Konya'da cami sayısı son 1 yılda azaldı!

Konya'da cami sayısının son 1 yılda azalması dikkatlerden kaçmadı.

Nüfusa göre en fazla camiye sahip olan il ünvanını taşıyan Konya'da cami sayısı, bir önceki yıla oranla azaldı. Şehirde 2022 yılında 3 bin 245 cami bulunurken, bu sayı 2023 yılında 3 bin 243'e geriledi.

Geçmişten bu yana İslam’ın gözbebeği konumunda olan, büyük alimlere ve evliyalara, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya'da, cami sayısı da her geçen yıl artıyor. İstanbul'dan sonra Türkiye'de en fazla camiye sahip olan il ise Konya oluyor. Nüfusa oranla ise Türkiye'de en fazla cami Konya'da bulunuyor. Kapu Cami, Sultan Selim Cami, Alaaddin Cami, Aziziye, İplikçi, Beyşehir Eşrefolu Cami, Akşehir Ulu Cami ve daha birçok tarihi camiye ev sahipliği yapan Konya'ya yeni camiler de kazandırılıyor. 2022 yılında Konya'da 7 cami tamamlanarak, Müslümanların ibadetine açılmıştı. 2023 yılında ise bu sayı 3 bin 243'e geriledi.

KONYA'DA 2016 YILINDA 3 BİN 134 CAMİ VARDI

2016 yılında Konya'da 3 bin 134 cami bulunuyordu. 2017 yılında Konya'da cami sayısı 3 bin 161 oldu. 2018 yılında şehirdeki cami sayısı 3 bin 183'e yükseldi. 2019 ve 2020 yıllarında da Konya'daki cami sayısı düzenli olarak arttı. 2021 yılında Konya'da cami sayısı 3 bin 238, 2022 yılında 3 bin 245 oldu. 2023 yılında ise bu sayı 3 bin 243'e geriledi.

ÇOK FARKLI TARZ VE ÖZELLİKLERDE CAMİLER İNŞA EDİLİYOR

Konya'daki camilerin büyük bir kısmı hayırseverlerin destekleriyle yapılıyor. Başlanılan, yarım kalan camiler de vatandaşların ve yine hayırseverlerin destekleriyle yükseldi. 31 ilçesi bulunan Konya'da çok farklı tarz ve özelliklerde camiler inşa edildi, edilmeye devam ediliyor.

KONYA'NIN CAMİLERİ YAZILARA KONU OLUYOR

Tarihi mescit ve camiler, ibadetin yanı sıra, Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Her bir caminin de farklı özellikleri bulunuyor. Konya'nın bu camileri, yazılara da konu oluyor. Pencereleri kapılarından büyük olan Aziziye, depremde yıkıldıktan sonra tekrar inşa edilen İstanbul Fatih Camii'nin eski halinin tek örneği olan Selimiye, avlusunda Selçuklu sultanlarını ağırlayan Alaaddin Camii ve mescidin bitişiğinde kedisiyle birlikte sandukası bulunan Pisili Sultan'ın tekkesi, üçer şerefeli olarak yapılan iki minaresi, 78 metre yükseklikle bölgenin en uzun minareleri olma özelliğini taşıyan Hacı Veyiszade Cami gibi birçok tarihi cami, ilginç özellikler taşıyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri