Konya'da 20 bin vatandaş yeni kimliğini aldı 

İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde yeni kimlik kartı yoğunluğu yaşanıyor.

Selçuklu'da 9 bin 109, Ereğli'de 3 bin 163, Akşehir'de bin 800, Bozkır'da bin 100, Seydişehir'de ise bin 400 kişi başvurusunu tamamlayarak yeni çipli kimlik kartını aldı

Vatandaş, yeni nesil nüfus cüzdanı yerine geçecek olan çipli kimlik kartı için, nüfus müdürlüklerine akın ediyor. Yeni kimlik kartı dağıtımı, pilot bölgeler hariç 2 Ocak tarihinde başladı. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinde yeni kimlik kartı yoğunluğu yaşanıyor. Selçuklu'da 9 bin 109, Ereğli'de 3 bin 163, Akşehir'de bin800, Bozkır'da bin 100, Seydişehir'de ise bin 400 kişi başvurusunu tamamlayarak yeni çipli kimlik kartını aldı. Yeni kart için başvurular, onlıne ve nüfus müdürlüklerine giderek yapılıyor. Başvuru için gerekli evraklarını tamamlamayan vatandaş ile nüfus müdürlüğü personelleri arasında kısa süreli tartışmalar yaşanıyor. Online randevu sistemini kullanmayan ve randevu almadan işlemini yaptırmak için nüfus dairesine gelen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşmasına sebep oluyor. Vatandaşlar, uzun sıra beklemek zorunda kalıyor. Meram Belediyesi'nin yaptığı açıklamaya göre yeni kimlik kartı yoğunluğunu kaldıramayan Meram Nüfus Müdürlüğü binası, başka bir binaya taşınıyor. Yeni kimlik dağıtımı konusunda da kargaşalar sürüyor.


RANDEVU ALARAK İŞLEMLERİNİZİ YAPTIRIN
10 yıllık kullanım ömrüne sahip olan yeni kimlik kartlarının alınabilmesi için bağlı bulunulan nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Randevu almadan nüfus müdürlüğüne giden vatandaşlar,
saatlerce sıra bekliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi sayfasından onlıne randevu alarak, işlem yaptırmak işleri kolaylaştırıyor. Çağrı merkezi aracılığıyla da randevu alınabiliyor. Telefonla randevu alabilmek için vatandaşın 199'u araması yeterli oluyor.


BİYOMETRİK FOTOĞRAFINIZI UNUTMAYIN
Defalarca yapılan uyarıya rağmen, eski vesikalık fotoğrafı ile işlem yaptırmak isteyen vatandaşlar, müdürlük personellerinin işini aksatıyor. İşlem yaptırmak için ısrarcı davranınca vatandaş ile çalışanlar arasında sürtüşmeler yaşanıyor. Yetkililer, saç bitiminden çeneye kadar olan mesafeyi kapsayan biyometrik fotoğraflar olmadan, yeni kimlik kartı başvurusu işlemi yapamayacağını söylüyor.  Daha güvenilir olan ve belli standartlara göre çekilen fotoğraflar, eski uygulamalardan farklı olarak kimlik için verilecek fotoğrafların özelliklerinin, normal fotoğraflardan farklı olması gerekiyor. Fotoğraflar, tarayıcıdan geçirildikten sonra elektronik ortamda da saklanabiliyor. 

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri