Konya'da el dökmesi kadayıfı sadece Hakan usta yapıyor: 45 yıldır aynı lezzet

Bir çok meslek ve işin unutulduğunu belirten kadayıf ustası Hakan Güvez, “Dökme tel kadayıf ustalığını 45 yıldır Konya’da sadece ben yapıyorum. Mesleğimin unutulmaması için gücüm yettiğince devam edeceğim” dedi

Anadolu coğrafyasında unutulmaya yüz tutmuş onlarca meslek grubu bulunuyor. Bu meslek dalları arasında ön plana çıkan dökme tel kadayıf ustalığı, gençler tarafından ilgi görmüyor. 45 yıldır dökme tel kadayıf ustalığı yapan Hakan Güvez, Bedesten Çarşısı’nda mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Konya’da dökme tel kadayıf ustalığının tek temsilcisi olarak bilinen Hakan Güvez, babasından öğrendiği mesleği gelecek nesillere aktarmak istediğini kaydetti.

HERKES FABRİKASYON ÇALIŞIYOR

Konya’da el dökmesi kadayıf ustalığını yapan sadece kendisinin kaldığını dile getiren Hakan Güvez, “Herkes fabrikasyon çalışıyor. Ama bu işin lezzetini tadan bilir. Yaptığım iş de çok büyük sabır istiyor. En az 200 derecelik kocaman bir tepsinin önünde 4 veya 8 saat durmadan çalışıyorum. Özellikle yaz mevsiminde dışarısı 40 derece ise dükkanın içi 80 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden kadayıfı kimse dökmüyor. İnsanlara zor geliyor. Bazen dükkana gelen müşteriler 5 dakika yanımda duramazken ben 45 yıldır 200 derece sıcakla burun buruna çalışıyorum. Yaptığım mesleği çok seviyorum. Konya’da bu mesleği yapan tek usta ben kaldım” diye konuştu.

TEL KADAYIFIN KİLOSU 85 LİRA

Gençlerin zor işlere karşı çekimser davrandığını söyleyen Hakan Güvez, bu mesleğin devamı için çalıştıklarını belirtti. Güvez, “Aileler bu duruma el atmalı. Çocuklarına hayatın gerçeklerine karşı hazırlamalı. Paranın ne kadar zor kazanıldığını onlara öğretmeli. Ağaç yaşken eğilir. Aksi olursa ekmek parası nasıl kazanılır? Buraya bazen gençler işe başlamak için geliyor. Ama ilk soruları, ‘Maaşım ne kadar olacak’ oluyor. Bütün bu sebeplerden dolayı kadayıf döken usta bir tek ben kaldım. Şu anda baklavanın kilosu 300 liradan başlıyor. Dökme tel kadayıfın ise 85 liradan satıyoruz.

İnsanların ekonomik gücü hangisine yetiyorsa onu alarak tüketiyorlar. Konyalılar yaptığımız tel kadayıfları çok beğeniyor. Bizim mesleğimizin en önemli tarafı da zahmet vermek zorundasın. Burada verilen emek eskiden çok değerliydi. Şu anda unutulmaya yüz tuttu. 45 yıldır bu mesleği yapıyorum önceki mesleğim fotoğrafçılıktı. Fotoğrafçılığı yaparken aynı zamanda dökme tel kadayıf ustalığını da yapıyordum. Sonra yaşım ilerleyince bir meslekten vazgeçtim. Kardeşlerimin etkiside bulunuyordu. Sadece dökme tel kadayıf ustalığı yapmaya karar verdim. Bu mesleğin yaşatılması için çırak gelirse eğer mutlaka yanıma alırım. Bu mesleği öğrenmek isteyen gençleri beklerim. Mesleğimin unutulmaması için gücüm yettiğince devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri