Konya'da 4 yıl önce güzelliğiyle mest eden bu göl tamamen kurudu!

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Meyil Obruk Gölü tamamen kurudu. 4 yıl önce pembe renge dönüşmesiyle birlikte büyük ilgi çeken Meyil Obruk Gölü’nden geriye kurumuş bir alan kaldı

Türkiye genelinde ve Konya Ovası’nda etkili olan kuraklık ve yer altı sularının çekilmesi ile birlikte doğal güzellikler de bir bir yok olmaya yüz tutuyor. Meke Gölü, Çıralı Obruk Gölü gibi göllerin kurumasının ardından da aynı bölgede bulunan Meyil Obruk Gölü de tamamen kurudu. Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meyil Obruk Gölü 4 yıl önce pembe renge dönüşmesinin ardından büyük ilgi çekmişti. Güzelliğiyle herkesi büyüleyen bu doğa harikası da resmen kurudu. Meyil Obruk Gölü’nden geriye kurumuş bir alan kaldı.

BİR ZAMANLAR BALIKLAR VE KUŞLAR YAŞARDI

Karapınar'ın 35 kilometre kuzeyinde yer alan Meyil Obruk Gölü, geniş ekseni su üzerinde 387 metre, kısa ekseni 350 metre, ortalama 368 metre çapa sahip. Gölün tamamen kuruması herkesi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Bir zamanlar balıkların da yaşadığı gölde, kuraklık ve yer altı sularının çekilmesiyle çok az su birikintisi kaldı. 2020 yılında pembe renge dönüşerek ilginç bir görüntü oluşturan göl, ziyaretçi akınına uğramıştı.

ÜZÜCÜ HABERİ YAŞAR EREN DUYURDU

Gölün son durumuna sosyal medya hesabından paylaşan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, yaşadığı üzüntüyü ve şaşkınlığı gizleyemedi. Prof. Dr. Eren, “31 Ağustos 2024 Meyil Gölü’nde artık hiç su yok. Sadece sağ tarafta biraz en son kalan tuzlu kısım ve ıslak zemin kalmış gibi. 4 yıl önce buradan fotoğraf paylaştığım zaman göl büyük ilgi görmüştü.

O pembe halinden eser kalmadığı gibi gölde bir gram su yok artık. Önceden ortada biraz su vardı o da gitti. Gölün yeşil halinden geriye bir şey kalmadı. Dünya genelinde aynı sıkıntı var ama bizde daha fazla var. Tarımsal sulamada kontrollü sulama dönemine geçilmeli. Kağıt Akşehir Gölü, Hotamış Gölü artık yok. Ereğli’deki Akgöl kurumaya devam ediyor. Bölgedeki doğal güzellikler bir bir yok oluyor. Meke Gölü gibi Meyil Obruk Gölü de aynı sonu yaşadı. Bunlara şahit olmak çok üzücü. Bu güzelliklerimiz ve değerlerimiz kuraklık nedeniyle kurudu. Bütün bunları üzülerek seyrediyoruz” dedi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri