Konya yağışlı dönemde

Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, 20 yıldır kurak dönem yaşayan Konya'ya son aylarda düşen bol yağışın, yağışlı döneme girildiğini kanıtladığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar yaptığı açıklamada, 20 yıldır kurak dönem geçiren Konya'da hem yağış azlığına hem de yer altından aşırı su çekilmesine bağlı olarak büyük bir kuraklık yaşandığını belirtti. 
Göllerin ve sulak alanların kurumasına neden olan bu yağış azlığı sorununun, 2007 yılının 1 Ekiminden 2008 yılının 30 Eylülüne kadar olan bir tarım yılı içinde ortadan kalktığını anlatan Nalbantçılar, bu dönemde Konya'da metre kareye düşen yağışın 338.5 milimetreyi bulduğunu dile getirdi. 
Eylül ayından bu yana düşen yağış miktarının da mevsim normallerinin çok üzerinde olduğunu ifade eden Nalbantçılar, şunları kaydetti: 
''Konya'da yağışlar incelendiğinde 20 yıl kurak dönem, 20 yıl da yağışlı dönem olduğunu gösteriyor. 20 yıldır kurak dönem yaşayan Konya'ya son aylarda düşen bol yağışlar, yağışlı döneme girildiğini kanıtladı. Bundan sonra Konya ve çevresinin 20 yıl boyunca yağış azlığı sorunu yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle birlikte son yaşanan kurak dönemde yer altı su rezervi önemli oranda azaldı. Özellikle yaz aylarında tarımsal sulamayla ilgili sorunlar 2009 yılında da devam edebilir. Yağışlı periyottan en iyi şekilde yararlanmak ve yer altı suyunda yükselme yaşanabilmesi için tasarruflu sulama sistemlerine geçilmesi kaçınılmazdır.'' 
 Bunun için de Konya Kapalı Havzası'nda suyun tek bir merkezden yönetilmesinin şart olduğunu vurgulayan Nalbantçılar, ''Su tek merkezden yönetilirse, etkili şekilde tasarruf uygulanabilir. Damla sulama sistemleri yaygınlaştırılıp vahşi sulama terk edilirse küresel ısınmanın etkileri de en az oranda hissedilecektir'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri