Konya'da baraj ve göletlerin doluluk oranı arttı

Etkili olan yağışlarla birlikte barajlardaki ve göletlerdeki doluluk oranı arttı. Kuraklığın olumsuz etkisi, yağmur ve kar yağışıyla bir nebze de olsa azaltıldı.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da yaşanan kuraklık ve beraberindeki olumsuz etki, her geçen gün artıyordu .İlkbahar yağışını yeteri oranda alamayan Konya'da, sonbahar yağışları da yetersizdi. Barajlardaki doluluk oranı da endişe verici boyutlara ulaşmıştı. Etkili olan son yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı arttı. Altınapa Barajı'nda ve Bağbaşı Barajı'nda doluluk oranları arttı. Beyşehir Gölü'nde, yaz aylarında kuraklık nedeniyle oluşan adacıklar tekrar su altında kaldı. 2021 yılının Haziran ayında barajlardaki doluluk oranı dipleri görmüştü.

BİRÇOK GÖL ZATEN KURUMUŞTU!

Konya’da dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü başta olmak üzere, birçok göl ve sazlık kurudu. Bilinçsiz sulama ve yaşanan şiddetli kuraklık, göllerde vahim bir görüntü ortaya çıkardı. Tuz Gölü, Suğla Gölü, Arapçayırı Çumra Ovası, Güvenç Gölü, Yarma Bataklığı, Hotamış Sazlıkları, Samsam Gölü, Akşehir Gölü, Karapınar Ovası, Ereğli Sazlıkları susuzluktan can çekişiyor. Beyşehir Gölü'nde ise su, kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildi. Su seviyesinde beklenenin üstünde azalma oldu. Konya'nın Karapınar ilçesindeki volkanik patlama sonucunda oluşan Acıgöl'de ise su seviyesi gün geçtikçe azalıyor. Altınapa Barajı’nda da aynı görüntüler ortaya çıkıyordu. Gölün bir süre sonra tamamen kurumasından endişe ediliyordu.

KURAKLIK NEDENİYLE OLUŞAN ADACIKLAR SUYLA KAPANDI

Yaşanan kuraklık nedeniyle kıyı kesimlerinde onlarca metre suyun çekildiği, sonbahar döneminde azalan derinlik nedeniyle çok sayıda küçük adacığın oluştuğu Beyşehir Gölü'ne su seviyesi yükseliyor. İlçede önceki aylarda etkili olan ve halen aralıklarla devam eden kar yağışı ve yağmurlar, kuraklık nedeniyle oluşan adacıkları suyla kapattı.

YÜKLÜ KAR YAĞIŞLARININ GELMESİ GEREKİR

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Ova'nın geçen yıl şiddetli bir kuraklık yaşadığını, yağışların iyi gittiğini söyledi. Kuraklık neticesinde su seviyelerinin dibi gördüğünü aktaran Soylu, sadece barajlarda değil, göletlerde de su seviyelerinin azaldığını kaydetti. Son yağışlarla beraber kuraklığın olumsuz etkilerinin bir nebze de olsa gittiğini ifade eden Soylu, “Yüklü kar yağışlarının gelmesi gerekir” dedi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu

KÜÇÜK GÖLETLERİN DE SU SEVİYESİ ARTTI

Seydişehir, Beyşehir, Hadim, Taşkent, Doğanhisar, Hüyük gibi ilçelerin Aralık ve Ocak ayında iyi yağış aldığının altını çizen Soylu, daha sonra şunları dile getirdi: “Hüyük, Doğanhisar, Seydişehir, Hadim ve Taşkent'te küçük göletler var. İlçe üreticileri için önemli göletler bunlar. Su seviyeleri, kuraklıktan ötürü ciddi şekilde çekilmişti. Bu göletlerin yağışlarla birlikte su seviyesi de yükseldi. Beyşehir'de etkili olan yağışla beraber Beyşehir Gölü'nün su seviyesi de yükseldi. Kulu, Cihanbeyli, Çumra, Sarayönü, Kadınhanı bölgesi yağış konusunda yetersiz kaldı. Tekrar söylüyorum, yüklü kar yağışlarının gelmesi gerekir. Yağışlara sadece barajlardaki doluluk oranları üzerinden bakmamak gerekir. Çünkü yağış demek toprağın suya doyması demek. Toprağın suya doyması demek, çiftçinin rahat nefes alması, enerji maliyetinin düşmesi demek.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri