Konya'da 20 bin riskli bina var! 'Yarısı bizden' kampanyası uygulanmalı

Konya'da 20 binden fazla binanın dönüşüme girmesi gerektiğini belirten İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Tekrar ifade ediyoruz. Konya'da risk planı oluşturulmalı, belirlenen bölgelerden başlanarak dönüşüm yapılmalı” dedi

Geçtiğimiz günlerde Konya'da 5,1 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Konya'nın kentsel dönüşüm gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Her defasında “Deprem olmaz” denilen Konya'da 20 binden fazla bina hala dönüşüm bekliyor. Konya, dönüşüm konusunda Türkiye'nin en başarılı 4. ili olsa da eksiklikler devam ediyor. Dönüşüm konusunda gerekli adımlar bir türlü atılmıyor. Yapım yılı eski, kat sayısı yüksek binaların acilen dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, mimari aykırılıklara izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.

AKIN: ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ

Riskli yapıların ortadan kalkması için kentsel dönüşüm uygulamasına daha fazla önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Dönüşümle, yıkılması muhtemel riskli yapılar ortadan kaldırılmış oluyor” dedi. Dönüşümün güvenliği artırdığını söyleyen Akın, elin çabuk tutulması, Konya'da 20 binden fazla binanın dönüşüme girmesi gerektiğini ifade etti. Akın, “Zemin yapım yılı, yapım tekniği, bina yüksekliği göz önüne alınarak, bir risk planı oluşturulmalı ve buna göre belirlenen bölgelerden başlanarak, tamamlana tamamlana dönüşüm yapılmalı” şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜM KONYA'NIN DEĞİŞMEZ GERÇEĞİ

Konya'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından dönüşümün gerekliliğinin bir kez daha gündeme geldiğini ifade eden Dr. Süleyman Kamil Akın, şunları kaydetti: “İhtiyaç, hiçbir zaman değişmedi. Kentsel dönüşüm, her zaman bir ihtiyaç. Konya'da belediyeler bu konuda gerçekten başarılı. Selçuklu, Karatay ve Meram'da dönüşümler yapıldı. Bakanlık tarafından sürecin hızlandırılması için çeşitli düzenlemelere ihtiyaç var. Ayrıca insanların da dönüşüme teşvik edilmesi gerekir. Bina tamamlama sigortasının işlevsel hale gelmesi gerekir. Ortaya çıkan, çıkabilecek mağduriyetlerin böylece önüne geçilmiş olur. Bu uygulamayla ev sahiplerine de bir güvence veriliyor. Ayrıca İstanbul'da faaliyette olan 'Yarısı bizden' kampanyasının Konya başta olmak üzere, birçok Anadolu şehrinde de uygulanması lazım. Türkiye, İstanbul'dan ibaret değil.”

5 YILDA BİR KONTROL ŞART

“Konya'nın kentsel dönüşüm konusunda Türkiye'nin en başarılı 4. ili” diyen İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güvenli yapılarda oturmak istiyorsak, akredite olmuş şantiye şeflerinin işlerinin başında olması gerekir. Yapım denetim sisteminde fiili çalışma ve yapılan kontrollerin de mutlaka parmak izi ve yüz tanıma sistemiyle kayıt altına alınması gerekir. Laboratuvar için de bu geçerli olmalı. Binaların her 5 yılda bir kontrol edilmesine önem verilmeli. Bina kontrollerini başıboş bırakmamak gerekir. Binaların taşıma gücü düşürülebilir. Yanlış işler yapılabilir. Kontrol şart. Böylece de mimari aykırılıklara izin verilmemiş olur.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri