Konya'da emsal bir karara imza atıldı: Cayma bedelini ödemek zorunda değilsiniz

Çoğu vatandaşın yaşadığı “İnternette düşük hız ve cayma bedeli” mağduriyeti konusunda Konya'da emsal bir karara imza atıldı.

İnternet hizmeti sorunu, bugün vatandaşın yaşadığı en büyük mağduriyetlerin başında geliyor. Taahhütlü internet aboneliği yapan ancak sözleşme paketinden beklediği verimi alamayan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Sözleşme imzaladığı için tercih ettiği internet paketinden vazgeçemeyen, internet hizmetinden tam olarak faydalanamadığı halde aylarca sözleşmesi gereği para ödemek zorunda bırakılan, vazgeçme durumunda da cayma bedeline tutsak edilen vatandaş için Konya'da emsal bir karara imza atıldı. Sözleşme imzaladığı internet paketinden beklediği verimi alamayan ve sözleşmeden cayan bir vatandaş, hukuk mücadelesini kazandı.

Müvekkili adına açtığı davayı kazandıklarını söyleyen Avukat Emre Akman, internet sağlayıcılarının taahhüt ettiği belli bedellerin olduğuna dikkat çekti. Hizmet verenlerin taahhüt ettiği hizmeti sağlayamadığı durumda Tüketici Kanununa göre tüketicinin cayma bedeli adı altında bir bedel ödemeksizin bu taahhütü iptal edebileceğine vurgu yapan Av. Akman, müvekkili ile yaşadığı diyalogu anlattı. Akman, şunları söyledi: “Müvekkilim Türk Telekom'dan internet aldığını söyledi. 85 TL'ye bir paket almış. Müvekkilim Türk Telekom'un taahhüt ettiği hizmeti alamıyor. Daha sonra müşteri hizmetleri ile görüşüyor. Müşteri hizmetleri ile 20'ye yakın telefon görüşmesi yapıyor. Hepsinde de standart şeyler söyleniyor. 'Bakacağız, teknik ekip göndereceğiz, kablolarınız eskidi, sinyal artırıcı alın' deniliyor. Müvekkilim korkuyor, tamam diyor. Korkmasının sebebi de eğer paketi sonlandırırsa, cayma bedeli ödeyecek olması. Cayma bedeli de yüksek. Müvekkilim, kabloları düzeltiyor. Sinyal artırıcı alıyor. Modemi değiştiriyor. Bunların hepsini de kendi cebinden yapıyor. İnternetten tüm bu değişimlere rağmen, beklediği performansı alamıyor. Maddi olarak bir külfetin ötesinde müvekkilim bu süreçlerden ciddi şekilde yıpranıyor. Google'ye 5 dakikada giriyor. Yaptığı bütün değişim ve yeniliklerden sonra müvekkilim, müşteri hizmetlerini bir daha arıyor. Teknik destek, müvekkilime farklı bir yolu denemesini söylüyor. Kendisine '85 liralık paket yerine, 95 liralık paket yapalım' deniliyor. Bu bir satış tekniği. Vatandaş bir kapanın içine alınıyor. Müvekkilim, teklifi kabul ediyor. Problem bitmiyor. Değişen bir şey olmuyor. İnternete erişim yine sorunlu oluyor. Bana geldi, durumu anlattı. Biz de bir araştırma yaptık. Tüketici Kanunu var. Vatandaşı oldukça koruyan bir kanun bu. Kendisine arayıp, paketini iptal ettirmesini söyledim. Bana, 'Cayma bedeli alırlar' dedi. Aradı, bin 200 TL cayma bedeli çıkartıldı kendine. Müvekkilime, ilk etapta cayma bedelini ödemesi gerektiğini söyledim. Ödedi kendisi. Kanun açık, ödenen paranın fazlasını firmadan alabilecektik. Başvurumuzu yaptık. Tüketici Hakem Heyeti, karşı tarafın savunmasını istedi. İnternet sağlayıcısı, bir savunma veremedi. Hala kendilerinin itiraz süreleri var. İtiraz etseler de hiçbir şey değişmeyecek. Türk Telekom, 'Gece saat 23.30'da müvekkilimi arıyor. Böyle böyle bir karar mı çıktı. Gönderin, gerekeni yapalım' diyorlar.”

AV. AKMAN'DAN VATANDAŞA ÇAĞRI: “KORKMAYIN”

“Ortada aleni bir hukuksuzluk var. Kanun çiğneniyor. Vatandaşlar bu konuda mağdur” diyen Avukat Emre Akman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bütün kesimlerce internet kullanılıyor. Beklediği verimi alamayanlar bile aylık ödeme yapmak zorunda kalıyor. Cayma bedeli ödememek adına, kötü hizmete sessiz kalınıyor. Vatandaş, sözleşmesi bitene kadar eziyet çekiyor. Vatandaş, sözleşmenin iptal olacağını, çaresiz kalmayacağını bilmeli. Vatandaş bilinçlensin. Kimse 'ceza alacağım' diye korkmasın. Bu mücadeleyi biz kazandık. Emsal bir karara imza atıldı. Bu dava, insanlara örnek ve cesaret olsun. Hukuksuz şekilde cayma bedeli ödeyen müvekkilim, parasını fazlasıyla alacak. Bu süreç 2 ay gibi bir zamanda sonuçlanıyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri