Konya'da çiftçilerin çoğu anız yakmıyor

İç Anadolu’nun tahıl ambarı olan Konya’da arpa, buğday gibi tarım ürünlerinde hasat dönemi başladı. Hasat sonrası tarlada kalan anızların yakılmaması konusunda çiftçilere uyarılarda bulunuldu

Yapılan araştırmalar sonucu anızların yakılmasıyla topraktaki mevcut bitkiler için mutlak gerekli olan organik maddenin yok edildiği, bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybının arttığı, toprakta yüzeye yakın kısımda bulunan yararlı mikroorganizmaların yok olduğu, hububatta kök çürüklüğü hastalığının arttığı, yanan anızın, hem toprak üstü canlılarına hem de anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarına zarar vermesi sonucu doğal dengenin bozulduğu, çok uzun yıllarda oluşan toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğu hatırlatıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Konya'da hasat bitmek üzere. Ürün alınan tarlalara tekrar ekim yapılmak isteniyor. Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken husus, anızları yakmaması. Anız yakılması topraktaki faydaları elementleri yok ediyor” dedi Sağlıklı bir tarımsal ve toprakların verimliliği için anız yakma alışkanlığının bırakılması gerektiğini söyleyen Konya Ziraat Mühendisi Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir. Kalan anız artıkları sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur” diye konuştu.

ANIZ YAKMAK TOPRAK VERİMİNİ AZALTIYOR

Anız yakmanın yabancı otlarla mücadelede faydalı olduğu ve yanan anız sapı küllerinin gübre yerine geçtiği gibi asılsız bilgilere inanılmaması gerektiğini ifade eden Kırkgöz, "Konya'da hasat bitmek üzere. Ürün alınan tarlalara tekrar ekim yapılmak isteniyor. Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken husus, anızları yakmaması. Anız yakılması topraktaki faydaları elementleri yok ediyor, bu da gelecek yıllardaki ürünlere etki ediyor. Eğer anız yakılmazsa gelecek yılda ekilen ürüne bu anızlar gübre etkisi sağlıyor ve kaliteli ürün elde ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimizi hem biz hem de Tarım İl Müdürlüğümüz uyarıyor. Uyarıları sonucu son yıllarda bölgemizde çiftçilerimizin büyük çoğunluğu anız yakmıyor. Anız yangınları genelde yıldırım düşmesi ya da sigara izmarite atılması gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.

ANIZ YANGINLARI ÇEVRE FELAKETİDİR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, anız yangınlarının bir çevre felaketi olarak algılanması gerektiğini belirtti. Kavuneker, Sapın ve çevredeki otların gür olması nedeniyle çiftçilerin ve vatandaşların anız yangını konusunda duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Kavuneker daha sonra sözlerini şöyle tamamladı Anız yakmak büyük vebaldir. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan yangınlara sebebiyet verebilir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozarak yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler. Anız yangınları sonucunda topraktaki tüm canlılar zarar görmekte ve toprak yapısı bozulmaktadır. Anız yangınlarının bir çevre felaketi olarak algılanması gerekir. Yangınların süneyle yapılan biyolojik mücadeleye de büyük zarar verdiğini belirterek, süneyle mücadele için doğaya salınan yararlı böceklerin, anız yangınında yok oluyor”

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri