Konya'da bayram hareketliliği var ama satış yok

Pandemi sürecinin ekonomik olarak olumsuz yansımaları devam ediyor. Ramazan Bayramında kısıtlamalardan dolayı iş yapamayan esnaf, Kurban Bayramına da büyük bir sıkıntıyla giriyor.

Çarşıda pazarda bayram hareketliliği başladı. Kurban Bayramına bir hafta kaldı. Esnaf, bayram için hazırlıklarını tamamladı. Ramazan Bayramında sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı istediği oranda satış yapamayan esnaf, Kurban Bayramında da sokağa çıkma kısıtlaması olmamasına rağmen beklediği satışı yapamadı. Esnaf, çarşıda pazarda hareketlilik olmasına karşı bir bayrama daha sıkıntılı girecek.

ESNAFIN SATIŞI AZALDI

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, esnafın yaşadığı sıkıntıların devam ettiğine vurgu yaptı. Havalar sıcak olduğu için baklava satışının düştüğüne dikkat çeken Kağnıcıoğlu, “Zaten Kurban Bayramında baklava satışı çok olmazdı. Özellikle Ramazan Bayramına oranla satışlar az olurdu” dedi. Esnafın eski bayramları çok arayacağını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Pandemiden dolayı kimse birbirine ziyarete gitmeyecek. Çoğu insan sevdiğine, akrabasına, yakınına zarar vermemek adına bayram ziyaretlerini yapmayacak. Evlerde eskisi gibi kalabalıklar haliyle olmayacak. Durum böyle olunca esnafın satışı da azalacak. Vatandaş, şeker ve lokum alıyor. Bu ürünlerin alımı var ama geçen bayramlara göre az” şeklinde konuştu.

GİDİŞAT DÜZELSE DE İŞİMİZ ZOR

Baklavacıların, şekercilerin, lokumcuların geçen yılki Kurban Bayramına göre satışının yüzde 50 oranında düştüğünü de ifade eden Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümetten bu süreçte hiçbir destek görmedik. Doğrusu kira giderleri esnafı çok etkilemiyor. İşçi masrafı esnafın belini büküyor. Elektrik, su ve doğalgaz giderlerimiz çok fazla. Esnaf, eleman fazlasını çıkarıyor. Gidişat önümüzdeki süreçte düzelse bile, esnafımızın belini doğrultması çok zor. Gerçekte sıkıntı içindeyiz. Devlet, bu süreçte faizli kredi verdi. Biz, faizsiz destek istiyoruz. Üyelerimizden gelen talep de bu yönde. Hammadde de yükselme var. Ama gerek baklavanın gerekse şeker ve lokumun fiyatında bir yükselme yok. Bazı kalemlerde ise düşüşler var. Mesela fıstığın kilosu bir dönem 300 TL'ye çıkmıştı, şimdi 150 TL'ye kadar düştü. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz. Esnaf, satış yapabilmek için fiyatlarda bir artışa gitmiyor. Bu süreçte en büyük zararı küçük esnaf gördü. Büyük esnafa pek bir şey olmadı.”

SATIŞ YÜZDE 25 ORANINDA DÜŞTÜ

Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Honça da bayram öncesinde yufka satışlarının azaldığını aktardı. Kurban Bayramında esnafın satışının düştüğünü kaydeden Honça, şunları kaydetti: “Satışların azalmasının iki sebebi var. Birincisi Kurban Bayramında et yenir, yanında da ekmek olur. Bu sebepten ötürü yufka az tercih edilir. Bir de bu işin pandemiden etkilenen boyutu var. Pandemi, ekonomide büyük sarsıntı geçirtti. İnsanlar, eski bayramlardaki gibi birbirlerine gidip gelmeyecekler. Haliyle ikramlar da azalacak. Tepsiler dolusu tatlılar ve börekler yapılmayacak. Esnafın satışı da bu sebepten düştü. Sıkıntılarımız hala devam ediyor. Geçen bayramlara göre satışımız yüzde 25 oranında düştü.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri