Konya'da ekmeğe 9 ayda yüzde 100 zam geldi

7’den 70’e her ürüne zam gelmeye devam ediyor. Konya’da ekmeğin fiyatı arttı. Son yapılan zam ile birlikte 200 gram ekmeğin fiyatı 3,5 liradan 4 liraya yükseldi. Böylece 9 ayda ekmek yüzde 100 pahalandı. 

Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle iğneden ipliğe zam gelmeye devam ediyor. 

Tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da artan maliyetlerden dolayı ekmeğe zam yapıldı. Zammın ardından 200 gram ekmeğin fiyatı 3,5 liradan 4 liraya yükseldi. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Fırıncılar olarak bizlerde zamlardan memnu değiliz zam yapmak istemiyoruz kar marjımız düşüyor ancak girdi maliyetlerimiz de ortada” dedi 

HAZİRAN AYINDA DA YÜZDE 40 ZAM GELMİŞTİ

Konya’da ekmek zammı 5 Kasım Cumartesi gününden itibaren başlayacak. Şubat ayının başında 2 lira olan ekmek aradan geçen 9 ayın ardından 4 liraya yükseldi. En son geçtiğimiz Haziran ayında ekmeğe yüzde 40 zam yapılmış ve 2,5 liradan satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 3,5 liraya yükselmişti. Son zam ile birlikte ekmek fiyatı Konya’da 4 lira oldu. 

GİRDİ MALİYETLERİNİ FİYATLARA YANSITMAK ZORUNDA KALDIK 

Ekmeğe gelen zam hakkında gazetemize açıklamalarda bunana Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Ekmekte yapılan fiyat değişikliğini biz zam olarak değil, fiyat güncellemesi olarak görüyoruz. Fiyatlarda yaşanan artışlarda fırıncıların müdahalesi söz konusu değil. Artan girdi maliyetleri karşısında fiyatları güncellemek zorunda kaldık.

Artan girdi maliyetleri karşısında esnaf kardeşlerimizin çabası ile bu zamana kadar en alt kısımdan fiyat güncellemeleri yapmaya çalıştık. Fırıncıların kullanmış olduğu mayadan una, odundan işçi maliyetlerine varan her şeye zam geldi Son yapılan zam ile birlikte 200 gram ekmeğin fiyatı 3,5 liradan 4 liraya yükseldi. Bu fiyat artışı 4 Kasım itibari ile geçerli olacak” şeklinde konuştu  

ETİLİEKMEK VE SİMİT ZAMMI DEĞERLENDİRMEDE 

Ekmeğe yapılanı zamların ardından vatandaşların etliekmek hamuru ve simide zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Honça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette ekmeğe yapılan güncelleme diğer ürünleri de etkiyecektir. Ancak şu an için zam gelecek veya gelmeyecek şeklinde konuşamayız. Ancak şu an etliekmek hamuru ve simit için bir görüşme gerçekleştireceğiz, esnaf kardeşlerimizden oluşun bir komisyon ile görüşmeler sağlanacak daha sonra belli olacak. Fırıncılar olarak zamlardan memnun değiliz. Sam yapmak istemiyoruz kar marjımız düşüyor ancak girdi maliyetlerimiz de ortada”

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ 

Son yapılan zammın ardından asgari ücret ile geçinen 5 kişilik bir ailenin günde 5 ekmek yediğini varsayarsak bu ailenin günlük ekmeğe ödediği para 20 TL. Bu aile sadece 600 lira ekmeğe harcamış oluyor. Geçmiş yıllara göre asgari ücretle toplam alınan ekmek sayıları ise şu şekilde; 2021 yılının ocak ayında asgari ücret 2 bin 825 TL, ekmek ise 1 lira 75 kuruş olarak satılıyordu. 2021 yılında asgari ücret ile geçinen bir aile bin 614 ekmek alabiliyordu.  Ayın aile günümüzde asgari ücret 5 bin 500 lira iken, bin 375 ekmek alabiliyor. Bu fiyatlar göz önüne alındığında alım gücünün hissedilir şekilde düştüğü ortaya çıkıyor.  

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri