Konya'da yağış yetersizliğinden ötürü birçok tarlada fareler cirit atmaya devam ediyor. Havanın mevsim normallerine daha göre sıcak seyretmesi ve doğal popülasyonun bozulması, farelerin tarlalarda cirit atmasına ortam hazırlıyor. Fare istilası, en son Ahırlı'da görüldü. Ahırlı Çiftlik Mahallesindeki birçok tarım arazisi farelerin yuvası oldu.
ZEHİRLİ BUĞDAY ETKİLİ OLMADI
Köylüler, ne yapsa da sorunu çözemedi. Ahırlı'daki farelere zehirli buğday da etki etmedi. Köylüler, tarelerde 7 çeşit fare tespit ettiklerini dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda Konya'da birçok tarlada farelerin daha fazla görüleceğinden endişe ediliyor. Çiftçi, kara kara düşünürken, kuşlar ve zehirli buğday uygulamasıyla farelere karşı mücadele veriliyor. Ancak bazı ilçelerde tıpkı Ahırlı'da olduğu gibi bu yöntemden sonuç alınamıyor.
EN BÜYÜK NEDENİ YAĞMUR YAĞMAMASI
Geçtiğimiz günlerde Merhaba Gazetesi'ne konu ile ilgili konuşan Selçuk Üniversitesi SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, Konya'da fareler için uygun bir havanın olduğunu dile getirmiş ve “Bugün Konya'da tarla farelerinin artmasının sebebi nedir? Kar değil, yağmur yağmamasıdır. Yağmur yağınca farelerin inlerine su dolar ve fareler ölür. Ancak şu an yağış olmadığı için fareler, tarlalarda cirit atıyor. Konya'da tam istedikleri hava hakim. Şehirde fare sayısı arttı, farelerin ekinlere verdiği zarar ortada” demişti.
HAMDİ BUĞUR