Türk tarihine damga vuran önemli şahsiyetlerin türbelerinin bakımsız hali vicdanları sızlatıyor. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’da bulunan tarihe damgasını vuran şahsiyetlerin türbelerinin son hali türbeleri ziyarete gelen vatandaşların da büyük tepkisini çekiyor. Emir Nurettin gibi önemli bir tarihi şahsiyetin türbesinin camları kırılmış, kapısının üzerinde çatlaklar oluşmuş durumda. Türbenin etrafı ise adeta çöplüğe dönmüş durumda. Türbelerin metruk ve mezbelelik halinin giderilmesi için yapılan çalışmalar ise oldukça yetersiz durumda.
DUVAR PARÇALARI DÜŞMÜŞ
Emir Nurettin Türbesi’nin tüm yönlerde etrafındaki istinat duvarına paralel yapılan kaldırımlar ve içindeki zemin yer yer patlamış, bazı duvar parçaları ise düşmüş durumda. Türbenin kapısının üzerinde yer alan tek penceresinin camları da kırık vaziyette idi, 11 merdivenle inilen türbeye kapısına yönelik iki taraflı ve yedi basamaklı merdivenle çıkış merdiveni olması da ilginç, zamanla zemin ve yol türbenin etrafında yükseldi. Türbe halen etrafı açık halde ve bir otoparka komşu durumda kentsel dönüşüm levhaları ile yıkık dökük ev ve apartmanlar arasında kalmış durumda.
TÜRBE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Kentsel dönüşümün devam ettiği Şükran Mahallesi’nde bulunan Emir Nurettin Türbesi’nin çevresi ile ilgili acilen bir önlemin alınması gerekiyor. Vatandaşlar, “Türbenin acilen çevresinin ve içindeki yolların yeniden tamir edilerek düzenlenmesi ve düzeltilmesi, kırık pencere camlarının tamir edilmesi ve yeniden atılan taşlarla kırılmaması için üzerine tel çekilmesi ve türbeyi tanıtan düzgün bir isim ve bilgi plaketi yerleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bölge Larende, Bedesten, Kadınlar Pazarı, Arapoğlu makası ve İplikçi Camii cihetlerinden metruk ve karmakarışık bir trafik keşmekeşliğine mahkûm olmuş durumda. Konya için tarihi bir öneme sahip olan bu Emir Nurettin Türbesi’nin acilen tamiratı yapılmalı ve çevresinde düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
ULAŞ BABA TÜRBESİ DE BAKIMSIZ DURUMDA
Numune Hastanesi’nin yanında bulunan Ulaş Baba Türbesi de Emir Nurettin Türbesi’nde farksız durumda. Türbenin istinat duvarları göçmüş durumda. Tamir ve bakıma ihtiyacı olan türbenin çevresinde temizlik de ihmal ediliyor.
Türbelerin duvarlarına yazılan yazılar ise türbelerin tarihi dokusunu bozuyor. 13. Yüzyılın ilk yarısına tarihlenen bir Kalenderi Tarikatı mensubu olan Ulaş Baba’nın cennetin 8 kapısını simgeleyen türbe mimarisi ve bolluk bereket dolu bir ahiret yaşantısı beklentisini nar motifi ile simgeleyen giriş kapısı ile enteresan bir konumda yer alıyor. Nar motifi Türk-İslam kültüründe önemli bir öge. Türbenin bakımsızlığı ise ziyaretçilerin büyük tepkisini çekiyor. Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar, “Türk-İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan şahsiyetlerin türbesinin bakımsızlığı, kaderine terk edilmiş hali hepimizi üzmektedir. Bu konuyla ilgili tüm kurumların türbelerin bakımı ve çevre temizliğini ihmal etmemesi gerekiyor” diye konuştu.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN