Konya'da alışveriş telaşı

2014-2015 eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına sayılı günler kaldı. Veliler de çocuklarının okul alışverişlerini yapmaya şimdiden başladı. Öğrenci ve velilerin alışveriş telaşı devam ediyor

15 Eylül'de açılacak olan eğitim-öğretim sezonunun yaklaşması velileri de harekete geçirdi. Okul maratonunun başlamasına sayılı günler kala veliler çocuklarının okul ihtiyacını karşılamak için çarşıya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan okul kıyafeti dükkanlarında rastlanılan aşırı yoğunluk artık yok. Çünkü Konya'da bir çok lise serbest kıyafet uygulamasına geçmiş durumda. Bu da okul kıyafeti satan dükkanlara olumsuz yansıyor. Bugünlerde yoğunluk var olsa da eskiden olduğu gibi okul kıyafeti dükkanlarındaki kalabalık artık yok. Esnaflar ise yeni kılık kıyafet yönetmeliğinin satışlara da yansıdığını söyledi. Satışlarda yüzde 30'luk bir düşüş yaşadıklarını dile getiren esnaflar çareyi çanta, suluk ve benzeri ürünler de satarak buldu. İlkokul üniformalarının satışların büyük bir kısmını oluşturduğunu dile getiren Ünal Çanta ve Okul Kıyafetleri Mağazası sorumlusu Mücahit Ünal, "Veliler okul alışverişine başladı. Ancak yeni çıkan kılık kıyafet yönetmeliği bizleri olumsuz etkiledi. Konya'da bazı liseler serberst kıyafete geçti. Halen okul üniforması kullanan liseler de var tabi. Mesela imam hatip liselerinin büyük bir kısmı halen okul üniforması kullanmakta. İki yıl önce bu günlerde dükkanda adım atacak yer kalmazdı. Büyük bir yoğunluk olurdu" diye konuştu.

İLKOKUL TAKIMI 55, LİSE TAKIMI 65 LİRA

Okul kıyafetlerinin fiyatlarını söyleyen Ünal, "İlkokul kıyafetleri daha çok satılıyor. Çünkü onlarda serbest kıyafet diye bir şey yok. İlkokul üniformalarında bir takım ortalama 55 lira. Bu takımın içinde pantolon, t-shirt ve hırka bulunuyor. Okuldan okula fiyatlar da değişme gösteriyor. Lisede ise 65 liraya rahatlıkla bir takım alınabiliniyor. Yine bu takımın içinde de ayın giysiler bulunuyor. Çantalar ise kalitesine göre fiyatları da değişiyor. 20 ile 150 lira arasında değişkenlik gösteriyor okul çantaları. Yine suluklar ve beslenme çantaları da aynı şekilde 20-30 lira. Gömleğin kalması biraz da velilere yaradı. Çünkü okullarda beyaz gömlek standarttı eskiden. Beyaz gömlekler çabuk kirlendiği ve yıprandığı için de bir yılda bir müşteriye 4-5 tane beyaz gömlek veriyorduk. Ancak o da kalktı artık. Şimdilerde her okulun kendine has bir okul üniforması var. Daha önceleri, beyaz gömlek, kravat, gri pantolon ve lacivert ceket her okulun üniformasıydı. Şimdi farklı farklı bütün üniformalar" ifadelerini kullandı.

ALIŞVERİŞİ SON GÜNE BIRAKMAYIN

Okul kıyafeti alışverişinin son günlere bırakılmaması uyarısında da bulunan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çoğu veli, okulların açılmasından 2-3 gün önce geliyor. Sonra aradığını bulmakta sıkıntı çekiyor. Elimizde kalmıyor kumu zaman bazı ürünler ve çocuklar okulun ilk günleri üniformasından mahrum kalıyor. Benim velilere tavsiyem, okul alışverişlerini ertelemesinler. Daha erken diye düşünülmesin. Ayrıca yoğunluk, son haftalara doğru artarak devam eder ve büyük bir kalabalığın içinde aradığını bulmak daha zor olur. Velilerimiz bugünlerde gelsin, sakince ve rahatça alışverişlerini yapsın. Okul kıyafetlerinin dışında okul çantası da satıyoruz. İlkokul öğrencileri daha renkli ve özellikle üzerilerinde çizgi film kahramanlarının olduğu çantalardan istiyor. Liseliler de daha çok sade ve gösterişsiz çantalara yöneliyor."

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri