Konya, ülkemizde turizm sektörünün en gözde şehirlerinden biri olmaya devam ediyor. Kültür ve inanç turizmi için görülmesi gereken 10 müze Konya’nın en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor
111
Günümüzde turizm sektörü dünya ekonomisinde en fazla ekonomik hareketliliğin yaşandığı bir sektör. Ülke olarak bu dinamik sektörden yeterince pay alabilmek için şehirlerimizin yeni turizm yatırımlarına ve yeni turizm anlayışına ihtiyacı var. Bu yeni turizm anlayışını en iyi uygulayan ve yeniliklere en açık illerden biri de Konya’dır. Ortaya koyduğu yenilikçi yaklaşımlarla birçok alanda kendini ispat eden Konya son yıllarda turizm sektöründe de kayda değer bir değişim trendini yakaladı. Konya’nın en çok ziyaret edilen 10 müzesini sizler için derledik. Tabii bir turist için zaman çok önemli olduğundan dolayı mümkün olan en kısa sürede gezebileceğiniz müzeler hakkında temel bilgiler vermeye çalıştık. Seçtiğimiz müzelerden ikisi hariç diğerleri şehir merkezinde birbirine yakın mesafelerde bulunduğu için bu müzeleri yürüyerek bile gezebilirsiniz. Sille’de yer alan iki müzeye ise araçla kısa sürede ulaşabilirsiniz. Birkaç yıl önce Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilen Sille’deki Subaşı Hamamı, Konya Mimarlar Odası tarafından “Mimarlık Müzesi” olarak ziyarete açıldı.
211
MEVLÂNA MÜZESİ
Mevlâna Müzesi ülkemizde en çok ziyaret edilen müzelerden biridir. Adeta Konya’yla bütünleşen Mevlevilik, ülkemizin tanıtımında da en önemli bir öğedir. Dünyanın pek çok ülkesinde tanınan bir mutasavvıf olan Mevlâna Celaleddin Rumî adına kurulan bu dergâh 1926 yılında “Konya Asar-ı Atika Müzesi” adıyla müzeye çevrilmiştir. Mevlâna Celaleddin Rumî, babası Bahaeddin Veled ve pek çok Mevlevi büyüğünün mezarı da dergâh içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca müzede Mevlevilikle ilgili eşyalar da sergilenmektedir. Tasavvuf alanında zengin bir koleksiyona sahip olan müze aynı zamanda tarihî bir öneme de sahiptir. Mevleviler ve tasavvuf ehli tarafından her mevsim ziyaret edilen müze her yıl Mevlâna’nın ölüm yıl dönümü vesilesiyle 7-17 Aralık arasında en yoğun günlerini yaşamaktadır. Şeb-i Arûs sebebiyle dünyanın dört bir yanından Mevlâna dostları akın akın Konya’ya gelmektedir. Konya her Şeb-i Arûs’ta adeta bir düğün yerine dönüşür.
311
KARATAY MEDRESESİ ÇİNİ ESERLER MÜZESİ
Karatay Medresesi şehir merkezinde bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait abidevi bir yapıdır. Medrese 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından hadis ve tefsir ilimleri okutulmak amacıyla yaptırılmıştır. Daha sonraki dönemlerde de medrese olarak kullanılan yapı özellikle çini ve taş işçiliği açısından Konya’daki en görkemli Selçuklu yapılarından biridir. Karatay Medresesi 1955 yılında Çini Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzede Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çiniler sergilenmektedir. Özellikle Beyşehir Kubadabad Sarayı ve Alâeddin Tepesi’ndeki Selçuklu Köşkü’nden getirilen eserler çok dikkat çekicidir. Medresenin kubbesinde ve duvarlarında bulunan çini süslemeler ise ayrı bir güzelliğe sahiptir. Emir Celaleddin Karatay’ın mezarı da medresenin içerisinde bulunmaktadır. İnce Minare Taş Eserler Müzesi restorasyon sebebiyle kapalı olduğu için oradan getirilen eserler de bu müzede sergileniyor.
411
SAHİP ATA VAKIF MÜZESİ
Bir zamanlar Selçuklu başkenti olan Konya’da mutlaka görülmesi gereken müzelerden biri de Sahip Ata Vakıf Müzesi’dir. Aslında müze binası Anadolu Selçuklu Dönemi’nde bir hankah olarak yapılmıştır. Binanın banisi ise ünlü Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali’dir. Sahip Ata Fahreddin Ali ve ailesinin mezarları da hankah içerisindeki türbede bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında restore edilip müze hâline dönüştürülen yapıda Konya, Karaman ve Aksaray’da bulunan, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı cami ve mescitlerden getirilen tarihî eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler içerisinde özellikle Konya Alâeddin Camii’nden getirilen halı ve kilim örnekleri dikkat çekicidir. Müzenin hemen yan tarafında ise Sahip Ata Camii ve Sahip Ata Hamamı bulunuyor.
511
KONYA ETNOGRAFYA MÜZESİ
1975 yılında ziyarete açılan Konya Etnografya Müzesi de Sahipata Caddesi’nde bulunmaktadır. Zengin bir koleksiyona sahip olmasına rağmen pek fazla ziyaretçisi olmayan bir müzedir. Nedense etnografik eserler Konya’ya gelen turistlerin ilgisini pek fazla çekmemektedir. Müzede farklı dönemlere ait halı, kilim, seccade, elbise, takı, mühür, para, tabak, kilit, anahtar, silah, bohça, peşkir, yastık ve yatak takımları gibi bir zamanlar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olan etnografik eserler sergilenmektedir. Özellikle alt katta bulunan halı bölümü müzenin en gözde kısmıdır. Burada Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Konya Alâeddin Camii, Selimiye Camii ve Mevlâna Dergâhı’ndan getirilen Anadolu Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait halı ve kilim örnekleri sergileniyor.
611
KONYA ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Konya Atatürk Evi Müzesi şehir merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1912 yılında inşa edilen iki katlı konak Konya’da Maruniler tarafından yaptırılan evlerin en iyi örneklerinden biridir. 1923 yılında hazine adına tescil edilen ev bir dönem Vali Konağı olarak kullanılmış ve Atatürk’ün Konya ziyaretlerinde kendisine tahsis edilmiştir. 1927 yılında Konya Belediyesi tarafından satın alınan ev 19 Temmuz 1928 tarihinde Konyalıların Atatürk’e şükranlarının bir ifadesi olarak Atatürk adına tescil edilmiştir. 1940 yılında Konya Özel İdaresi tarafından sembolik bir bedel karşılığında satın alınan ev tekrar Vali Konağı hâline getirilmiş ve 1963 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanıldı. Bina 1963 yılında Millî Eğitim Bakanlığına devredilerek onarılmış ve 17 Aralık 1964 tarihinde Atatürk Evi Kültür Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Müzede Atatürk’ün Konya’ya gelişlerini, şehirde yaptığı ziyaretleri, bu evde tuttuğu günlük notları gösteren belgeler, fotoğraflar, gazete kupürleri, Atatürk’e ait bazı elbiseler ve burada kullandığı muhtelif eşyalar sergilenmektedir.
711
KOYUNOĞLU ŞEHİR MÜZESİ
Topraklık semtinde bulunan Koyunoğlu Şehir Müzesi, Konya’nın ilk özel müzesidir. Müze ilk olarak Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu tarafından kurulmuştur. İzzet Koyunoğlu 1913 yılından itibaren etnografik eşya, tarihî eser, matbu ve yazma kitap toplamaya başlamış ve topladığı eserleri 1973 yılında Konya Belediyesine bağışlamıştır. Belediye 1984 yılında İzzet Koyunoğlu’nun evinin yan tarafına yeni bir müze ve kütüphane binası yaptırarak müzeyi ziyarete açtı. Müze binasının yan tarafında bulunan Koyunoğlu’nun evi de belediye tarafından restore edilerek ziyarete açıldı. Müzeye gelen ziyaretçiler arzu ederlerse içerisi geleneksel eşyalarla döşeli olan bu evi de gezebilirler. İzzet Koyunoğlu’nun doğup büyüdüğü ve vefat ettiği bu ev tipik bir Konya evidir.
811
PANORAMA KONYA MÜZESİ
Aslanlı Kışla Caddesi’nde bulunan Panorama Konya Müzesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında açılmıştır. Müzenin avlusunda Afyonkarahisar, Kilis, Kütahya, Kahire, Antalya, Filibe, Lefkoşa, İstanbul, Gelibolu, Edirne, Şam ve Gaziantep gibi farklı şehir ve ilçelerde bulunan mevlevihanelerin maketleri bulunmaktadır. Müzenin alt katında Mevlâna ve Mevlevilikle ilgili yağlı boya resimler sergilenmektedir. Müzenin 360 derecelik kubbeli panorama kısmında ise Konya’nın XIII. yüzyıldaki hâlini gösteren maketler, heykeller ve resimler sergilenmektedir. Özellikle panorama bölümü ziyaretçilerde Selçuklu Dönemi’ndeki Konya şehri, mimari yapılar, çarşılar ve o dönemde yaşayan insanlar hakkında görsel bir fikir oluşmasına yardımcı oluyor.
911
SİLLE MÜZESİ
Sille Müzesi, Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi’nin Hükümet Caddesi’nde bulunmaktadır. 1930’lu yıllarda inşa edilen bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanılmış ve bir dönem de belediye binası olarak hizmet vermiştir. 1995-1996’lı yıllarda binada Sille Halı Kooperatifi faaliyet göstermiştir. 2002-2004 yılları arasında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilen bina 2014 yılına kadar Sille Kültür Evi olarak kullanılmıştır. Başta Konya Aydınlar Ocağı olmak üzere bazı dernek ve vakıflar tarafından burada kültür-sanat etkinlikleri düzenlenmiştir. Son olarak Selçuklu Belediyesi tarafından Sille Müzesi olarak düzenlenen bina 2018 yılında ziyarete açıldı. Müzede Sille halk kültürüne ait etnografik eşyalar ve eski Sille fotoğrafları sergileniyor.
1011
ZAMAN MÜZESİ
Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi’nde bulunan Zaman Müzesi, Türkiye’nin ilk zaman müzesidir. Sille Şapeli olarak da bilinen bina 2012 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek Zaman Müzesi olarak hizmete açıldı. Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait zamanla ilgili birçok nadide eser sergilenmektedir. Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri, resmî dairelerde kullanılan el yazma ve baskı takvimler yer alıyor. Müzede ayrıca altın ve gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma Dönemi’ne ait güneş saati örneği ve hâlen Konya Hacı Hasan Camii’nin kıble duvarında bulunan Osmanlı Dönemi’ne ait güneş saati reprodüksiyonu gibi eserler sergileniyor.
1111
KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Konya Arkeoloji Müzesi, Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin bitişiğinde bulunmaktadır. Konya’da ilk Arkeoloji Müzesi 1901 yılında Karma Ortaokulunun güneybatı köşesindeki yapıda açılmıştır. Bu mütevazı binada sergilenen eserler 1927 yılında Mevlâna Müzesi’ne, 1953 yılında da İplikçi Camii’ne taşınmıştır. 1962 yılında ise Sahipata Caddesi’ndeki bugünkü Arkeoloji Müzesi binası yapılmış ve eserler bu müzede sergilenmeye başlamıştır. Müzede Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu), Klasik Helenistik, Roma ve Bizans Devirlerine ait eserler sergilenmektedir. Özellikle Çatalhöyük, Karahöyük, Sızma, Beyşehir, Yunuslar, Alâeddin Tepesi, Kıcıkışla, Sille ve Tatköy’den getirilen eserler müzeye ayrı bir değer kattı.