Konya'da bazı özel okullar, öğretmenlere 10 bin lira maaş teklif ediyor!

Özel okullarda zor şartlar altında, 'az maaşla yüksek performans beklenerek' çalıştırılan öğretmenlerin birçoğu, ağır geçim mücadelesi veriyor. Bazı özel okullarda işe girecek öğretmenlere asgari ücretin altında bir maaşın teklif edildiği ileri sürülüyor

Türkiye'deki özel okulların sayısı her geçen yıl artıyor. Anne ve babalar da 'donanımlı yetişsin, iyi yerlere gelsin' düşüncesiyle çocuklarını özel okullara yazdırıyor. Velilerden eğitim, ulaşım, yemek masrafı ve ek kaynak ücreti derken, yıllık 200 bin liradan fazla para talep ediliyor. Özel okullar büyük bir gelire sahip olurken, öğretmenlerine ise tatmin edici maaşlar vermiyor. Birçok özel okulda 'asgari ücret' politikası uygulanıyor. Hatta bazı okullarda öğretmenliğe yeni başlayacak gençlere asgari ücretten yani 17 bin liranın altında bir maaş teklif edildiği de iddia ediliyor. Eğitim fakültelerinden mezun olan, atanamadığı için özel okulda çalışmak zorunda kalan öğretmenler, geleceğe dair bir plan kuramazken, aldığı maaş dolayısıyla da kendini değersiz hissediyor.

BIRAKIN ASGARİ ÜCRETİ 10 BİN TL TEKLİF EDİLDİĞİNİ DUYUYORUZ!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, taban maaş uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte özel okullarda çalışan öğretmenlerin büyük mağduriyet yaşadığını dikkat çekti. “Biz taban maaş uygulamasının geri getirilmesini istiyoruz” diyen Başkan Ertuğrul, eğitim fakültelerinin çoğaltılmasındaki hatanın ve plansızlığın yükünü özel okulda çalışmak zorunda kalan öğretmenlerin çektiğini belirtti. Ertuğrul, “Eğitim fakültelerinden mezun olan 1 milyona yakın öğretmen adayı var. Bu insanlar, bir yerde çalışmak, ayaklarının üzerinde durmak zorunda. Atanamayınca özel okullarda çalışmaya başlıyorlar. Özel okullar bana göre günümüzde gizli kölelik sisteminin uygulandığı yerler. Bırakın asgari ücret vermeyi, öğretmenlik için 10 bin TL'nin bile teklif edildiği özel okulları duyuyoruz. Yemek, kırtasiye, taşıma ücreti alacaksınız, bu rakam da 200 binleri aşacak ama öğretmene para vermeyeceksiniz. 10 bin ile 20 bin lira arasında maaş teklif edeceksiniz. Bu, modern kölelikten başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

ÖZEL OKULDAKİ ÖĞRETMENLER EVLENEMİYOR!

Her kurum ve kuruluşun kendi menfaatini düşünmekten daha doğal bir hakkının olmadığını vurgulayan Ertuğrul, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özel okulların menfaat düşünmesini yadırgamayız ancak bunun kontrolünü kim sağlayacak? Devlet yapacak bunu. Devlet, çalışanının hakkını korumak zorunda. Düşük maaşa çalıştırılmak istenen öğretmenlerin birçoğu genç. Onlar da evlerine ekmek götürmek için çalışıyorlar. Kendilerini değerli hissedemiyor bu gençler. Ekonomik şartlardan ve aldıkları düşük maaştan dolayı birçoğu yuva kuramıyor. Acilen taban maaş uygulamasına geçilmeli ve özel okullarda çalışan öğretmenler için asgari maaş belirlenmeli.”

YAZ AYLARINDA İŞTEN ÇIKARILAN ÖĞRETMENLER VAR!

Özel okulda çalışan öğretmenlere, yönetim tarafından mevsimlik işçi muamelesi yapıldığını söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, konuşmasını şöyle tamamladı: “Her özel okul için demiyorum ancak bazı okullarda öğretmenlerin yaz aylarında işten çıkarıldığını duyuyoruz. Eylül ayında tekrar okula başlatılan öğretmenlerden bahsediliyor. Bu çocukların hepsi pırıl pırıl. Bunlar bizim ülkemizin evlatları. Boş kalmamak için yazın başka işlerde çalışıyor bu gençler. Onların onurlarıyla oynamanın anlamı yok. Birçoğunun boynu bükük. Özel okulların şartları çok ağır. Gece yok gündüz yok. Hafta sonu bile öğretmenler çalıştırılıyor. Az maaşa çok büyük iş istiyorlar öğretmenlerimizden. Bunlar yetmezmiş gibi öğretmenler bir de veli tahakkümü altında. Özel okulların yine büyük kısmı ticari mantıkla faaliyet gösteriyor. Arada ezilen, sistemin dişlileri arasında sıkışıp kalan, 'kışın çalış, yazın köyüne dön' anlayışıyla hizmet verdirilenler evlatlarımız oluyor. Avrupa'da bazı köklü vakıflar dışında pek özel okul göremezsiniz. Türkiye'de özel okul anlayışı yaygınlaştı ve bu mesele yeni bir rant kapısı oldu.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri