Konya’da ‘diplomalı işsizliğin’ en net örneği, KPSS’den 79 puan almasına rağmen bir kamu kurumuna atanamayan, özel sektörde kendisine iş bulamayan Murat Baran oldu. Baran, işsizlikten dolayı semt pazarlarında tezgâhtarlık yapmak zorunda kaldı.
Üniversite mezunu gençler arasında işsizlik her geçen gün artıyor. Özel sektörde verilen maaş gençleri yeterince tatmin etmezken, kamuda ise tasarruf genelgesinden dolayı alımlar durma noktasına geldi. Bazı gençler ise umutsuzluktan dolayı iş aramayı bıraktı. İşsizlikten dolayı psikolojik sorun yaşayan gençlerin sayısı da hızla yükseliyor. Karamsarlığa sürüklenenler kadar bir umutla hayata tutunmaya çalışanlar da oluyor. Bunlardan birisi de Karatay Karkent Cuma Pazarında tezgâhtarlık yapan Murat Baran.
İSTİHDAM SAĞLANAMADIĞI İÇİN TEZGÂHTARLIK YAPIYORUM
Diplomalı bir şekilde semt pazarlarında tezgâhtarlık yapan Murat Baran, hayatın zor olduğunu ifade etti. Baran, “Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölümünden 2022 yılında mezun oldum” dedi. Çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Baran, istihdam sağlanamadığı için pazarda tezgâhtarlık yaptığını kaydetti. “Devletimizden iş bekliyoruz” diyen Baran, daha sonra şunları kaydetti: “Ekonomi çok kötü. Üniversite mezunu işsiz çok. Bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Bu şekilde olmaz. ‘Üniversite açtık’ diye övünmenin bir mantığı yok. Bu kadar insanı işsiz bırakmak hiç mantıklı bir iş değil.”
ARKADAŞLARIMIN HEPSİNİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU
Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) 79 puan aldığını söyleyen Baran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir açıklama yapıldı. ‘Kamuda emekli olan kişi sayısı kadar memur alacağız’ dediler. O açıklamadan sonra şimdiye kadar hiç alım olmadı. Yılbaşını bir ümitle bekliyoruz. 2 yıl önce mezun oldum, atanamadım ama sürekli çalışıyorum. 2 yıldır pazarlarda çalışıyorum. Kendimi idare ediyorum. Arkadaşlarımın çoğu üniversite mezunu ama işsiz. Hepsinin psikolojisi bozuldu. Kendini evine yük olarak görüyorlar. 25-26 yaşına geldikten sonra insanların evine yük olduğunu düşünmesi çok kötü bir duygu.”
HER ŞEYE RAĞMEN BARAN’IN YÜZÜ GÜLÜYOR
Üniversite mezunu olarak kamuya atanamadığı için pazarda çalışan Murat Baran, tüm olumsuzluklara rağmen gülmeyi seviyor. Baran, her müşterisine ayrı bir önem gösteriyor. Soğuk havaya ve tüm olumsuzluklara rağmen müşterilerine sevecen bir tavırla yaklaşan Baran, her şeye rağmen yaşamanın ve gülmenin güzel bir şey olduğunu dile getirdi.