Konya'da çaya ve kahveye dev zam

Konya'da çaya ve kahveye zam geldi. Kahvehanelerde ve çay ocaklarında bir bardak çayın fiyatı 5 liradan, 7 buçuk liraya, esnaf çayı ise 3 buçuk TL'den, 4 buçuk TL'ye yükseldi.

Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil, “Zamlı fiyat pahalı görülebilir ama birkaç aya bu fiyat düşük kalacak” dedi . 7'den 70'e her ürün zamlanıyor. Dükkan kiraları artıyor, sektörlerde her kalem ürüne zam geliyor. Temmuz ayı, zam ayı oldu. Konya'da ulaşım, su zammının ardından bir zam da çaya ve kahveye geldi.Konya şehir merkezindeki kahvehaneler ve çay ocaklarında bir bardak çayın fiyatı arttı. Artık Konya'da bir bardak çay 7 buçuk liradan içilecek.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA 7 BUÇUK LİRA BİLE DÜŞÜK KALACAK

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, Konya'da çaya ve kahveye zam geldiğini söyledi. Listenin henüz çıkmadığını ancak 14 Temmuz itibarıyla zamlı tarifenin uygulanacağını belirten Adil, “Zammı yaptık. Kahvehaneler ve çay ocaklarında bir bardak çayın fiyatı 7 buçuk lira oldu. Zamdan önce bir bardak çay 5 liraydı. Esnaf çayı ise 3 buçuk liradan, 4 buçuk liraya yükseldi” dedi. Enflasyonun yukarı yönlü seyrettiğini dile getiren Adil, “Bayağı bir istişare yaparak bu kararı verdik. Uygulamaya geçti karar. Liste, pazartesi günü çıkacak. Bugün vatandaşımız tarafından bu fiyatlar yüksek görülebilir ancak bu para önümüzdeki aylarda eriyecek. 7 buçuk lira olan bir bardak çayın fiyatı hatta düşük kalacak” şeklinde konuştu.

AYAKTA KALMAK İÇİN BU ARTIŞI YAPMAYA MECBURUZ

Bu zammın kendilerinden kaynaklı olmadığını ifade eden Başkan Adil, fiyatta artışa gitmek zorunda kaldıklarının altını çizdi. “Yoksa bu yükün altından kalkamayız” diyen Adil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim işletmelerimiz küçük işletme. Bizler istihdama az da olsa katkı sağlıyoruz. İnsanlar bu işi yaparak evine ekmek götürüyor. Bunları da düşünmek gerekir. Biz, 2 yıl liste yapmadık. Zammı kim ister? Ayakta kalmak için bu artışı yapmak zorundayız. Biz, ayakta kalmanın mücadelesini veriyoruz. Girdi maliyetlerimiz aşırı şekilde yükseldi. Bizim ciddi şekilde eleman ve kira giderimiz arttı. Meseleyi 1 bardak çay olarak düşünmemek gerekir.

Olaya genel olarak bakmak gerekir. Doğalgaz, elektrik ve tüp maliyetimiz arttı. Sigorta primlerimiz yükseldi. Tüm bunlar, küçük esnaf için zorlayıcı şeyler. Keşke hayat pahalılığı olmasa, enflasyon yükselmese de biz de zam yapmasak. Belki çaya zam geldiği için satışlarımız azalacak. Günlük 300 çay satan esnafımız, 250 çay satacak. Kaygılarımız var ama bir yandan da gerçeklikler var. Son 1 yıl içinde çaya afaki oranda zam geldi. Önümüzdeki günlerde çaya ve şekere yeniden zam geleceği konuşuluyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (20)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri