Konya üretim üssü olacak: Çok büyük tesisin temeli atılacak

Konya'ya çok büyük bir proje daha kazandırılıyor. 4 Ocak'ta yapılacak ihaleyle birlikte Çumra'ya yeni tesis yapılacak. Bu tesiste Anadolu esmeri büyükbaş hayvan ve merinos ırkı koyun yetiştirilerek, besicilere satılacak

Tarımsal üretimin başkenti Konya, aynı zamanda besicilikte ve hayvansal gıda üretiminde de diğer illere örnek oluyor. Konya'da üretimi artırmak için çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Bunlardan biri de Ülkesel Merinos Geliştirme Projesi oluyor. Bu yıl içinde iki kez mart ve temmuz aylarında ihalesi yapılan Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ülkesel Merinos Geliştirme Projesi bina yapım işinde bir yol alınamamış, yüklenici firma bulunamamıştı. Proje için tekrar ihaleye çıkıldı. İhaleye onay 5 Aralık'ta çıktı. İhale ise 4 Ocak'ta yapılacak. Bir firmanın ihaleyi alması durumunda tesis için Çumra'da çalışmalar başlatılacak. Bu projenin Konya'nın hayvancılık sektörü için hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

BÜYÜK AHIRLAR, AĞILLAR, YEM DEPOLARI, GÜBRE ÇUKURLARI...

Projenin binasının yapım işi için 2023 yılının mart ve temmuz ayında ihaleye çıkıldı ancak beklenen olmadı. Bu projeyi hiçbir firma üstlenmedi. Proje için yeniden ihaleye çıkıldı. 4 Ocak'ta Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu'nda ihale gerçekleştirilecek. Bir firmanın işi alması durumunda çalışmalar başlatılacak. Tesis ise Çumra'ya kurulacak. Bu tesiste Anadolu esmeri büyükbaş hayvan ve merinos ırkı koyun yetiştirilecek. AR-GE çalışmaları yapılacak. Besicilere nitelikli hayvan temini sağlanacak. Yine bu tesis çok kapsamlı bir şekilde inşa ettirilecek. İçinde büyük ahırlar, ağıllar, yem depoları, gübre çukurları olacak. Süt üretiminde lider şehirler arasında yer alan Konya'da bu tesis sayesinde daha kaliteli süt üretimi gerçekleştirilecek. İklim değişikliğine uyumlu hayvanlar, Konya veya diğer illerdeki üreticilere temin edilecek.

HER ŞEY TAMAM SADECE YÜKLENİCİ FİRMA BEKLENİYOR

Tesisin yapımı için bütün alt yapı çalışmaları tamamlandı. Bir firma tarafından alanın etrafı tellerle çevrildi. Daha önce arazilerle ilgili yaşanan sorunlar çözüldü. Mahkeme kararları çıktı. Toplulaştırma yapıldı. Şu an için sadece bina yapım işini alacak firmanın beklendiği dile getirildi. Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ülkesel Merinos Geliştirme Projesinin tüm yönüyle Türkiye'ye örnek olacağı, üretime ciddi katkılar sağlayacağı söylendi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri