Konya’da 20 bin ünite kan bağışlandı

Türkiye, kan bağışı konusunda dünya ortalamasının altında ancak son yıllarda oluşan duyarlılık ve kan merkezlerinin yaptığı yoğun çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.
Türkiye’nin yıllık 1 milyonluk kan bağışı hedefine önemli oranda yaklaşıldı. Konya’da da 2000’li yıllarda yıllık 4-5 bin civarında olan kan bağışı şimdilerde 20 bini geçti.
KAN MERKEZİ, KAN BAĞIŞÇILARINA ULAŞIYOR
Konya Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Gülay Şahiner Önal, kan bağışında son yıllarda olumlu gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, bu konuda hem vatandaşların bilinçlendiğini hem de kendilerinin kan bağışını artırmak için bütün imkanları seferber ettiklerini söyledi. Gülay Şahiner Önal, kan bağışını artırmak için Konya merkezde kan merkezinin yanı sıra kan verecek insanlara ulaşmak için şehrin önemli noktalarına ekiplerin konumlandırıldığını, ayrıca ilçelere de ekipler gönderdiklerini ifade etti. Gülay Şahiner Önal, Ramazan’da da sahura kadar kan bağışında bulunacaklara hizmet verdiklerini aktardı. Şahsi olarak kan bağışında bulunmak isteyenlerin, kan bağışı noktalarına ve kan merkezine gelip kan verebilecekleri gibi grup halinde kan verecekler için de kendilerinin ekip gönderdiklerini dile getiren Gülay Şahiner Önal, bazı kurum ve ticari işletmelerin bu hizmetten faydalandıklarını belirtti. Önal, grup olarak kan bağışında bulunmak isteyenlerin 351 13 54 numaralı telefondan ekip isteyebileceklerini kaydetti.
KONYA’DA YILLIK 20 BİN, DÜZENLİ OLARAK 6 BİN KİŞİ KAN VERİYOR
Konya’da kan bağışı oranında geçtiğimiz yıllara göre önemli artış yaşandığına da işaret eden Kızılay Kan Merkezi Müdürü Gülay Şahiner Önal, 2000’li yıllarda 4-5 bin olan kan bağışçı sayısının şimdilerde 20 bini aştığının altını çizdi. Gülay Şahiner Önal, 6 bin civarında kişinin de düzenli kan bağışında bulunduklarını anlattı. Düzenli kan bağışında bulunanları her yıl 14 Haziran’da ‘Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nde düzenledikleri programla onurlandırdıklarını belirterek, “Düzenli kan bağışı 3 ayda bir yapılıyor. 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler kan bağışında bulunamıyor. 10 bağışa bronz, 25 bağışa gümüş ve 35 bağışa da altın madalya veriyoruz. 80 civarında kan bağışında bulunan donörlerimiz var. Hala da kan bağışında bulunuyorlar” diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri