Konya'da bu üniversitenin temeli ne zaman atılacak? Yıllardır ismi var ama kampüsü yok

2018 yılında kurulan Konya Teknik Üniversitesi, aradan geçen 6 yıla rağmen hala yeni bir yerleşkeye sahip olamadı. İstanbul Yolu Caddesi Dokuz mevkiinde yapılması planlanan yerleşkenin temelinin ne zaman atılacağı merak ediliyor

2018 yılında büyük umutlarla kurulan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) 2024-2025 akademik yılına hazırlanıyor. Bünyesindeki 4 fakülte, 1 enstitü ve 1 meslek yüksekokul ile 5 bin 508 lisans, 3 bin 851 önlisans, 3 bin 484 lisansüstü olmak üzere toplamda 12 bin 843 öğrencisi ile eğitim hayatını sürdüren üniversite, bu yıl yeni öğrencilere de ev sahipliği yapacak. 6 yıl önce kurulan üniversitenin bir yerleşkesinin olmaması, KTÜN'e büyük bir imaj kaybı yaşatıyor. Öğrenciler ise sürekli yeni yerleşke talebinde bulunuyor.

2019 YILINDA YER TAHSİSİ YAPILDI!

KTÜN'de yer belirleme süreci ilk dönemlerde uzamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kampüs Yer Seçim Komisyonu tarafından 2019 yılında Sanayi bölgesinde tahsis edilen 200 bin metrekarelik alanın Konya Teknik Üniversitesi’ne verilmesine karar verilmişti. Ardıçlı bölgesi yakınındaki Fırat Caddesi üzerinde yer alan 1 milyon 700 bin metrekare ve Konya Organize Sanayi Bölgesi yanında bulunan yaklaşık 900 bin metrekare alana sahip arazi, kampüs yerleşkesi olarak Konya Teknik Üniversitesine 2019 yılının Aralık ayında tahsis edildi. 720 bin metrekarelik alan bir kamu kurumuna devredildi. KTÜN'ün 180 bin metrekarelik alanı kaldı sadece. Yer tahsisi üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yerleşkenin temeli henüz atılamadı. Temelin atılamamasında pandemi sürecinin yaşanması ve ekonomik dalgalanma da etkili oldu.

ESKİ REKTÖR: İNŞAATA 2021 YILINDA BAŞLAMAYI PLANLIYORUZ

KTÜN eski rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, 2020 yılının Mayıs ayında verdiği bir demeçte "2021 yılında üniversitemiz bütçe çalışmalarında ana kampüs için hem de sanayideki kampüsümüz için hazırladığımız projeleri sunacağız. Uygun görülüp 2021 yılına bütçe verilmesi halinde kampüsümün inşaatına 2021 yılında başlamayı planlıyoruz" demişti. Eski rektör Özçelik, yine 2020 yılının Mayıs ayının ilk haftasında katıldığı bir toplantıda; “Yaklaşık 6 ay önce Ardıçlı bölgesi yakınındaki Fırat Caddesi üzerinde yer alan 1 milyon 700 bin metrekare ve Konya Organize Sanayi Bölgesi yanında bulunan yaklaşık 900 bin metrekare alana sahip arazi kampüs yerleşkesi olarak Konya Teknik Üniversitesine tahsis edildi. Konya Teknik Üniversitesi Kampüs Yerleşim Planlama Komisyonu tarafından Ardıçlı bölgesindeki araziye ana yerleşke, sanayi içerisinde yer alan ve Ankara karayolu üzerinde bulunan araziye ise sanayi yerleşkesi kurulması yönünde planlamalar devam ediyor” şeklinde konuşmuştu. Yer tahsisi yapılmasına karşın, resmi yazı 2021 yılının Haziran ayında gönderildi.

TEMELİN NE ZAMAN ATILACAĞI NET DEĞİL!

2022 yılında KTÜN'ün yeni rektörü olan Prof. Dr. Osman Nuri Çelik'in de en önemli gündem maddelerinden biri üniversitenin yeni yerleşim alanı oldu. 2 yıl içinde üniversitenin kampüsüyle ilgili net bir gelişme yaşanmazken, nisan ayının başında KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, yeni yerleşke alanında incelemelerde bulundu. İstanbul Yolu Caddesi Dokuz mevkiinde bulunan alanı inceleyen Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, yapılması planlanan projelerle ilgili bilgi aldı. Alanı gezdikten sonra kısa bir değerlendirmede bulunan Rektör Çelik, 1 milyon 518 bin 723 metrekarelik bir alana sahip olan yeni yerleşkenin, akademik çalışmalar ve öğrencilere daha nitelikli bir ortamda eğitim-öğretimlerini sürdürmelerine imkân sağlanacağını ifade etti. İçerisinde yaşam merkezi, sosyal donatı alanları, spor ve rekreasyon alanları, kütüphane, kongre ve kültür merkezi, ileri teknoloji atölyeleri ile akademik anlamda birçok imkânın bulunacağını kaydeden Çelik, yeni yerleşkenin özellikle sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen projelerle öne çıkacağının altını çizdi. Alanı inceleyen KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, projenin içeriğiyle ilgili bilgiler verirken, yerleşkenin temelinin ne zaman atılacağı, inşaat çalışmalarının nasıl ilerleyeceği konusunda bilgilendirmede bulunmadı. 1 milyon 518 metrekarelik arsanın ise bir kamu kurumuna devredildiği iddia ediliyor.

ÇELİK 2 AY ÖNCEKİ TOPLANTIDA EYLÜL AYINA İŞARET ETTİ

Mayıs ayının ikinci haftasında Konya basınıyla buluşan KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, 6 milyar lira bütçeli dev bir projenin hazırlığında olduklarını ve yeni kampüs alanının inşaatına yakın bir zamanda başlanacağını söyledi. O toplantıda Rektör Çelik, “Selçuklu ilçesi Ardıçlı mevkiindeki 1290 parsel numaralı taşınmaz bakanlık tarafından üniversitemize tahsis edildi ve merkez yerleşke alanı olarak belirlendi. Afyonkarahisar Yolu üzerindeki bu arazi Konya’ya giriş yönünde ilk görülen yerleşke olacak. Altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra eylül ayı gibi Mühendislik Fakültesi’nin inşasına başlayacağız” dedi. Dokuzun Beli mevki olarak bilinen 2 milyon metrekarelik arsaya üniversite kampüsünün yapılacağı öğrenildi. Tasarruf tedbirleri kapsamında böyle bir kampüsün akıbeti ise merak ediliyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri