Konya'da 2020 yılında neler yaşandı?

2020, Konya için ilklere sahne olan bir yıl oldu. Konya'nın sevilen isimleri koronaya yenik düşerken, bu yıl içinde çok garip gelişmeler de yaşandı. 2020, hafızalardan silinemeyecek bir yıl olarak kayıtlara geçti.

2020, Konya için ilklere sahne olan bir yıl oldu. Konya'nın sevilen isimleri koronaya yenik düşerken, bu yıl içinde çok garip gelişmeler de yaşandı. 2020, hafızalardan silinemeyecek bir yıl olarak kayıtlara geçti.

Merhaba Gazetesi, 2020 yılının taramasını yaparak, bu yıl içinde yaşanan gelişmeleri okuyucularıyla paylaştı. Tüm dünyanın üzerine kâbus gibi çöken korona, Konya'da da unutulmayacak görüntülere sahne oldu. 2020 yılı içinde Konya'da çok sevilen isimler aramızdan ayrılırken, nadir oranda güzel gelişmeler yaşandı.

OCAK AYINDA KONYA'YA ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Hakkari'de mühimmat deposunda meydana gelen patlamada Konyalı Uzman Çavuş, Fevzi Altınayak, şehit düştü. Bekar olan Altınayak, binler tarafından memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlandı.

ZAMLI ABONMAN ÜCRETİ “YOK ARTIK” DEDİRTTİ

2020 yılının Ocak ayının sonuna doğru TCDD'de 624 TL olan Konya-Ankara arası 1 aylık abonman ücreti, bin 840 TL'ye çıkarıldı. Abonman sefer ücretlerine fahiş oranda zam yapıldı.

KONYA ELAZIĞ VE İZMİR İÇİN SEFERBER OLDU

24 Ocak'ta Elazığ'da meydana gelen 50 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından Konya'da Elazığ için seferberlik ilan edildi. Kurum kuruluşları ve halkıyla Konya, Elazığ ve İzmir için tek yürek oldu. Elazığ'a Konya'dan TIR'lar dolusu yardım paketleri gönderildi.

KONYA'DA İKİNCİ ÇİFTLİK BANK VAKASI PATLAK VERDİ

Konya'da kurulan bir çiftlikte “Süt bank” adı altında 120 milyon lira toplandı. Sisteme en az 5 inek alarak dahil olan bin 300 kişiye aylık düzenli süt parasının ödeneceği vaat edildi. Sistemin çökmesiyle toplanan paralar da yok aldı. Konya'da ikinci çiftlik bank vakası patlak verdi.

MEVLANA EN ÇOK ZİYARET AĞIRLAYAN İKİNCİ MÜZE OLDU

Yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgiyle ziyaret ettiği Mevlana Müzesi, 3 milyon 666 bin 108 kişiye kapılarını açtı. Mevlana en çok ziyaret ağırlayan ikinci müze oldu.

TÜRKİYE KADİR ŞEKER OLAYIYLA ÇALKALANDI

Türkiye'nin yakından tanıdığı Kadir Şeker, 2020 yılı Şubat ayı içerisinde sevgilisini darbeden kişiyi engellemek isterken, öldürdü. İyilik yapmak isteyen Kadir, katil oldu. Türkiye, Konya'da yaşanan Kadir Şeker olayıyla çalkalandı.

KONYASPOR'DA BÜLENT KORKMAZ DÖNEMİ BAŞLADI

2020 yılı Şubat ayı içerisinde İttifak Holding Konyaspor ile ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. Hoca arayışını sürdüren yeşil beyazlı ekip, bir buçuk yıllığına Bülent Korkmaz ile anlaştı. Korkmaz, Eylül ayında Konyaspor ile yollarını ayırdı.

GELECEK PARTİSİ KONYA İL TEŞKİLATI TANITILDI

Eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi, 2020 yılı Şubat ayı içerisinde Konya teşkilatını da kurarak, kamuoyuna tanıttı. Gelecek Partisi Konya İl Başkanı, “Sorunlara duyarsız kalmayacağız” dedi.

ŞUBAT AYINDA DA KONYA'YA ŞEHİT HABERİ

Rejim güçleri, İdlib'e saldırdı. 33 askerimiz şehit oldu. Şehit olan 33 askerimizden birisi ise Konyalı piyade Teğmen Bayram Olgun oldu. 26 yaşındaki şehidimizi binler son yolculuğuna uğurladı.

BÜYÜKŞEHİR SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMASINA BAŞLADI

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılının Mart ayında Alaaddin Tepesi çevresinde dış cephe sağlıklaştırma çalışmasına başladı. 60 bağımsız bölümde işyerlerinin cephelerinin iyileştirilmesi kararı alındı.

BİNLER KONYA'DA ŞEHİTLER İÇİN YÜRÜDÜ

Şehit haberlerinin ardı ardına gelmesiyle birlikte Konya'da şehitler için yürüyüş düzenlendi. Bu yürüyüşe binlerce vatandaş destek verdi. Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Konya Şehitliği'nde sona erdi.

KONYA TARIM FUARI ERTELENDİ

17 Mart tarihinde yapılması planlanan 18. Uluslararası Konya Tarım Fuarı, korona virüs tehlikesinden ötürü ertelendi. İlk etapta fuarın 2020 yılı Hazira ayı içinde yapılacağı söylense de virüsün seyrindeki artış fuarın yapılmasına müsaade edilmedi. Fuarın böylesine riskli bir ortamda yapılmasının doğru olmayacağı konusunda fikir birliğine varıldı.

KONYA'DA İLK KEZ MASKE KULLANIMI BAŞLADI

Virüsün Türkiye'de ilk kez görülmesinin açıklanmasıyla beraber Konya'da da değişimler başladı. Maskeli vatandaş sayısında bir anda artış oldu. Konya'da maske ve kolonya fiyatları kısa süre içinde uçuşa geçti. Ardından üniversitelerin ve okulların tatil edilmesi kararlaştırıldı.

KORONA VİRÜSÜN İLK ADLİ OLAYI KONYA'DA GERÇEKLEŞTİ

Konya'nın Beyşehir ilçesinde göl kenarında balık tutarken, çıkan korona virüs tartışmasında Afgan uyruklu bir şahıs bıçakla yaralandı. Afgan uyruklu şahıs, “Sen buraya virüs getiriyorsun” diyerek, saldırıya uğradı. Türkiye'de korona virüsün ilk adli olayı Konya'da yaşandı.

UMRECİLER KONYA'DA KARANTİNAYA ALINDI

Korona endişesinin artmasının ardından Konya ile ilgili yeni bir karar daha alındı. Umreden dönenlerin Ankara ve Konya'da belirlenecek yurtlarda karantinaya alınması kararlaştırıldı. Konya'da belirlenen 2 yurda toplamda 4 bin 938 kişi yerleştirildi. Daha sonra Suudi Arabistan'dan gelen 362 umreci daha karantinaya alındı.

CAMİLERDE CEMAATLE NAMAZ KILMAK YASAKLANDI

DİB açıklama yaptı ve cemaatle namaza ara verildi. Cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınmaması kararlaştırıldı. Konya'da ilk etapta bu karar, tepkiyle karşılandı. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar, Camilere girebilmek için Cami önünde görevlendirilen polislerle tartıştı.

KUBBE-İ HADRA İÇİN RESTORASYON KARARI ALINDI

Mevlana Müzesi ile özdeşleşen Yeşil Kubbe'nin restorasyonu için Ankara'da işbirliği protokolü imzalandı. 6 defa bakım, onarım ve restorasyon gören Kubbe-i Hadra'nın yeniden restore edilmesi kararı alındı. Daha sonraki süreçte restorasyon çalışmaları ise başladı.

MEVLANA MÜZESİ DE ZİYARETÇİLERE KAPATILDI

Konya'da tedbir amacıyla eğlence mekânları kapatıldı. Zabıta ekipleri, denetimleri artırdı. Konya'da Mart ayı içinde üzücü bir karar daha mecburi olarak alındı. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Mevlana Türbesi de geçici olarak ziyaretçiler kapatıldı. Daha sonra klinikler, parklar da kapatıldı. Berberlerin, düğün salonlarının, lokantaların hizmetlerine geçici süreliğine ara verildi. AVM'lerde hiç alışık olunmadık görüntüler ortaya çıktı. Sufisin senaryo etkinliği de yapılmadı. Mevlana Müzesi 75 gün sonra açıldı.

ESNAF KİRA BORÇLARI İKİ AY ERTELENDİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, daha sonra merkez ilçe belediye başkanları kira borçlarının iki ay ertelenmesi kararı alındığını esnaflara duyurdu. Başkan Altay, “Belediyemizin kiracısı olan esnafımızın ödemeleri 2 ay süreyle gecikme zammı olmadan ertelenecek” dedi. Konya'da bu süreçte 10 bin işyeri kapandı.

YASAK DELME KONUSUNDA İLK CEZA DA KONYA'DA YAZILDI

65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yetkililer, 65 yaş üstüne “Ne olur kuralları delmeyin” uyarısında bulunurken, yine ilk yasak delme cezası da Konya'da yaşlı bir çifte yazıldı.

YATSI EZANINDAN SONRA CAMİLERDEN DUA

Konya'da koronanın bitmesi için görülmemiş bir uygulama daha hayata sokuldu. Salgının bir an önce sona ermesi ve hastaların şifa bulması amacıyla yatsı ezanının ardından Cami hoparlörlerinden dualar edildi.

KONYA'DAKİ GAZETELER AYNI MANŞETLE ÇIKTI

Konya'daki yerel gazeteler, “Evde kal, sağlıkla kal” ortak manşetini kullanarak, korona virüs konusunda farkındalık oluşmasına katkı sağladı.

KANDİLLERDE CAMİLER YİNE BOŞ KALDI

Miraç ve Berat Kandilinde de 3 bin 225 Cami mahzun kaldı. Her iki kandilde de cemaatla Camide namaz kılmak yasak olduğu için, kandiller buruk geçti. Yine Ramazan ayında da Camiler boş kaldı. Camilerde teravih namazları kılınmadı.

KONYA DAHİL 29 BÜYÜKŞEHİRDE İLK KEZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Korona virüs tedbirleri kapsamında Konya dahil, 29 büyükşehirde ilk kez hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın başlamasına 2 saat kala haberin duyurulması paniğe yol açtı. Çoğu fırının ve marketin önünde uzun kuyruklar oluştu.

BİLET FİYATLARI KONYA'DA İKİ KATINA FIRLADI

Korona virüs salgınından sonra tüm uçak ve hızlı tren seferleri iptal oldu. Bunu fırsat bilen bazı otobüs firmaları, sefer fiyatlarını yükseltti. Konya-İstanbul arası bilet fiyatı 300, Konya-Ankara arası bilet fiyatı ise 150 TL'ye fırladı.

KONYA İÇİN İLKLERİN YAŞANDIĞI BAYRAM OLDU

Korona virüsten dolayı Konya'da bayram namazı da kılınmadı. Konya dahil diğer tüm illerde Ramazan Bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bayramlaşma dijital ortamda yapıldı. Kurban Bayramı da Konya adına buruk geçti.

KORONA SONRASI İLK CUMA KILINDI

Normalleşme adımlarının atılmasıyla uzun süreden sonra ilk kez Konya-Ankara, Konya-İstanbul YHT seferleri başladı. 16 Mart'tan sonra ilk kez 29 Mayıs'ta Camilerde Cuma namazı kılındı. Konya'da vatandaşa 300 bin seccade dağıtıldı.

ŞEHİT HABERLERİYLE YÜREĞİMİZ YANDI

Haziran ayının ilk haftası Siirt'in Pervari ilçesinde operasyona giden jandarma personelinin içinde bulunduğu zırhlı araç, virajı alamayarak, uçuruma yuvarlandı. Kazada iki Konyalı askerimiz Burak Aydoğan ve Celal Özcan şehit oldu.

TOPRAK MERKEZE ÖZKAN KONYA'YA

2020 yılı Haziran ayı içerisinde Valiler Kararnamesi yayınlandı. Konya Valiliğini yürüten Cüneyit Orhan Toprak, merkez çekildi. O dönemin Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da Konya'ya Vali olarak atandı.

KONYA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

Konya, İl Halk Kütüphanesi kullanıcı sayısında 2 milyon 457 bin 409 kullanıcı ile Türkiye birincisi oldu.

100 YILLIK RÜYA 2020'DE DE GERÇEKLEŞMEDİ

Çorak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi için Osmanlı sultanı 2. Abdülhamid Ha'ın 1970 yılında hazırlattığı KOP'un akibeti yılan hikayesine döndü. Konya Ovası'nın 100 yıllık rüyası olan Göksu Nehri'nden beklenen su 2020 yılı içinde de gelmedi.

DEVA KONYA'DA KARACA'YA EMANET EDİLDİ

Ali Babacan öncülüğünde kurulun DEVA Partisi'nin Konya İl Başkanı Haziran ayının sonunda belli oldu. DEVA Konya'da Dr. Seyit Karaca'ya emanet edildi.

2020'DE YHT GARI BİLMECESİ YAŞANDI

2020 yılı Haziran ayında bitirilmesi planlanan ama bitirilemeyen Konya YHT bir veya bir buçuk ay içinde bitirileceği söylendi. Temmuz- Ağustos ayı gibi de bitirilemeyen YHT Garı için son tarih olarak Aralık belirlendi.

ILGIN'DA UZUN SÜRE SULAR DURULMADI

Konya'da 2020 yılı Haziran ayı içinde unutulmayan bir olay daha yaşandı. Ilgın'da olumsuz rapora rağmen karar alındı. Ilgın Çavuşcugöl Mahallesi'nde, 165 bin metrekare alanda kömür madeni için alınan acil kamulaştırma kararına vatandaş tepki gösterdi. Ilgın'da uzun bir süre sular durulmadı. Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, Haziran ayının sonuna doğru merkeze çekildi.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE REKTÖR DEĞİŞTİ

Selçuk Üniversitesi'nde de görev değişimi yaşandı. Prof. Dr. Mustafa Şahin yerine rektörlüğe Prof. Dr. Metin Aksoy atandı. Aksoy, mazbatasını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından alarak, göreve başladı.

SAADET GENÇLİK'TE DE GÖREV DEĞİŞİMİ

Yaklaşık 2 yıl Saadet Partisi Konya İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yürüten Esat Ergener, görevini Mahmut Sami Kollu'ya devretti.

2 YENİ FİRMA İLK 500'E GİRDİ

Konya, ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşundaki gücünü artırdı. Geçtiğimiz yıl listede 6 firma ile yer alan Konya, 2020 yılı içerisinde 7 sanayi kuruluşu ile listedeki varlığını güçlendirdi. Konya'dan 15 firma ise ikinci 500 büyük kuruluş arasına girdi.

KONYA DÜŞMANLIĞI 2020 YILINDA DA BİTMEDİ!

İstanbul medyası, yaptıkları haberlerle yine Konyaspor'u hedef aldı. İttifak Holding Konyaspor'un Trabzonspor karşısında aldığı galibiyet ve daha sonrasında yaşananlarla Konyaspor'un başarısı gölgelenmeye çalışıldı.

SULTAN TEYZEYİ DE KAYBETTİK

2020 yılında Merhaba Gazetesi adına da üzücü olaylar yaşandı. Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken'in annesi Sultan Büyükeken 67 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yine Gazetemiz Eski Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar'ın babası Mehmet Çınar'da 87 yaşında hayatını kaybetti.

KONYALI ŞEHİTLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Hatay'daki terör operasyonunda yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Ali Konukcu da memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlandı. Mersin'in Mut ilçesinde askerleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucunda bir diğer Konyalı şehidimiz Piyade Er Kerim Arslan da dualarla toprağa verildi.

KONYA'DA EKMEĞE ZAM GELDİ

Korona virüsten dolayı ötelen zam kararı, hayata geçirildi. Ağustos ayı içinde Konya'da ekmek 1 liradan 1.20 kuruşa yükseltildi. Kasım ayında ekmeğe bir zam daha gelerek ekmek 1.40 oldu.

ŞEHİR MERKEZİNDE DOĞALGAZ PATLAMASI

Selçuklu'da 10 katlı bir apartmanın zemin katındaki iş yerinde patlama meydana geldi. Doğalgaz sıkışmasından olduğu tahmin edilen patlamada, etraftaki evlerin ve araçların camları zarar gördü.

51. YAŞINI KUTLAYAN MERHABA BU 2020'Yİ DE ÖDÜLSÜZ GEÇİRMEDİ

2020 yılı içinde Merhaba Gazetesi, 51. yaşını kutladı. Objektif yayıncılık anlayışıyla 51. yaşını kutlamanın heyecanını yaşayan Merhaba Gazetesi, bu yılı da boş geçmedi. Merhaba Gazetesi Yazarları Hüzeyme Yeşim Koçak ve Ali Işık (TYB) tarafından verilen 2020 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülünü aldı.

KORONA OFLAZ'I DA ARAMIZDAN ALDI

Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz da 2020 yılı içinde koronaya yenik düştü. 4 evlat babası olan Oflaz, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

MEYİL OBRUK GÖLÜ PEMBEYE DÖNDÜ

Karapınar'da bulunan Meyil Obruk Gölü de görenleri şaşırttı. Hava sıcaklıkları ve jeolojik faktörler dolayısıyla Gölün rengi pembeye döndü.

MİNİBÜS ÜCRETİNE DE ZAM GELDİ

Konya'da 2020 yılı Ağustos ayı içerisinde minibüs ücretlerine de zam geldi. Minibüs ücretleri 3,25 ile 3 buçuk TL arasında değişti.

KONYA ESKİ MİLLETVEKİLİ ÖLDÜ

ANAP'ın kurucularından, Konya Eski Milletvekili ve Devlet Bakanlarından emekli Hava General Abdullah Tenekeci, geçirdiği beyin kanaması sonrası hayatını kaybetti.

TERMAL TATİL KÖYÜ YENİ TURİZM MERKEZİ OLDU

Ekim ayında açılışı yapılan Karatay Belediyes'nin İsmil Mahallesi'nde 100 milyon liralık yatırımla hizmete açtığı termal tatil köyü, Konya'nın yeni turizm merkezi oldu.

KONYASPOR'DA KARTAL DÖNEMİ BAŞLADI

Bülent Korkmaz'ın Konyaspor'dan ayrılmasının ardından bir dönem Konya Şekerspor'u çalıştıran İsmail Kartal, Konyaspor'un başına geldi.

KONYALI SİNAN AKTAY ŞEHİT DÜŞTÜ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada Konyalı Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Sinan Aktay şehit düştü. Yine Konyalı Yunus Timi Onur Küçük de şehit düştü.

ETLİEKMEĞE ZAM GELDİ

Eylül ayında Konya'da etliekmeğe yüzde 25 oranında zam geldi. Etliekmek hamuru 1.80'den 2.25'e çıkarıldı.

ESKİ BİNALARIN YIKIMI BAŞLADI

Mevlana Müzesi karşısındaki eski binaların yıkımı da Eylül ayının sonunda başladı. Yapılacak yeni binalarla bölgenin daha farklı bir görüntüye kavuşacağı dile getirildi. Ayrıca Mevlana Çarşısı'nda da dönüşüm Ekim ayında başlatıldı.

ŞEHİR HASTANESİNİN RESMİ AÇILIŞI YAPILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayının ilk haftası Konya'ya geldi. Erdoğan tarafından başta Şehir Hastanesi olmak üzere yapımı tamamlanan birçok yerin açılışı yapıldı.

TÖRENLER 2 GÜN VE SEYİRSİCİZ YAPILDI

747. Mevlana Anma Törenleri, korona virüsten dolayı sadece 2 gün ve seyircisiz yapıldı. Konya, ilk kez bu kadar buruk bir tören yılını geride bıraktı.

DAĞSAN AMCA KORONAYA YENİK DÜŞTÜ

Milli Görüş hareketinin öncülerinden, ömrünü İslama adayan ve merhum Erbakan Hocanın yakın arkadaşlarından olan gazetemiz kurucularından Halil İbrahim Dağ da koronaya yenik düştü.

505 OBRUK DAHA OLUŞTU

Konya'nın Karapınar ilçesinde 5 aydır yapılan arazi çalışmasında 505 obruk tespit edildi. Araştırma ekibi tarafından bu obrukların konumları da kaydedildi.

ALİ GALİP DOĞAN HOCA KORONAYA YAKALANDI

Merhaba Gazetesi Yazarlarından Ali Galip Doğan, koronaya yakalandı. Doğan'ın tedavisine hastanede devam edilme kararı alındı.

ADESE KAPATMA KARARI ALDI

İttifak Holding'in perakende markası ADESE'nin marketleri de kapandı. 60 mağazada 842 kişi istihdam ediliyordu.

KUŞDEMİR KORONAYA DİRENEMEDİ

Bir süredir Covid-19 tedavisi gören Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir de hayatını kaybetti.

9 SAĞLIK ÇALIŞANI KORONADAN KAYBEDİLDİ

Mart ayından bu yana Konya'da toplamda 9 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Merve Mercan, Selver Kuşçu Ünal, Ahmet Averi, İbrahim Kılınçarslan, Ertuğrul Sütçü, Ecz. Nazım Yiğit, Uğur Topçu, Prof. Dr. Recep Memik ve Dr. Ayhan Dağlı koronaya yenilen sağlık kahramanları oldu.

YILIN SON HAFTASI ŞEHİT HABERİ ALDIK

Ankara'da atış eğitimi sırasında yaralanan Konyalı asker Abdullah Paltacı da 21 yaşında şehit düştü. Paltacı memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri