Konya'da 171 metre derinlikteki göl kurudu! Vahşi sulamanın acı sonu

Konya merkeze 70 kilometre uzaklıkta bulunan, Türkiye'nin en büyük obruğu olarak bilinen, Karatay sınırları içinde yer alan Kızören Gölü, 15 yılda korkutacak boyutta kurudu.

Konya'da kuraklık ve iklim değişikliğinden dolayı göller, sazlıklar ve yer altı suları kuruyor. Ova, susuzlukla boğuşurken, şehirdeki doğa güzelliklerinin eski ihtişamını kaybettiği de gözlerden kaçmıyor. Konya'nın 70 kilometre kuzeydoğusunda Karatay sınırlarında yer alan kartstik oluşumlu Kızören Gölü bir diğer adıyla da Kızören Obruğu'nda su seviyesinin ne kadar düştüğü fotoğraflara yansıdı.

2009'daki hali

DERİNLİĞİ 171 METRE!

Çapı 228 metre, derinliği 171 metre olan obruk gölünün, ziyaretçileri büyüleyen yanı olsa da, göldeki su miktarının ne kadar düştüğü de gözler önüne seriliyor. Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı (yeni otel) olan Kızören Gölü ülkenin en büyük obruğu olarak da biliniyor. 2005 yılında göl ve etrafındaki 127 hektarlık alan Ramsar alanı ilan edildi. Gölde herhangi bir canlının yaşamadığı da tespit edildi.

2024 yılındaki hali

15 YILDA KORKUTAN ÇEKİLME!

Kızören Gölü'nün yer altı sularıyla beslendiği biliniyor. Son yıllarda şehirde yer altı sularının kuraklıkla ve vahşi sulamayla birlikte azalması, gölün suyunu da kuruttu. Göldeki su seviyesi inanılmaz oranda çekildi. 2009 yılında Kızören Gölü'nden çekilen bir fotoğraf, gölün 15 yılda nasıl kuruduğunu ortaya çıkardı. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, 15 yıl önce yani 2009 yılında gölden bir fotoğraf çekmişti. Eren'e ait olan o fotoğrafta gölün su seviyesinin çok yüksek olduğu görülüyor. Gölden son bir fotoğraf da 2024 yılının haziran ayında yani geçtiğimiz günlerde çekildi. Son fotoğrafta gölde neredeyse su kalmadığı görüldü.

DİPSİZ KUYU OLDUĞU İDDİALARI!

Göl ile ilgili zaman zarfında çeşitli iddialar da ileri sürüldü. Türkiye'nin en büyük obruk gölü olduğu söylenen Kızören Gölü'nün dipsiz bir kuyu olduğu da iddialar arasında yer aldı. Göldeki su seviyesinin sadece 1988 yılında yüzeye kadar ulaştığı söyleniyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri