Konya'da 3 bin liraya aldığı saleple vatandaşın içini ısıtıyor

Soğuk havaların vazgeçilmezi salebe ilgi arttı. Konya Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapan Mevlüt Kaldırım, “Konyalılar salebi çok tüketiyor ama gençler salep yerine kahveyi tercih ediyorlar” dedi

Konyalılar soğuk havalarda içlerini ısıtmak için salepçilerin yolunu tutuyor. Boğazı yumuşatması sebebiyle Konyalılar salebi çok tüketiyor. 

Konya Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapan Mevlüt Kaldırım, salep satışlarının arttığını söyledi. Konyalıların salebi çok tükettiğini belirten Kaldırım, şifa deposu olduğunu dile getirdi. 

BİZLER KONYA’NIN EMEKTARIYIZ 

Uzun yıllardır Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapan Haydar Kaldırım, oğlu ile beraber vatandaşlara hizmet ettiğini belirterek, salebin nasıl yapıldığından bahsetti. Kaldırım, “Öncelikle mandıradan süt temin ederiz. İnek sütü olmasına dikkat ederiz. Diğer süt ürünleri salebin tadını bozabiliyor. İnek sütü ile gramaj sabitleme vardır. Süte göre salep tozunu atmaktayız. Ucuz salep kullanmıyoruz. Ucuzları elbette var ama salebin şu an kilosu 3 bin lira. Sahte ve kalitesiz salebin kilosu ise 800 liraya bulabiliriz. Bizler elbette 3 bin liralık salebi temin ederek hizmet ediyoruz. Kaliteli ürün sattığımız için elbette Konyalılar bizlere rağbet gösteriyor. Oğlum ve ben Konya’nın emektarıyız, oğlum Haydar Kaldırım genç yaşta olduğu için yeni zamanı daha iyi tanıyor. Ama bir türlü gençlerin pek ilgisini çekmiyor. Konyalılar çok tüketiyor salebi. Özellikle 25 yaş üzeri ama 25 yaş altı vatandaşlarımız salebe sıcak bakmıyor. Genç nesil salep yerine kahveyi tercih ediyorlar” diye konuştu. 

SALEP YILIN HER AYINDA TÜKETİLİYOR

Kış aylarında vatandaşların sıcak içecekler istediklerini dile getiren Kaldırım, “Özellikle Konyalılar kış aylarında salep içmeyi çok seviyor. Kış aylarının en iyi içeceği salep olduğunu söylemek istiyorum. Açık ara salebin en iyisini bizler vatandaşlara ulaştırıyoruz. Bunun kanıtı yaz ayında bile salep tüketilmesi. Elbette kış ayları kadar tüketilmiyor ama yine de iyi satışlar oluyor. Salep yılın her ayında tüketiliyor diyebiliriz” dedi.

BAŞ AĞRISINA İYİ GELİYOR

Salebin faydalarının ise saymakla bitmeyeceğini belirten Kaldırım, bronşit ya da mide hazımsızlıkları rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi iştah açıp zihni de güçlendirdiğini söyledi. Salebin vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasında büyük rolü olduğunu aktaran Kaldırım, “Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikâyetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmek şikâyetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır. Soğuk havalar nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bazen iş yerlerinde verilecek küçük bir mola ve bu molada tüketeceğiniz bol tarçınlı bir salep hem kişinin rahatlamasını sağlayacak hem de baş ağrısına iyi gelecektir” ifadelerini kullandı. 

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri