Konya’da KTO-Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, eğitimine devam ediyor. Konya'daki 5 üniversitenin birçok üniversitede olduğu gibi her geçen yıl genel olarak başarı sıralaması düşüyor. Özellikle Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde yine özellikle bazı bölümlerdeki başarı sıralaması dipleri görüyor. Round University Ranging’de (RUR) en iyi üniversiteler sıralamasını tamamlamıştı. Türkiye'den hiçbir üniversite ilk 100'e girememişti.
KONYA İLK 10'A GİREMEDİ!
QS Türkiye Üniversite sıralaması, THE Türkiye Üniversite sıralamaları ve URAP Türkiye Üniversite 2022 sıralamasında Konya'dan hiçbir üniversite ilk 10'a giremedi. Üniversitelerin genel memnuniyet düzeyi 2021 ve öğrenci dostu şehirler sıralaması 2021'de de Konya ve üniversiteleri yer almadı. Türkiye geneli ve Konya'da üniversiteler artık akademik başarılarıyla değil, etik olmayan, liyakatsiz atamalar ve uygulamalarla daha çok gündeme geliyor. Niteliksiz akademik atamalar ise üniversitelerin başarısına olumsuz yansıyor.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖZLE GÖRÜLÜR DÜŞÜŞ
Yaklaşık 2 ay önce yayınlanan verilere göre Konya'dan hiçbir üniversite Türkiye'de en başarılı üniversiteler sıralamasında ilk 10'da yer almadı. URAP'ın yayınladığı rapora göre Konya'daki en iyi üniversite ise Selçuk Üniversitesi oldu. Selçuk Üniversitesi, 150 üniversite arasında Türkiye'nin en başarılı 20. üniversitesi oldu. Selçuk Üniversitesi'nin eğitim kalitesinde ve bölümlerin başarı sıralamasında gözle görülür oranda bir düşüş yaşandı. Selçuk Üniversitesi, Konya'daki üniversiteler arasında her ne kadar da birinci sırada yer alsa da, üniversite bir dönemler, Türkiye'nin en gözde üniversiteleri arasında yer alıyordu. Üniversitenin birçok bölümünde başarı sıralaması düştü. Yayınlanan bu rapora göre Atatürk Üniversitesi bile Selçuk Üniversitesi'ni geçti. Erciyes Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi de Selçuk Üniversitesi'ni başarıda geride bıraktı. Selçuk Üniversitesi, dünya sıralamasında ise ilk 1000 içinde yer aldı.
NEÜ'DE BEKLENEN SIÇRAYIŞ OLMADI
2010 yılında kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesi de birçok bölümde beklediği sıçrayışı gerçekleştiremedi. Her ne kadar Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya'nın ikinci başarılı üniversitesi olsa da URAP'ın yayınladığı rapora göre en başarılı 60. üniversitesi oldu. Fırat Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Düzce, Çanakkale 18 Mart, Manisa Celal Bayar, Pamukkale ve Dicle Üniversitesi gibi birçok üniversite, NEÜ'yü başarıda geçti. Yine üniversitede çoğu bölümün başarı sıralaması düştü. Her geçen yıl birçok bölümde başarı sıralaması ve puanda gerileme gözleniyor.
KTO KARATAY BAZI BÖLÜMLERDE PUAN YÜKSELTTİ
2020-2021 URAP laboratuvarı tarafından yayınlanan bu rapora göre Konya'nın en başarılı 3. üniversitesi de KTO Karatay Üniversitesi oldu. KTO Karatay, rapora göre Türkiye'nin 120. başarılı üniversitesi oldu. Anadolu’da birçok üniversite, KTO Karatay'ı geride bıraktı. KTO Karatay, son yıllarda başarılı çalışmalara imza atmış olsa da, bu sıralamada çok gerilerde yer aldı. KTO Karatay Üniversitesi'nin bazı bölümlerinde geçmiş yıllara oranla başarı sıralaması artsa da, bazı bölümlerde puan ve başarı sıralaması ciddi şekilde düştü.
KARAMANOĞLU ÜNİVERSİTESİ KONYA'DAKİ 3 ÜNİVERSİTEYİ GEÇTİ
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ); KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi’ni geride bıraktı. Bu rapora göre KMÜ, 104. sırada yer aldı. Aynı raporda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 128. sırada yer alırken, KTÜN giremedi.
EMRE ÖZGÜL