"Konya'da en az 20 bin bina yıkılmalı!"

(İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın; Selçuklu, Meram ve Karatay'da en az 20 bin binanın dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Konya'da 1970 ve 2000 yılları arasında yapılan binaların önemli bir kısmı, risk teşkil ediyor. Bu yapıların acil performans analizine tabi tutulması ve dönüşüme sokulması gerekiyor. Konunun uzmanları, dönüşümün blok bazlı değil, ada bazlı olması gerektiğini söylüyor. Zafer, Şems, İhsaniye başta olmak üzere, kontrolsüz yapılaşmanın hızlı olduğu dönemin ürünü olan yüksek katlı yapılaşmanın olduğu bölgelerin elden geçirilmesi gerekiyor.

BİRÇOĞUNUN KURTARILMASI MÜMKÜN DEĞİL, DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, endişelerini dile getirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yıkılacağını hatırlatan Akın, “Aynı dönemde yapılmış birçok yapı var. Bu yapıların da acilen performans analizlerinin yapılması gerekir” dedi. Bu yapıların güçlendirme veya dönüşüme tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Akın, “ Daha önce bir Zümrüt faciası yaşadık. Ciğerimiz yandı. Bir faciayı daha beklemeyelim. En yüksek katlı yapılaşmanın olduğu yerden dönüşüme ivedilikle başlamamız gerekir. Mesela Selçuklu'da kontrolsüz yapılaşmanın olduğu dönemin ürünü birçok yapı var. Bu yapıların birçoğunun kurtarılması mümkün değil. Dönüşüm kaçınılmaz” dedi.

UYARIYORUZ, ENDİŞEMİZİ DİLE GETİRİYORUZ”

Sıklıkla “Birçok yapı olduğu yerde hasar görerek, yıkılmak zorunda kaldı. Bir faciayı beklemeyelim” diyen Dr. Süleyman Kamil Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önleme faaliyetinin maliyeti 1 birim iken, hasar meydana geldikten sonra yaraları sarmanın maliyeti 20 birim olur. Alanların net olarak belirlenmesi daha sonra da işe konulması şart. Dönüşümden başka çıkar yolu yok. Uyarıyoruz. Endişemizi dile getiriyoruz. Bugün yapmazsak, ileride çok daha büyük bedeller ödemek zorunda kalabiliriz. Belediyelerin yaptığı çalışmalara vatandaşın da destek olması gerekir. Belediyeler kötü ve yanlış bir iş yapmıyorlar. Önce can güvenliği. Meram Belediyesi'nin Şükran'da yaptığı çalışmalar çok kıymetli. Karatay Belediyesi'nin tespitleri önemli. Karatay Belediyesi, işin farkına vardı. 700'den fazla yapıyı tespit etti ve riski ortadan kaldırdı. Diğer belediyelerin de bu konuya yoğunlaşması gerekir. Meram Belediyesi de bu konuda bir çalışma yapıyor. Selçuklu Belediyesi de çalışmalara başladı. Bu yapıların içinde canlar yaşıyor. Büyükşehir'in de dönüşüm için kurduğu ekip, çok kalifiyeli. Onlar da bu konuya ciddi şekilde kafa yoruyorlar. Mesela Mevlana civarındaki dönüşüm, bölgenin çehresini değiştirecek. Güzel bir işe imza atılıyor. Bu söylediklerim farklı bir noktaya taşınmamalı. Ben, bir endişe taşıyorum. Tekrar söylüyorum, Zümrüt faciası yaşandı. Aynı olayın yaşanmamasının garantisi yok.”

ZAFER, İHSANİYE VE ŞEMS'TEN DÖNÜŞÜME BAŞLAYALIM

Selçuklu, Meram ve Karatay'da 1970 ve 2000 yılları arasında yapılan yapıların performans analizine tabi tutulması gerektiğini aktaran (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Selçuklu'da bu yapılar daha fazla. Asıl sorun, şehir merkezine yakın noktalarda. Mesela Şems Mahallesi, artık yükü kaldırmıyor. İhsaniye ve Zafer, yükü kaldırmıyor. Zafer ve İhsaniye'de çoğu bina, eski yapı stoğundan oluşuyor. Buralarda çöküntü bölgeleri oluştu. Zafer, şehrin kalbi. Buralarda ada bazlı dönüşümün gerçekleşmesi gerekir. Blok bazlı dönüşümü tasvip etmiyoruz. Ada bazlı dönüşümle problemler çok daha rahat çözülür. Zafer, İhsaniye gibi yerlerde ada bazlı dönüşümle otopark alanları oluşturulabilir. Caddesi geniş ferah ortamlar oluşturalım istiyoruz. Zafer, artık gerçekten yoğunluğu kaldırmıyor. Tekrar ediyoruz; bir an evvel özellikle Zafer ve yüksek katlı binaların bulunduğu yerlerde ada bazlı dönüşümün yapılması şart. Hem hayat hem de yapı kalitemizi yükseltmemiz gerekir. Bu kapsamda Selçuklu, Meram ve Karatay'da en az 20 bin binanın acilen dönüşüme girmesi gerekiyor. Görünen o. En yüksek katlı binalardan ve zemin koşulları en kötü olan yerden işe başlayalım. Bunun aynı anda olması imkânsız. Dönüşüm de planlı yapılmalı. Parça parça dönüşüm yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri