Konya yatırımları yeni dönemde tamamlanacak mı?

Konya, kabinede 4 bakanıyla yeni dönemde çok daha güçlü temsil edilecek. Konyalılar, gerek bakanlardan gerekse de milletvekillerinden yıllardır sözü verilen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen projelerin bir an önce bitirilmesini istiyor

28. dönem Konya milletvekilleri, yemin ederek görevine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni kabineyi açıkladı. Kabinede 4 Konyalı bakan yer aldı. Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı, Fahrettin Koca Sağlık Bakanı, Ömer Bolat Ticaret Bakanı ve Mahinur Özdemir Göktaş da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu. Konyalılar, 9 AK Parti, 2 MHP, 1 CHP, 1 Gelecek Partisi, 1 İYİ Parti, 1 de Yeniden Refah Partisi milletvekilinden Konya projelerinin takibini ve 4 Konyalı bakandan da yıllardır sözü verilen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Konya projelerinin bir an önce bitirilmesini istiyor.

ÇEVRE YOLUNUN NE ZAMAN BİTECEĞİ BİLİNMİYOR

Konya'da bitirilemeyen projelerin başında “Çevre yolu” geliyor. Yapımına 2014 yılında başlanan projenin, 2020 yılında tamamlanacağı belirtilmişti. Belirlenen tarihin üzerinden 3 yılın geçmesine rağmen, proje tamamlanamadı. 3 etaptan oluşan Konya Çevre Yolu projesi de yılan hikayesine döndü. Konya Çevre yolu projesi kaplumbağa hızında ilerliyor. Çevre yolu 2022 yılı yatırım bedeli için sadece 11 milyon 384 bin 709 TL onay çıkmıştı. 2022 yılı harcama limiti ise beklentinin altında kalmıştı. Konya Çevre Yolu projesinin ayrılan bu bütçelerle kısa sürede bitmesi mümkün gözükmüyor. Bu şekilde bütçe aktarımı devam ederse Konya Çevre Yolu 75 yılda anca tamamlanabiliyor. Projenin ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI HAL PROJESİNİ ASKIYA ALDI

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor. Konya'nın yeni “hal projesi” Kasım ayının başında reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı. Konya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hal projesine onay verilmemesi, projenin askıya alınması, hal esnafını ise çok üzdü. Projede son düzlüğe girilmişti. 20 yıldır konuşulan bu projenin hayata geçirilememesi de Konya halkını derinden üzdü.

“METRO PROJESİ KREDİ ENGELİNE TAKILDI” SÖYLEMLERİ

2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde, somut gelişme hala yaşanmadı. AK Partili vekillerin yıllardır verdiği sözlere rağmen, projede adım atılamadı. 2015 yılında Konya'da açık hava ilan panolarına asılan “Konya metroya kavuştu, metro Konya'ya hayırlı olsun” ifadeleri de askıda kaldı. Metro projesinin ilk etabının ise 2018’in Aralık ayında Şeb-i Arus töreninde bitirileceği söylenmişti. Yetkililer tarafından kredi beklendiği, Çin'in krediyi onaylamadığı aktarılmıştı. Konya Metrosu için imzaların atıldığı, 2019 yılının Kasım ayının ilk haftasında duyurulmuştu. Projenin şantiyesi Fetih Caddesi'nde kurulmuştu. Konya basını, metro projesi ile ilgili de “Hayaldi gerçek oldu” manşetleri atmıştı. Metro projesinin kredi engeline takıldığı söyleniyor.

BANLİYÖ PROJESİNDE TEMEL ATILDI '2 YILDA BİTECEK' DENİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları, atılmıştı. Konya için tarihi bir gün yaşandığı belirtilmişti. Birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hattın ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacağı aktarılmıştı. Yetkililer, “Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak” demişti. Banliyö hattının günde 90 bin yolcuya hizmet vereceği söylenmişti. İmzaları 2 yıl önce atılan ve “Konya'ya hayırlı olsun” diye duyurulan banliyö projesinde imzanın ötesine geçilememişti. 30 Nisan 2023 tarihinde Konyaray Banliyö Hattı’nın temeli atıldı. 2 milyar 300 milyon liraya mal olacak projenin ilk etabının uzunluğu da 17,4 kilometre. İlk etap, 13 istasyondan oluşurken, aynı zamanda banliyö hattının da 2 yılda bitirilmesi planlanıyor. Projenin bitmesiyle birlikte Konya'nın trafik sorununun büyük ölçüde çözüleceği öngörülüyor.

ÜRETİCİ SULAMA PROJELERİNİ BEKLİYOR

Konya Ovası için hayati önem taşıyan projelerden biri olan AHİ İletim Kanalı ve Hotamış Depolaması'nın 2025'e kadar tamamlanması planlanıyor. 2015'te tamamlanması planlanan proje çeşitli nedenlerden dolayı yıllardır bitirilemedi. 3'te 2'si kıraç alanlardan oluşan, tarımsal üretimin başkenti Konya'da sulama projelerinin beklenilen tarihte hayata geçirilememesi, üreticileri tedirgin ediyor. Konya çiftçisi, Ovanın bir an evvel suyla kavuşturulması hayalini kuruyor.

TURİZMCİLER SİVİL HAVAALANI İSTİYOR

Yaklaşık 19 yıldır gündemde olmasına rağmen Konya'ya bir türlü sivil havaalanı da kazandırılamadı. Teknik aksaklıklarla karşılaştıklarını ifade eden iktidar yetkilileri, bu gerekçe ile projede somut bir adım atamadıklarını dile getirdi. AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana gerekliliğini konuştuğu, ancak yıllar içerisinde somut bir adımın dahi atılamadığı Konya sivil havaalanı projesinde bir türlü yol alınamıyor. Konya'da banliyö hattı ve metro projesine ek olarak hayata geçirilemeyen bir proje de Konya sivil havaalanı oldu. Yıllardır konuşulmasına rağmen ve 2004 yılında yeri noktasında tartışmaların dahi kamuoyuna yansıdığı Konya'ya sivil bir havaalanı yapılamadı. Turizmciler, şehrin turizm potansiyelinin artması için şehre bir sivil havaalanı yapılmasının gerekliliğini her defasında ifade ediyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri