Konya'da bu camide namaz kılan ayrı bir huzur buluyor

Konya, Türkiye'de İstanbul'dan sonra 3 bin 244 cami ile “en fazla caminin olduğu ikinci il” ünvanını taşıyor. Şehirde en dikkat çeken camilerden biri de Aziziye oluyor. Bu camide namaz kılan ise ayrı bir huzur buluyor.

Konya, Türkiye'de İstanbul'dan sonra 3 bin 244 cami ile “en fazla caminin olduğu ikinci il” ünvanını taşıyor. Şehirde en dikkat çeken camilerden biri de Aziziye oluyor. Aziziye Cami'nin en büyük özelliği pencerelerinin kapısından daha büyük tek cami olması. Konya'da bulunan tarihi Aziziye Cami, pencereleri kapısından büyük tek cami olma özelliği ile dikkat çekiyor.

Pencerelerinin kapısından büyük olması insanlara daha farklı bir ışıkla daha farklı bir huzur sağlıyor. Karatay'da Konya Bedesten'i içinde yer alan Aziziye Cami, 4’üncü Mehmed’in muhasibi Damat Mustafa Paşa tarafından 1671- 1676 yıllarında yapıldı. 1867 yılında yangın geçiren cami, 1874'te Sultan Abdülaziz'in annesinin yardımıyla tamamlandı.

Cami, barok, ampir ve rokoko üslubunun bir karışımı halinde kesme taştan yapıldı. Caminin kurşunla kaplı merkezi kubbesi köşelerde yarım kubbelerle desteklendi. Kuzey, doğu ve batıda birer kapısı bulunan cami, kapılarından büyük pencerelerinden ışık alıyor. Son cemaat mahallinin sağında ve solunda, fener şerefeli iki minaresi bulunan caminin mihrap, minber ve pencereleri barok motiflerle süslü.

Caminin minare kaidelerine bitişik mermerden yapılmış iki şadırvanı da bulunuyor. Caminin kalem işi süslemeleri Konyalı hattat Mahbub Efendi tarafından yapıldı. Caminin yapımında farklı mimari tarzlar kullanıldı. Aziziye Cami, Osmanlı dönemi camilerinden birisi. Caminin en büyük özelliklerinden bir tanesi de bahçe avlusunun olmaması. Bu cami, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri