Konya yuvaları oldu

8. Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinlikleri Şehir Meydanı'nda başladı. Etkinlikle 90 ülkeden yaklaşık bin tane uluslararası öğrenci, kurdukları stantlarla ve ülkelerine özgü kıyafetlerle ülkelerini Konyalılara tanıttı

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği ve TÜGVA Konya Temsilciliği'nin organize ettiği 8. Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın açılışı dün Şehir Meydanı'nda yapıldı. Etkinliğe 90 farklı ülkeden bin civarında uluslararası öğrenci  katıldı. Yabancı öğrenciler meydana kurulan stantlarda ülkelerine özgü kıyafet, yemek ve çeşitli eşyalarla ülkelerini tanıttı. Konya'da okuyan 32 Endonezyalı'dan birisi olan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Galip Muadzan, Konya'nın ikinci memleketleri gibi olduğunu belirterek, "Konya'da 32 Endonezyalı öğrenci bulunuyor. Bunlardan 22 tanemiz üniversite öğrencisi, 10 tanemiz de lise öğrencisi. Konya'ya iki sene önce geldim ama çok hızlı alıştık. Burası ikinci evimiz oldu artık. Endonezyalılar olarak Konya'dan son derece memnunuz. Yemek kültürlerimiz farklı olsa da, bir kaç ayda alıştık buranın yemeklerine. Endonezya'da her yemekte mutlaka pilav olur. Burada ise her yemekte ekmek yiyoruz. Farklı kültüre sahip olsak da Konya'ya alıştık artık" ifadelerini kullandı.

İNSANLARI MİSAFİRPERVER

Konya'da okuyan Doğu Türkistanlıların temsilcisi Abdüsselam Resul ise Konya'da 35 Doğu Türkistanlı olduğunu kaydetti. Aralarında sadece 3 kişinin lise öğrencisi olduğunu kalanının ise üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Resul, "Doğu Türkistanlılar olarak Konya'da okumak bizim için bir ayrıcalık. Konya bir üniversite öğrencisi için son uygun bir şehir. Bizim gözümüzden Konyalıları anlatmak gerekirse, Konyalılar gerçekten çok misafirperver. En çok öne çıkan özellikleri bu bence. 20 aydır buradayım. 20 ay boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadık. İnsanları çok sıcakkanlı. Tanımadığımız bir çok kişi, bazı konularda bizlere yardımcı oldu. Yolda yürürken, bizim yabancı olduğumuzu anlayan bazıları yanımıza gelip bir ihtiyacımızın olup olmadığını soruyor. İleride Konya'dan gidersem, burayı insanlarıyla hatırlayacağım" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE UYGUN BİR ŞEHİR

Konya'da bir çok Somalili olduğunu fakat üniversitede okuyan Somalili sayısının 35 civarında olduğunu dile getiren S.Ü İşletme Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Şakir Muhammed Abdullah da, "Konya'dan yana bir sıkıntımız yok. Memnunuz Konya'dan. Türk yemekleri ile bizim yemeklerimiz uyuşmadığı için ilk geldiğimiz zaman biraz sıkıntı yaşadık. Fakat 2 ay sonda alıştık buranın yemeklerine. Konya'yı tek kelimeyle anlatmak gerekirse, sakin bir şehir. Bu yüzden okumaya müsait bir yapısı var şehrin. Herhangi bir olay, çatışma olmuyor. Televizyondan izlediğimiz kadarıyla bazı illerde zaman zaman olaylar çıkabiliyor. Fakat Konya'da böyle bir şey yok. Sakince hayatımızı yaşıyoruz ve öğrenimimize devam ediyoruz. Konya'nın en çok sevdiğim özelliği ise ilk kez burada yediğim musakka yemeği" sözlerini kullandı.

KONYA BÜYÜK AMA UCUZ

Konya'nın yabancı öğrencilere büyük imkanlar sağladığını belirten Kazakistanlı Nurbol Balbakhov ise, "Konya'da 6 liseli Kazak öğrenci var. Üniversite öğrencisi ise 50'den fazla. Konya Türkiye'nin diğer büyük illerine göre daha ucuz bir şehir. Mesela bize veriler kartlarla ücretsiz seyahat edebiliyoruz. Yemek kültürümüz aşağı yukarı aynı olduğu için yemek konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Konya deyince aklımıza gelen ilk şey etliekmek oluyor. Onun dışında tandır böreğini de çok sevdik. Türkiye'de Kazakistanlıyız deyince, hemen dombıra çalıp çalmadığımızı soruyorlar. Türkiye'de dombıranın bu kadar bilinmesi bizleri memnun ediyor" dedi.

SOSYAL YAŞAM YOK

Konya'nın gençlere yönelik bir şehir olmadığını söyleyen Kosovalı İtmir Temja, "Konya'ya İstanbul'dan geldiğim için, İstanbul'da gördüğüm sosyal hayat Konya'da yok. Üniversite öğrencisi olarak Konya'da sıkılıyoruz. Bazı arkadaşlarımız burayı ölü şehir olarak biliyor. Sosyallik yok. Konya'da lise öğrencisi olarak 8, üniversite öğrencisi olarak da 13 Arnavut öğrenci buluyor. Konya'nın en beğendiğim özelliği ise yemekleri ve ulaşımı rahat olması. Otobüsler ve dolmuşlar neredeyse şehrin her yerine gidiyorlar. Okulum bittiğinde Türkiye'de kalmak isterim ama Konya'da kalmayı düşünmüyorum" diye konuştu.

MESLEĞİMİ TÜRKİYE'DE YAPMAK İSTİYORUM

Selçuk Üniversitesi'nde Gazetecilik bölümünde okuyan Nabila Elisha Fara Sidek de, şöyle konuştu: "Konya'da 8 Malezyalı öğrenci var. 4 arkadaşımız liseye, 4 arkadaşımız da üniversiteye gidiyor. Konya'dan çok memnunuz. Şu anda birinci sınıftayım ama okulum bittiğinde de Konya'da kalarak yüksek lisans yapmak istiyorum. Gazetecilik mesleğini de Türkiye'de yapmak isterim. Ülkeme dönmeyi elbette istiyorum fakat burada kalarak ülkemi tanıtarak ülkeme daha faydalı olduğumu düşünüyorum. Konya bize kucak açtı. İnsanları çoğu konuda yardımcı oluyor. O yüzden Konya'nın gönlümüzde ayrı bir yeri var."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri