Konya yeşil hidrojende iddialı

Türkiye'nin dünyadaki yıllık üretimden daha fazla yeşil hidrojen üretme potansiyeli barındırdığını kaydetti.

Ontario Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, enerjide dünyanın içinde bulunduğu dönemin hidrojen çağı olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyadaki yıllık üretimden daha fazla yeşil hidrojen üretme potansiyeli barındırdığını kaydetti. Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yeşil hidrojen üretimi açısından Türkiye'nin önünde büyük fırsat bulunduğunu, hızlı hareket ederek bunu katma değere dönüştürmesi ve dünyanın yeşil hidrojen rafinerisi haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Hidrojen enerjisinin, ancak yenilenebilir kaynaklarla üretildiğinde yeşil hidrojen enerjisi olabileceğinin altını çizen Dinçer, şöyle devam etti: "Karbon çağı sona erdi. İçine girdiğimiz süreç hidrojen çağı ve bizim bu eksende doğru hamlelerle ilerlememiz, üretim, depolama, taşıma, pazara ulaştırma ve kullanım seçeneklerini geliştirmemiz, bu teknolojilere sahip olmamız gerekiyor. Türkiye'nin yeşil hidrojen üretim potansiyeliyle ilgili yaptığımız çalışmada çıkan sonuç, yıllık 614,2 milyon ton üretim. Dünyada 2023 yılı ağustos ayı itibarıyla üretilen hidrojen 118,1 milyon ton ama bunun sadece yüzde 5'i yenilenebilir enerjiden üretilen yeşil hidrojen."

ÜRETİM MALİYETİ

Hidrojenin, suyun ayrıştırılmasıyla elde edildiğini, yeşil hidrojende öne çıkan ticari yöntemin ise elektroliz olduğunu aktaran Dinçer, elektro kimyasal bir reaksiyon olan bu yöntemde elektriğe ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Dinçer, yeşil hidrojen üretim maliyetleri hakkında şu bilgileri paylaştı: "Ne kadar enerji kullanarak ne kadar hidrojen elde ettiğimiz önemli. Ortalama 7,6-8 kilogram sudan 45-50 kilovat saat elektrik kullanarak 1 kilogram hidrojen üretiyoruz. Rüzgar enerjisinin kilovat saati 2,5-3 dolar sent, güneş enerjisinin kilovat saati 2 dolar sente inmiş durumda. Buna göre 1 kilogram hidrojenin sadece yenilenebilir enerji (güneş ve rüzgar özelinde) elektrolizör bazında kullanılan enerji maliyetleri 2-3 dolar seviyelerinde olmasına rağmen, yeşil hidrojenin şu anda dünyada dolum istasyonlarındaki kilogram satış fiyatı 10-20 dolar seviyelerindedir. Bununla ilgili en önemli anlaşmalardan birini Almanya, Avustralya ile yaptı ve anlaşmaya göre 50 milyar dolar karşılığında 2030'a kadar 5 milyon ton hidrojen alacak." Aynı zamanda Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı, Türkiye Bilimler Akademisi Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Yürütme Kurulu Üyesi olan Dinçer, birçok Avrupa ülkesinin 2025 sonrasında dizel ve benzinli araçlara müsaade etmeyeceğini hatırlattı.

‘HİDROJEN ÇİFTMİTLERİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki avantajlarından yola çıkarak "hidrojen çiftlikleri" kurulması üzerine çalışmalar yaptıklarından bahseden Dinçer, konuşmasını şöyle tamamladı: "Hidrojen çiftliklerinde temel felsefe şu: Kaynak olarak yenilenebilir enerji seçeneklerini kullandığımız yeşil hidrojen üreteceğiz ve bunlar burada depolanıp sonrasında kullanım yerine ulaştırılacak. Bu çiftliklerde hidrojenin ana kaynağı su olacak. Burada su kaynakları olarak deniz ve atık suları kullanmak mümkün. Atık sulardan hidrojen elde edilebiliyor ve su arıtılmış oluyor. Hidrojen ekosisteminde bir tarafta suyu hidrojen ve oksijen olarak ayrıştırıyorsunuz, ondan sonra kullanıcı ayağında temiz suya dönüştürüyoruz. İnsanlar bunun su kaynaklarını bitireceğini düşünüyor, günün sonunda yakıt hücrelerinde çıkan su direkt içilebilir kalitede oluyor. Hidrojen ekosisteminde su kaybolmuyor."

ŞEHİR ÜRETİM POTANSİYELİ (MİLYON TON)

Dinçer'in çalışmalarında ortaya çıkan sonuca göre Türkiye’nin yeşil hidrojen üretme potansiyeli en yüksek 10 şehri ve potansiyel üretim miktarları şöyle: Erzurum 28,64, Konya 26,47, Van 26,44, Sivas 25,16, Şanlıurfa 15,32, Ankara 15,24, Kayseri 14,43, Antalya 13,14, Erzincan 12,73, Malatya 11,99 milyon ton.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri