Konya veri merkezi olacak

Veri Merkezi Projesi'nin tanıtımını yapan İhsan Bostancı, "Kamu ve ve özel kurumlar verilerini Konya'da saklayacak. Konya, güvenli bir liman. Osmanlı da gizli belgelerini şehrimizde saklamıştı. Yatırımcıları davet ediyorum" dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen Veri Merkezi Bölgesi Uygunluk Araştırma Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Dedeman Otel'de yapılan tanıtım toplantısına Vali Muammer Erol, Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve Mustafa Kalaycı'nın yanı sıra çok sayıda kamu kurum müdürleri ile KOP İdaresi personeli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, "İçinde bulunduğumuz 21. yüzyıl tam bir teknoloji çağı. Bu asırda dünya ülkeleriyle rekabetin olmazsa olmazı, hızla gelişen teknolojiyi takip etmek. Bugün dünya genelinde 5 milyar insan, 5 milyarı da cihaz olmak üzere 10 milyara yakın olan internete bağlanabilen nesne sayısının 2020 yılında 50 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. İnternet ile başlayan ve olağan üstü hızla genişleyen 'siber evren'de bu cihazlar aracılığıyla üretilen verilerin büyüklüğü 2015 yılında 8 bin 590 exabyte iken, 2020 yılında bu rakam 40 bin değerine ulaşacak. Bu dünyadaki toplam veri miktarının yıllık yüzde 39 artması, toplamda ise her iki yılda bir yaklaşık iki katına çıkması demektir. Siber evreni oluşturan ve inanılmaz bir hızla artan veriler, veri merkezleri olarak adlandırılan yapılarda saklanmakta ve işlenmektedir. Yakın zamana kadar kurumların bilgi işlem birimlerinde sunucu ve disk ünitelerinin barındırıldığı bir odadan ibaret olan bu yapılar, artık çok yüksek standartlı fiziksel ve teknolojik altyapılar haline gelmektedir. Dünyada 3 bin 700 veri merkezi var. Bunların bin 500'ü ABD'de, 200'ü ise İngiltere'de bulunuyor. Dünyada ve ülkemizde veri merkezi pazarı hızla gelişmektedir" şeklinde konuştu.

KIYMETLİ BELGELER KONYA'DA SAKLANIYOR

Projenin büyük önem arz ettiğini belirten Bostancı, "Ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılan twitter ve facebook gibi sosyal medya sitelerinin, youtube gibi video paylaşım sitelerinin Türkiye kaynaklı verilerinin ülkemizde depolanmasına yönelik yapılan bu düzenlemelerin de yurtiçi veri merkezleri pazarının gelişmesinde önemli katkıları olabileceğini düşünmekteyiz. Projemiz sayesinde kamu kurumları ve özel kurumlar verilerini Konya'da saklayacak. Tarih boyunca konumu ve toplum yapısı nedeniyle yaşanan küresel ve bölgesel krizlerde Konya hep güvenli bir liman olarak görülmüş ve zor zamanlarda kıymetli değerlerin saklandığı bir sığınak vazifesi görmüştür. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı savaşa girince devlet, İstanbul'u işgal tehlikesi altında görmüş, 1915 yılı başlarında önemli gördüğü gizli evrakını 208 sandık içerisinde güvenli gördüğü Konya'ya nakletmiştir. Bu olay Konya'nın güvenli bir merkez olarak görüldüğünün göstergesidir" şeklinde konuştu. Projenin 2014 yılı yatırım programına alındığını belirten Bostancı, "5 Ocak 2015'te yüklenici P-Global ve Ercel İş Ortaklığı ile KOP İdaresi arasında imzalanan sözleşme ile çalışmalara başlanmıştır. Yaklaşık 11 aydır devam eden fizibilite etüdü kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları paylaşacağız. Değerli yatırımcılarımızı yakın zamanda kurulacak olan ve fizibilite çalışmamızın karlılığını ortaya koyduğu bu bölgemize yatırm yapmaya çağırıyoruz" dedi.

VERİ MERKEZİ PROJESİ TÜRKİYE'DE BİR İLK

KOP İdaresi Kurucu Başkanı ve Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu da, veri merkezi projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Bu proje ilk kez Konya'da hayata geçecek. Konya önemli bir şehir. Kamu yatırımlarında bölgemiz öncelikli. Uluslararası nitelikte bir veri merkezi şehrimize ve ülkemize kazandırılacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı. Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın ve Milletvekili Mustafa Kalaycı da kısa bir konuşma yaptı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri