. Yoksa esnaflar olarak 1 günlük sanayi kapatma, yürüyüş yapacağız. Sosyal medya ve CİMER'den de sesimizi duyuracağız. Değerli başkanlarımızdan bir an önce bilgi bekliyoruz.”

AZ KALDI SABIRLI OLMAK GEREKİR

Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Başkan Baranok, “Eski ve Karatay Sanayisi'nin fiziki ömrünü tamamladığını hepimiz biliyoruz” dedi. Esnafların elverişsiz ortamda hizmet verdiklerini dile getiren Baranok, proje için esnafların tam mutabakat sağladığını belirtti. Yeni Motorlu Sanayi Sitesi'nin yıl sonunda tamamlanacağını ifade eden Baranok, “Esnaflarımız, yıl sonunda tamamen taşınmış olacak. Sabırlı olmak gerekir. Az kaldı, güzel olacak” şeklinde konuştu.

KOLAY BİR PROJE DEĞİL! ESNAFI HEP SAVUNDUM

Bazı esnafların taşkınlık, sosyal medya üzerinden ise gerçeği yansıtmayan paylaşımlar yapmasını üzüntü ile karşıladığını aktaran Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu projenin Türkiye'de gerçekten başka örneği yok. Devletimizin desteğiyle güzel bir sanayi okulu yapılıyor. Taşkınlık yapılmasını üzücü buluyoruz. Diğer illeri kıskandıracak şekilde Konya esnafına değer verildi. Hakkı teslim etmek gerekir. Ne güzel daha modern yerde hizmet verilecek. Esnafımızın yaşadığı bir mağduriyet varsa, onların hakkını ilk ben savunurum. Menfaat, çıkar düşünen bir oda başkanı değilim. Benim üzüldüğüm mesele şu; esnafımız için güzel bir şey yapıldı. Konya'ya ve esnafına büyük değer verildi. Birkaç kişinin paylaşımı ve söylemi dolayısıyla projenin gölgelendirilmek istenmesine karşıyım. Ne güzel ödeme şartlarında esnafımıza kolaylıklar sağlandı. Bu projeler 'hadi' denince bitirilecek projeler değil. Ben, 2026 yılını bile göze almıştım. 2024 yılında teslim edileceği söylendi. 2014 yılından beri konuşulan bir proje bu. Milli Emlak'tan arazi tahsisi olacak, esnaflar arasında tam mutabakat sağlanacak... Gerçekten bunlar çok zor işler ama başarıldı. Ne güzel, dükkânların teslim edilmesine az kaldı. Ben, her zaman 2 bin 690 dükkân için esnafımızın sesi oldum. Haksızlığa, adaletsizliğe sessiz kalmam. Devletimiz, esnafımızı önemsedi. Bunun farkında olmak gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri