Konya'da asgari ücretliler ve emeklilerin onuru inciniyor! Ev bile vermiyorlar

Konya'da birçok ev sahibinin artık asgari ücretlilere ve emeklilere ev vermediği görüldü. Gerekçesi ise bu iki kesimin 'düşük maaş' alması oldu. İlanlarda artık ev sahipleri tarafından “Kiracı adaylarını artık memur kişilerden seçeceğiz” şartı yazılıyor!

Ekonomik kriz, Türkiye'de en çok düşük maaş alan asgari ücretlileri ve emeklileri vurdu. Geçim şartlarının zorlaşmasıyla birlikte birçok insan ay sonunu getiremiyor. Ekonomik buhranın derinleşmesiyle birlikte artık asgari ücretlilere ve emeklilere ev de kiralanmıyor. Kiralandığı vakit ise kefil isteniyor. Konya'da ev sahiplerinin tercihi daha çok aylık geliri belli olan memurlar oluyor. Birçok ilanda asgari ücretli ve emekli kiracıların ev kiralamaya değer görülmediği, memurlara öncelik sağlandığı görüldü.

EV SAHİPLERİ: HUZURSUZLUK ÇIKMASIN DİYE MEMUR!

İnternet ilanlarında açıklama kısmında 'memura verilecektir' ibaresi yer alıyor. Konya'da ilana çıkan bir ev için ise şunlar yazıldı: “Temel amacımız sitemizde huzurlu, kaliteli ve sorunsuz bir yaşam olması. Bu sebeple kiracı adaylarımızı sadece memur kişilerden seçeceğiz. (Kamu personeli, kamu hizmeti veren avukat, doktor, eczacı... ve benzeri kişiler olabilir.) Ev sahibinin bu ifadesi sanki asgari ücretlilerin huzursuzluk ve sorun çıkaracağı izlenimi de doğurdu. İlanı gören birçok asgari ücretli, “Bu ülkede nefes almaya bile hakkımız kalmamış” yorumunda bulundu. Gelen tepkiler üzerine ilan kaldırıldı.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN VE EMEKLİLERİN ONURU İNCİNİYOR!

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, özellikle emlakçıların “Memur şartı arıyoruz, yabancısın kiraya vermiyoruz” deme hakkının olmadığını ifade etti. İnternet üzerinden kiralık konut ilanına çıkan mal sahiplerinin genel olarak evini memura kiraya vermeye veya memur kefil bulmaya niyetlendiğini söyleyen Başkan Altınay, “Bunlar bireysel ilan. Kanunen memur ararım veya memur kefil ararım diye bir durum yok” şeklinde konuştu.

Konya Emlakçılar Odası olarak bütün vatandaşlara eşit yaklaştıklarını dile getiren Altınay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlanlar genellikle bireysel atılıyor. 'Şöyle kiracı ararım böyle kefil ararım' derseniz Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ceza yazılabilir. Ev sahipleri, kirasını garanti altına almak istiyor. Memurlar ayın 15'inde maaş alıyor. Kiranın o gün yatacağını bildikleri için memur istiyorlar. Bu, eşitlik ilkesine aykırı. Asgari ücretlilerin ve emeklilerin onuru inciniyor. Memur olmadan ev tutmak isteyenlere 'git memur getir' deniliyor. Bunlar doğru şeyler değil.”

BU KARARLAR TOPLUMSAL BARIŞI ZEDELİYOR!

Konu ile ilgili Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de değerlendirmelerde bulundu. Dinç, bu tip ilanların devletin ilgili kurumları tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade etti. “Caydırma yoluna gidilmeli” çağrısında bulunan Başkan Dinç, ev kiralamak için memur aramanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Dinç, ayrıca şunları kaydetti: “Geçmişte 'bekâra ev verilmez' denildi.

İlgili kurumlar harekete geçti, karar çıkarıldı ve bu düşüncenin yanlış olduğu belirtildi. Herkes kendine göre haklı ama şart koymak doğru bir yaklaşım değil. İçimizde garantici insan fazla. 'Kiram gelsin' deniliyor, başka bir şey denilmiyor. Memur şartı ve memur kefil aramak toplumsal barışı zedeler. Bu mesele çözülür ancak ortaya bir çözüm iradesi koymak gerekir. Asgari ücretliye ev verilmediğini duyuyoruz. Çünkü Konya'da ev kiraları asgari ücreti geçti. Ev sahipleri, 'Alınan maaş kiraya verilse bunlar ne yiyecek ne içecek' diye düşünerek, memur kiracı arıyor. Bu yanlışların acilen düzeltilmesi gerekir.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri