Konya ucube yapıdan kurtulacak mı?

Konya'da Kılıçarslan Köşkü'nden geriye kalan burcun üzerindeki beton şemsiyenin yerine yapılan ucube kaldırılacak mı? Konuya ilişkin düzenlenen yarışmada değerlendirme devam ediyor.

Konya Alaaddin Tepesinde yer alan 12. Yüzyıldan kalma II. Kılıçarslan Köşkünün günümüze ulaşabilen son parçasında yapılan restorasyonla tarihi yapının üzerindeki betondan koruma şemsiyesi kaldırılmıştı. Bu kez de yapının kendisi betona boğulmuştu. Yaklaşık 4 milyon lira harcanarak yaptırılan restorasyon projesinde tam bir hayal kırıklığı yaşanmıştı. Selçuklu Köşkünün restorasyonuna tepkiler hala dinmiyor. Tarihi köşk kalıntısını korumak amacıyla 1961 yılında yapılan beton şemsiye kaldırıldı ancak yapının kendisi doğrudan betonla kaplandı. Konyalılar ucube eserin kaldırılıp köşke yakışan bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.

Eski hali

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile yarışma alanına ilişkin nitelikli ve özgün tasarım fikirlerinin ortaya çıkarılması maksadıyla bir yarışma başlatılmıştı.  Yarışma ile bölgenin mekânsal potansiyelinin değerlendirilmesi, Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve kazılarla ortaya çıkarılan kültür varlıklarını koruyarak tarihi ve kültürel geçmişini ön plana çıkartarak kent merkeziyle buluşturulması hedeflenmişti. 

Günümüzdeki hali

Alaeddin Tepesi II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması’na 102 proje ile başvuru gerçekleştirildi. Yarışmanın değerlendirmesi jüri üyeleri tarafından yapılıyor.

Konuya ilişkin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medyada paylaşımda bulundu.

Altay şu sözlere yer verdi: "Alaeddin Tepesi II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması’nın değerlendirme toplantısına katıldık. 102 başvurunun yapıldığı yarışmanın değerlendirmesi jüri üyeleri tarafından yapılıyor."

Başkan Altay'ın paylaştığı fotoğraflarda projelerin üzeri buzlandı. Yarışma sonucunda bu projelerden birinin hayata geçirileceği söyleniyor.

Köşkün üzerindeki ucubenin yeni projeyle kaldırılacağı dile getiriliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (61)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri