Konya'da bu fabrika özelleştirilmek istenmişti! Son hali herkesi şaşırttı

Bundan 6 yıl önce 'üretim tesisinin eskidiği' düşüncesiyle, devletin elinden çıkarılıp özele devredilmesi durumunda üretimin daha da artacağı öngörüsüyle özelleştirilmek istenen Ilgın Şeker Fabrikası, 2024 yılı kampanya dönemine güçlü girdi.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da en çok üretilen ürünler arasında pancar da yer alıyor. Şehirde Konya Şeker, Ereğli Şeker ve Ilgın Şeker Fabrikası gibi büyük tesislerin yer alması, Konya'yı bu alanda daha da önemli kılıyor. Tesislerde pancar alım dönemi başlarken, gözler en çok da Ilgın Şeker Fabrikası'na çevriliyor. 2018 yılında 'eski olduğu' ve 'özelde daha iyi üretim yapar' gerekçesiyle gözden çıkarılmak istenen, temeli10 Ekim 1977 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca tarafından atılan Ilgın Şeker Fabrikası ise harıl harıl çalışıyor.

ÖZELLEŞTİRME KARARI KONYALILARIN TEPKİSİNİ ALMIŞTI!

Kuruluşunda 4 bölgeye bağlı 138 köydeki 15 bin 544 çiftçi ile 155 bin 626 dekarda ekim yapılmış ve 621 bin 751 ton şeker pancarı alımı gerçekleştirmiş Ilgın Şeker Fabrikası için 2018 yılının Mayıs ayında bir tekstil firmasına satışı onaylanmıştı. Satış bedeli ise 637 milyon TL olmuştu. Ilgın Şeker'in özel işletmede olunca daha çok büyüyeceği öngörüldüğü için böyle bir karar alınmıştı. Özelleştirme kararı başta bölge halkı olmak üzere, Konyalıların yoğun tepkisini almıştı.

2024 KAMPANYA DÖNEMİNE GÜÇLÜ GİRDİ

2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanmayla birlikte bu karardan vazgeçildi. Fabrikanın satışı iptal edildi. Bu karara en çok da çiftçiler sevindi. Fabrika, devlet kontrolünde üretimine devam etti. 2018 yılından 2024 yılına kadar fabrikaya devlet tarafından yeni yatırımlar yapıldı. Tesislerde yenilemeler gerçekleştirildi ve Ilgın Şeker Fabrikası, 2024 yılı kampanya dönemine de güçlü bir şekilde girdi. Merhaba Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre fabrikada bu yıl 1 milyon 33 bin ton pancar işlenecek. 134 bin ton şeker üretilecek, ayrıca 44 bin ton melas ile yaklaşık 310 bin ton yaş pancar posası elde edilecek.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri