Konya'da binlerce kişi mahkemelik oldu! Hep para meselesi

Konya’da birçok ev sahibi ve kiracı anlaşamadığı için mahkemelik oldu. 4 sulh hukuk mahkemesinde dava yoğunluğu oluştu. Hukukçu Yavuz Akdeniz, “Her iki taraf da enflasyonist bu ortamda mağdur, kavgalar arttı. Taraflar, birbirine mobbing uyguluyor” dedi

Konya'da kira fiyatları, aşırı oranda yükseldi. 2+1 evler en ucuz 5, 3+1 evler ise 6 bin liraya kiraya veriliyor. Bölgesine, konumuna göre kira fiyatları 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bu artışlar, beraberinde uyuşmazlıkları da getiriyor. Konya'da birçok ev sahibi, kiracısı ile mahkemelik oldu. Kiracılar, ev sahiplerini, 'Kirayı aşırı yükseltti, yüzde 25 zam sınırını aştı' gerekçesiyle şikayet ediyor. Ev sahipleri de teklifini kabul etmeyen kiracıyı, evinden çıkarmak istiyor. Taraflar arasında bu süreçte istenmeyen birçok olumsuz olay yaşanıyor.

MAHKEMELERDE BÜYÜK YOĞUNLUK

Hukukçu Yavuz Akdeniz, gerek kiracıların gerekse de ev sahiplerinin ciddi bir mücadele içine girdiğini söyledi. Bu davaların sulh hukuk mahkemelerinde görüldüğünü belirten Akdeniz, “Konya'da 4 sulh hukuk mahkemesi var. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki davalardan dolayı, 4 mahkeme de kilitlenmiş durumda” dedi.

PANSUMAN TEDAVİ İLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ

Yüzde 25 kira artışı sınırlamasının yıl sonuna kadar uzatıldığını ifade eden Akdeniz, bu uygulamanın pansuman çözüm olduğunu da kaydetti. Hukukçu Akdeniz, “Kira kanunu, eski bir kanun. Bu kanun üzerinde nasıl bir güncelleme yapılabilir konusunda kafa yormak gerekir. Duruşmalar da çok uzun sürüyor. Yeni bir düzenleme olacağını duyuyoruz. Henüz yasal olarak devreye girmedi. Kiracılar ve ev sahipleri, yeni düzenlemeyle önce arabulucuya gidecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılacak. Bu kısmi olarak bir rahatlama sağlayabilir” şeklinde konuştu.

İKİ TARAF ARASINDA KAVGA BAŞLIYOR

Ekonomik sıkıntıların gerek kiracıyı gerekse de ev sahibini davalık ettiğini aktaran Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her iki taraf da enflasyonist bu ortamda mağdur. 'Ev sahipleri vicdansız' açıklamalarını pek doğru bulmuyorum. Olaya iki taraflı bakmak gerekir. Her iki tarafın da çıkarlarını düşünmek gerekir. Kiracılar da mağdur oluyor, eziliyor biliyorum ama bunu kötü niyetli kullanan kiracılar da oluyor. Yazır'da bin 500 TL'lik olan 2+1 daire, bugün 8-10 bin TL'yi buldu. Şimdi bu kiracı için gerçekten üzücü bir durum. Diyelim ki ev sahibi emekli ve bir de bu evden gelen kira ile geçimini sağlıyor. Kanun, 'yüzde 25'ten fazla artış yapamazsın' diyor. Dedim ya bu enflasyonist ortamda her iki tarafı da düşünmek gerekir. Sonra ne oluyor, kavgalar ve dövüşler başlıyor. Taraflar, birbirine mobbing uyguluyor. Ev sahipleri, evlerini satışa çıkarıyor. Artık bu konu, toplumsal bir sorun haline geldi.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (24)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri