Konya'da '29 Ekim'de kur, 23 Nisan'da sök' dönemi başlıyor!

Konya'da sıcak geçen yaz aylarının ardından hava aniden soğudu. Vatandaş soba ve kaloriferi ne zaman yakacağını düşünüyor. Kentte eski bir gelenek olan 29 Ekim'de kur, 23 Nisan'da sök dönemi başlıyor.

Konya'da son 100 yılın en sıcak yaz ayları geride kaldı. Kent genelinde termometreler 40 dereceden daha yüksek sıcaklıkları ölçtü. Bunaltıcı hava Eylül ayı itibariyle etkisini kaybetti. Konya'da son haftalarda ise hava sıcaklığı hissedilir seviyede düştü.

Gece saatlerinde hava sıcaklığının düşmesiyle vatandaş üşümeye başladı. Son günlerde şehirde yaşayanlar 'kaloriferleri ne zaman yaksak' ya da 'sobayı ne zaman kursak' diye düşünüyor. Bu düşüncelerin karşısında akıllara Konya'nın eski geleneklerinden birisi geliyor.

KONYA'DA SOBA HANGİ TARİHTE KURULUR?

Kentte yaşayanlar eskiden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda sobaları kurar, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda sobaları sökermiş. Kışın başlangıcı olarak kabul edilen 29 Ekim'de Konyalıların yine soba ve kaloriferleri yakması bekleniyor.

KALORİFERLERE SICAK SU BASMA ZAMANI YAKLAŞTI

1990'lı yıllarda yaşayan bir vatandaş ,"Bu yıllarda sobalı evlerde soba kurma telaşesi yaşanırdı. Kaloriferli evlerde ise kış için peteklere ilk sıcak su basılır, peteklerin havası alınırdı. Böylece kış soğuklarına hazırlık yapılırdı" ifadelerini kullandı.

ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI YÜKSELİYOR

Yıllardır insanların bu geleneği sürdürmesi ise dikkat çeken bir detay olarak biliniyor. Öte yandan soba fiyatlarına bu yıl ciddi bir zam uygulandı. Odun ve kömür fiyatlarında da fiyat yükselişi devam ediyor. Sektör temsilcileri vatandaşlara, soğuk hava etkili olmadan kömür ve odun almaları hususunda uyarılarda bulunuyor.

MERHABAHABER.COM

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri